Škodlivé účinky pití bílého vína na naše zdraví

Víno je odedávna úzce spojeno se stravou, zejména v kultuře středomořských zemí. Zejména o červeném víně je známo, že podporuje chuť k jídlu a zdraví, ale pouze pokud je konzumováno s mírou. Konzumace vína (jedna až dvě sklenky denně) je spojována se sníženým výskytem kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze, cukrovky a některých typů rakoviny, včetně karcinomu tlustého střeva, bazálních buněk, vaječníků a prostaty. Mnoho lidí dává přednost konzumaci bílého vína, které však nemá takové zdravotní účinky jako červené víno.

Za posledních 20 let vystřelil maximální obsah alkoholu ve víně z přibližně 13 % na 17 %. Některá bílá vína mohou obsahovat až 20 procent alkoholu. Přestože lidé konzumují více červeného vína než bílého, podle statistik konzumuje bílé víno přibližně 40 % lidí. Etanol, běžně nazývaný etylalkohol, je hlavní alkoholovou složkou vína, která vzniká kvašením cukrů pomocí kvasinek. Zde se podíváme na negativní účinky bílého vína na naše zdraví.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Onemocnění jater

Alkohol je nejčastější příčinou onemocnění jater. Víno obsahuje alkohol a konzumace nadměrného množství bílého vína může způsobit cirhózu jater. Závislost na víně také zhoršuje výkonnost jater tím, že je nutí pracovat přesčas. Játra hrají klíčovou roli při filtrování krve a odstraňování škodlivých chemických látek a odpadních látek z těla. Kromě cirhózy jater vede závislost na víně také k zánětům jater a dokonce k rakovině jater. U mužů může každodenní konzumace vína způsobit riziko jaterní cirhózy.

Nedávná studie ukázala, že konzumace více než 30 g čistého alkoholu denně bez ohledu na pohlaví zvyšuje riziko onemocnění jater. Stejně jako u většiny věcí platí, že základem je střídmost a člověk by neměl vypít více než dvě sklenky vína denně. Odborníci doporučují pít červené víno, protože červené víno obsahuje více zdraví prospěšných látek a má méně vedlejších účinků než bílé víno. Nejdůležitější je, že alkohol se nesmí kombinovat s léky, protože tato kombinace může zvýšit riziko selhání jater. Osoby s onemocněním jater se musí alkoholu zcela zdržet.

Obezita

Konzumace alkoholu může být u některých osob rizikovým faktorem obezity. 150 mililitrů vína může dodat asi 100 kalorií a 350 mililitrů chladnějšího vína obsahuje asi 180 kalorií. Vypití jedné nebo dvou skleniček vína může dodat zhruba asi 200 kalorií. Silní pijáci často jen z konzumace vína přijímají více než 2000 kalorií. Pití vína také zvyšuje pocit hladu, což je dočasný účinek alkoholu obsaženého ve víně.

Při konzumaci alkoholu se vyhněte konzumaci pizzy, sýrového chleba a jablečných koláčů, protože tyto potraviny mohou zvýšit vstřebávání alkoholu v organismu, což vede k opilecké výživě. Vztah mezi konzumací alkoholu a tělesnou hmotností byl podrobně studován. Důkazy jsou však rozporuplné a brání jim důležitá omezení, která vylučují jednoznačný závěr o vlivu konzumace alkoholu na riziko obezity.

Rakovina kůže

Vědci tvrdí, že bílé víno obsahuje acetaldehyd, což je karcinogenní sloučenina. Souvislost mezi pitím alkoholu a vznikem rakoviny je dobře prozkoumána. Konzumace alkoholu je spojena s přibližně 3 % úmrtí na rakovinu a samotný alkohol je klasifikován jako známý lidský karcinogen. Jedna konkrétní studie, která prospektivně analyzovala 210 252 osob, prokázala těsnou souvislost mezi konzumací alkoholu a melanomem u žen ve srovnání s muži. Studie ukázala, že riziko vzniku melanomu se zvyšuje o 14 % s každým vypitým alkoholickým nápojem denně. V související studii jeden z autorů specifikoval bílé víno jako jediný nápoj nezávisle spojený se zvýšeným rizikem vzniku melanomu. Antioxidanty obsažené v červeném víně toto riziko kompenzovaly, takže viníkem bylo bílé víno.

Růžovka

Růžovka je časté, ale málo pochopené dlouhodobé onemocnění kůže, které postihuje především obličej. Ženy mají větší pravděpodobnost, že se u nich růžovka rozvine, než muži. Alkohol je jedním z několika spouštěčů, u nichž bylo zjištěno, že zhoršují růžovku.

I malé množství bílého vína může zvýšit pravděpodobnost vzniku růžovky, protože obsah alkoholu v bílém víně působí jako vazodilatátor. Studie provedená na 83 000 ženách ukázala, že pouhá jedna až tři skleničky měsíčně zvyšují riziko vzniku růžovky o 14 %. Konzumace pěti a více sklenic bílého vína týdně zvýšila toto riziko na 49 procent. Pravidelná konzumace více než pěti sklenic bílého vína zdvojnásobuje u žen pravděpodobnost vzniku růžovky.

Kandida

Candida je druh kvasinky a je celosvětově nejčastější příčinou plísňových infekcí. Důkazy ukazují, že kandidy produkují také acetaldehyd. Pro své energetické potřeby dokáže využívat alkohol i cukry a následně produkuje acetaldehyd. Když lidé trpí kandidovou infekcí, jejich jaterní enzym se neustále snaží odstranit acetaldehyd produkovaný kandidou jeho přeměnou. Když tito lidé konzumují alkohol, jejich tělo přeměňuje alkohol na acetaldehyd, což způsobuje nedostatek enzymů pro přeměnu acetaldehydu, který vzniká rozkladem alkoholu v těle. To způsobuje hromadění acetaldehydu a následnou toxicitu. Alkohol nebo cokoli, co obsahuje etanol, je pro kandidovou infekci škodlivé.

Neplodnost

Je dobře známo, že užívání alkoholu během těhotenství je spojeno s vrozenými vadami. Konzumace pouhých čtyř alkoholických nápojů týdně je spojena se snížením počtu živě narozených dětí. Epidemiologické studie spontánních těhotenství ukazují, že u žen, které konzumují velké množství alkoholu, byla vyšší pravděpodobnost neplodnosti. Také plodnost (pravděpodobnost, že žena počne dítě během určitého měsíce nebo menstruačního cyklu) byla snížena u žen, které pily střední nebo velké množství alkoholu.

Nejsilnější souvislost konzumace alkoholu u mužů, těhotenství a spontánních potratů byla pozorována v případě, že ke konzumaci došlo nejblíže době odběru vzorku spermatu. Některé studie zjistily, že u žen s vysokou spotřebou alkoholu trvalo otěhotnění déle. Pravděpodobnost početí v menstruačním cyklu se u žen snižovala se zvyšující se spotřebou alkoholu, a to i u těch, které pily pět nebo méně nápojů týdně.

Deprese

Alkohol může vyvolat a zhoršit příznaky deprese a způsobit trvalé devastující následky. Podle výzkumů může zneužívání alkoholu nebo závislost na něm zvyšovat riziko, že se u člověka vůbec vyvine deprese. Jedním z možných vysvětlení je, že alkohol může vyvolat genetickou náchylnost k této poruše. Také vzhledem k tomu, že alkohol je depresivní látka, může vést k depresivní náladě u lidí, kteří již alkohol zneužívají nebo jsou na něm závislí. Pokud měl navíc některý z členů rodiny problémy s alkoholismem nebo depresí, zvyšuje to riziko vzniku obou poruch.

Vysoký krevní tlak

Oxid dusnatý je důležitý endogenní vazodilatátor, který hraje důležitou roli při regulaci krevního tlaku a ochraně před patologickým poškozením cév. Dysfunkce dráhy oxidu dusnatého se podílí na vzniku mnoha kardiovaskulárních onemocnění, jako je hypertenze nebo vysoký krevní tlak. Uvádí se, že nízká koncentrace alkoholu může podporovat uvolňování oxidu dusnatého z endotelu, zatímco vysoká koncentrace nebo chronická konzumace alkoholu by mohla zhoršit funkci endotelu snížením biologické dostupnosti oxidu dusnatého. Obsah alkoholu v bílém víně může prudce zvýšit krevní tlak. Protože víno je navíc vysoce kalorické, může jeho nadměrná konzumace vést k nežádoucímu nárůstu hmotnosti, který je hlavní příčinou vysokého krevního tlaku.

Srdeční onemocnění

Srdeční selhání je závažným problémem veřejného zdraví. Zdá se, že konzumace alkoholu hraje při vzniku srdečního selhání určitou roli. Mírná konzumace vína, zejména červeného, může snížit riziko vzniku srdečního onemocnění. Ženám vyhovuje jedna sklenka červeného vína, muži mohou vypít dvě sklenky denně. Pití bílého vína, které nemá stejné zdravotní účinky jako červené víno, však může způsobit rizika některých kardiovaskulárních problémů, například srdečních onemocnění. Je známo, že nadměrné pití vede k alkoholové kardiomyopatii (onemocnění srdečního svalu).