Jak zcela přirozeně zmírnit a remineralizovat zkažené zuby

Zuby jsou základním kosmetickým prvkem vašeho obličeje a jsou zodpovědné za definování struktury obličeje. A co je ještě důležitější, jsou důležitou součástí trávicího procesu, protože vám pomáhají žvýkat a následně za pomoci slin rozkládat přijímanou potravu. Je proto naprosto nezbytné o svůj chrup pečovat a udržovat si dobré zdraví ústní dutiny. Častěji se však stává, že to lidé nedělají a nakonec mají zkažené zuby v důsledku špatné stravy nebo nedostatku minerálů.

I když není možné přirozenou cestou napravit výrazné poškození, vyhýbání se některým potravinám a konzumace některých jiných může zabránit zhoršení minimálního kazu – kdy je poškozena pouze sklovina zubů. Zde jsou informace o přirozené remineralizaci zubů a prevenci dalšího poškození chrupu v takových případech.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Potraviny, které poškozují zuby

Nejjednodušší způsob, jak se vyhnout dalšímu zubnímu kazu, je sledovat, co jíte. Cukry v potravinách mají obvykle tendenci způsobovat a zhoršovat problémy se zuby. Je to proto, že bakterie na povrchu zubů přeměňují tyto cukry na kyseliny, které narušují ochrannou vrstvu zubů neboli sklovinu. Rafinované potraviny, mouka, energetické nápoje, cola, limonády, sladkosti a snadno dostupné omáčky jsou potraviny s vysokým obsahem cukru, které mohou zuby poškodit.

Kromě potravin obsahujících cukr mají potraviny, jako je ocet a nakládaná zelenina, vysoký obsah kyselin, které mohou poškodit zubní sklovinu. Nápoje s kofeinem, jako je káva, mohou při dlouhodobém pití také poškodit zuby. Zmrzliny, stejně jako ledové a horké nápoje, mají tendenci způsobovat citlivost zubů, protože teplota potravin je buď nižší, nebo vyšší než teplota vaší krve.

Zdravé potraviny, které remineralizují zuby

Zařazení následujících potravin může remineralizovat vaše zuby a zabránit zhoršení zubního kazu.

Mléko a mléčné výrobky, jako jsou sýry a kefír, jsou skvělým zdrojem vápníku, který je pro zdravé zuby zásadní. Tyto potraviny stimulují tvorbu slin a zabraňují tvorbě kyselin v ústech.

Kostní vývar je zázračná potravina, o které se předpokládá, že je plná minerálů, které pomáhají udržovat zuby silné.

Ryby a živočišné produkty, jako je maso a játra, jsou údajně také skvělým zdrojem minerálů prospěšných pro zuby.

Nedostatky minerálů, které způsobují zubní kazy

Některé minerály jsou důležité pro udržení zdravých zubů. Pokud se tedy nestravujete správně, může nedostatek těchto minerálů způsobit a zhoršit stávající zubní kazy.

Nedostatek fluoridu, který se k nám dostává především prostřednictvím vody a mořských plodů, pravděpodobně způsobuje zubní kazy a zhoršuje stávající zubní kazy. Fluorid v kombinaci s vápníkem pomáhá udržovat váš chrup zdravý.

Nedostatek vápníku může také vést ke vzniku zubního kazu. Přestože se v těle nachází v hojném množství, je důležité konzumovat potraviny bohaté na vápník, jako jsou mléčné výrobky a zelená listová zelenina, abyste se vyhnuli jeho nedostatku a udrželi si silné a zdravé zuby.

Hořčík a vápník spolupracují na udržení zdravých kostí a zubů. Mnohé studie naznačují, že dostatečný příjem hořčíku je nutný pro tvorbu tvrdé zubní skloviny. Nedostatek hořčíku tedy může mít za následek i špatnou pevnost skloviny, a tím i kazivost zubů.

Zdravé návyky pro ochranu zubů

Kromě správného stravování byste měli dodržovat i další zdravé návyky, které chrání vaše zuby před zubním kazem.

  • Dodržujte čištění zubů dvakrát denně, abyste si udrželi čisté zuby.
  • Pijte fluorizovanou vodu a při čištění zubů používejte fluorizovanou zubní pastu, která doplní vašim zubům fluorid.
  • Vyhýbejte se konzumaci lepkavých potravin, jako jsou sladkosti, které mohou být pro zuby škodlivé.
  • Každý rok navštivte svého zubního lékaře, abyste se ujistili, že jsou vaše zuby zdravé, a vyhnuli se tak vzniku zubního kazu.

Zdraví ústní dutiny ovlivňuje vaše celkové zdraví. Nezanedbávejte proto své zuby, zejména když se kazí. Pokud tyto potraviny a jednoduché rady nepomohou, navštivte co nejdříve svého zubního lékaře, abyste zabránili zhoršení kazivosti.