Vše co potřebujete vědět proč vaše prdy zapáchají a pálí
Prdění je zdravá tělesná funkce. A v ideálním případě byste se ho neměli snažit zadržet, ať se děje cokoli. Pokud však vaše prdy zapáchají nebo jsou často doprovázeny pocitem pálení, může být jejich vypouštění mezi lidmi trapné a také docela nepříjemné.
Pojďme prozkoumat vše, co je třeba vědět o pálení a zapáchajících prdech, včetně toho, co můžete udělat, abyste se jim vyhnuli.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíProč některé prdy pálí nebo zapáchají
Plyny, jako je oxid uhličitý, metan a plyny obsahující síru, vznikají při fermentaci potravy, kterou sníte, bakteriemi ve střevech. Když se vytvoří tlak, vaše tělo tyto plyny uvolňuje a poskytuje úlevu. Kdyby nebylo prdů, plyny by se vstřebávaly do krevního oběhu a otrávily by vás. Přesto vám mohou prdy někdy způsobit velké nepříjemnosti, zejména když pálí nebo zapáchají.
Pálení při prdění je obvykle důsledkem podrážděné anální kůže, což je často způsobeno konzumací nadměrně kořeněných jídel. Když jíte potraviny bohaté na síru, váš trávicí systém je rozkládá a uvolňuje sloučeniny obsahující síru, jako je sirovodík. Právě tyto sloučeniny síry způsobují, že vaše prdy zapáchají.
Potraviny, které způsobují pálení a zapáchající prdy
Pokud máte rádi kořeněná jídla, mohou vás často trápit pálivé prdy. Kořeněná jídla mohou dráždit váš trávicí trakt a způsobovat pálení, které doprovází vypouštěné prdy. K vyvolání nepříjemných, silně zapáchajících prdů stačí lahodná večeře s chutnými potravinami, včetně masa a vajec, které obsahují síru. Konzumace brukvovité zeleniny, jako je brokolice, růžičková kapusta, květák a zelí, nebo luštěnin, jako jsou fazole, také pravděpodobně způsobí štiplavě páchnoucí prdy.
Nemoci, které indikují pálivé a zapáchající prdy
Pálící prdy jsou obvykle indikátorem základních zažívacích problémů. Nejpravděpodobněji jsou způsobeny špatným trávením, které má za následek podrážděný konečník. Stres a nedostatek dobrého spánku mohou také způsobit pálení a zápach vypouštěných prdů, které zpomalují trávení.
Když trpíte zažívacími problémy, mohou vaše prdy také zapáchat natolik, že lidé opustí místnost, ve které se nacházíte. Těžká zácpa je jedním z takových problémů, který má tendenci způsobovat tuhou stolici a bránit průchodu plynů trávicím traktem. Když se v důsledku zácpy nahromadí plyn se starou stolicí, uvolněné prdy budou určitě silně zapáchat.
Pokud trpíte alergií na lepek (alergie na bílkovinu lepek – ta je obsažena v pšenici, ječmeni a žitu) nebo intolerancí laktózy (nepříjemné pocity způsobené konzumací mléčných výrobků, jako je mléko a sýry), je to proto, že nemáte potřebné enzymy pro zpracování těchto druhů potravin. Proto se můžete potýkat s nadýmáním a nadměrně páchnoucími prdy.
Zápach vašich prdů mohou zhoršovat také nádory žaludku nebo tlustého střeva či rakovina. Takové silně páchnoucí prdy jsou doprovázeny dalšími příznaky, jako je průjem nebo zácpa, krev ve stolici a silné anální potíže při odchodu plynů, nebo stolice v důsledku nádorové obstrukce. Giardióza – další střevní onemocnění – je způsobena parazitem a může mít za následek zapáchající prdy a říhání. Pokud se u vás již delší dobu vyskytuje průjem doprovázený nadměrným množstvím plynů, pravděpodobně trpíte tímto onemocněním.
Opatření, jak se vyhnout pálení a páchnoucím prdům
Nejlepším způsobem, jak se vyhnout plynatosti – páchnoucí nebo pálivé – je jednoduše se vyhnout potravinám, které ji způsobují. Zde je několik opatření, která vám pomohou zabránit páchnoucím a pálivým prdům.
Vyhýbejte se konzumaci perlivých nápojů a smažených, zpracovaných a tučných potravin, protože ty zvyšují množství plynu uvolňovaného během trávení.
Omezte příjem ovoce a zeleniny bohatých na vlákninu, jako jsou zelené plody, hrušky a broskve. Volte méně plynné alternativy, jako jsou bobulovité ovoce, papriky, rajčata a cukety, které snižují plynatost a usnadňují vyprazdňování.
Snižte příjem kořeněných jídel, alkoholu a kofeinu, abyste usnadnili trávení.
Zvyšte příjem potravin bohatých na dobré bakterie (neboli probiotika), jako je jogurt, abyste zlepšili fungování střev a snížili plynatost.
Pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy, vyhýbejte se mléčným výrobkům, jako je mléko a sýry, abyste snížili plynatost. Protože jsou však mléčné výrobky bohaté na vápník, může vyřazení mléčných výrobků ze stravy vést k nedostatku vápníku. Poraďte se proto se svým lékařem a zjistěte, které potraviny bohaté na vápník můžete konzumovat místo mléčných výrobků.
Pokud trpíte celiakií, vyřaďte potraviny obsahující lepek, jako je pšenice, žito a ječmen, abyste se zbavili plynatosti.
Dobře se vyspěte a snažte se co nejméně stresovat. To umožní správné trávení a sníží nadýmání.
Po jídle pijte dostatek vody, abyste napomohli správné tvorbě stolice s omezením plynatosti.
Vyzkoušejte tyto jednoduché kroky, které vás zbaví zapáchajících a pálivých prdů. Pokud po provedení změn ve stravování a životním stylu pokračujete v nadměrném vypouštění plynů po delší dobu, navštivte lékaře, aby vyloučil možné komplikace.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: Medline Plus , Gas in the Digestive Tract – National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases