Výhody přidávání pálivé omáčky do jídla

Je známo, že pálivá omáčka dodává jídlu pikantní chuť a následně vyvolává v ústech pocit pálení. Její hlavní složkou jsou chilli papričky, ale obsahuje i další koření, které jí dodává tuto jedinečnou chuť.

Pálivá omáčka se obvykle používá ke zvýraznění chuti jídla, ale málo se ví o jejích protistárnoucích, protirakovinných, analgetických a protizánětlivých vlastnostech. Pálivá omáčka obsahuje vitamin C a kapsaicin, které vám mohou pomoci udržet si zdravou váhu, normalizovat krevní tlak a snižovat špatný cholesterol, také zlepšuje krevní oběh a imunitu. Pravidelná konzumace pálivých potravin vám může pomoci žít déle.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zdravotní přínosy používání pálivé omáčky

Může vám pomoci regulovat hmotnost

Pokud chcete zhubnout, přidání trochu pálivé omáčky do jídla může udělat zázraky. S pálivou omáčkou nejenže přijímáte velmi málo kalorií, ale díky obsahu vitaminu C a kapsaicinu může také podpořit váš metabolismus, a tím napomoci hubnutí. Kapsaicin zvyšuje energetický výdej a snižuje množství tělesného tuku.

Tím, že je pálivá, podporuje pálivá omáčka pomalé stravování. Pomalá konzumace jídla vám pomůže sníst méně jídla, a také vás na delší dobu zasytí, čímž předejdete chutím na další jídlo.

Může zlepšit vaši náladu

Kapsaicin je zodpovědný za horkost a pocit bolesti, který pocítíte po požití pálivé omáčky. V boji proti této bolesti vaše tělo produkuje endorfiny, neboli hormony „dobré nálady„, které vám pomohou okamžitě zlepšit náladu.

To je důvod, proč vám pálivé jídlo, včetně pálivé omáčky, může zlepšit náladu.

Dokáže pročistit dutiny

Až vás příště bude trápit ucpaný nebo zahleněný nos, vezměte si trochu pálivé omáčky a přidejte ji do polévky. I kdyby jen dočasně, horká a pálivá polévka vám může účinně pročistit dutiny a ulevit vám od podráždění z nachlazení.

Kromě toho, že vám pomůže zbavit se hlenu, který způsobuje ucpání, pomáhá také vašemu tělu bojovat s alergeny.

Dokáže zmírnit bolesti kloubů a záněty

Kapsaicin obsažený v pálivé omáčce dokáže účinně zmírnit mnoho druhů bolesti, včetně bolesti kloubů a migrény. Přestože kapsaicin v pálivé omáčce může způsobit pálení rtů a úst, má vlastnosti zmírňující bolest. Pokud trpíte bolestmi kloubů, zařazení pálivé omáčky do jídla vám může pomoci zbavit se bolesti.

Také snižuje záněty a bolesti kloubů způsobené v důsledku artritidy a jiných zánětů v těle.

Může pomoci v boji proti rakovině

Pálivá omáčka má díky přítomnosti kapsaicinu protirakovinné účinky. Rakovina je způsobena abnormálním růstem buněk. Kapsaicin vyvolává apoptózu, proces programované buněčné smrti nebo buněčné sebevraždy.

Zabíjí rakovinné buňky a brzdí růst rakovinných buněk tlustého střeva, prsu a slinivky břišní, zatímco normálním buňkám neškodí.

Může zabránit cukrovce

Antioxidant kapsaicin je účinný také v prevenci cukrovky. Dokáže snížit hladinu cukru v krvi tím, že zvyšuje hladinu inzulinu v těle. Konzumace pálivé omáčky může pomoci lidem s cukrovkou 1. a 2. typu, protože jim pomůže regulovat hladinu cukru v krvi. Může také snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Poznámka: Nadměrné množství pálivé omáčky v jídle vám spíše uškodí než pomůže. Postupně si na pálivou chuť vybudujte toleranci a její množství zvyšujte s mírou.