Fermentované potraviny a jejich výhody a přínos pro zdraví
Kvašené čili fermentované potraviny, od kimči po kysané zelí, zažívají v současné době velkou slávu. Přesto jsou na světě již tisíce let, takže zdaleka nejsou ničím novým. Je to snadný a chutný způsob, jak uchovat potraviny a prodloužit jejich trvanlivost.
Když však vezmete v úvahu zdravotní výhody, je snadné pochopit, proč fermentované potraviny vyvolávají takový rozruch. Tento proces umožňuje dobrým bakteriím růst a „požírat“ cukr v zelenině nebo ovoci. V těle tyto mikroby udělají se střevy zázraky. Výsledkem je úžasně pikantní a chutná probiotická potravina.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíPro úvod do světa fermentace se podívejte na tohoto základního průvodce a rozpis toho, co potřebujete vědět.
Jaké jsou výhody těchto potravin?
1. Posilují imunitní systém
Střeva tvoří 70 % vaší imunity, takže jsou hlavním hráčem na poli dobrého zdraví. Aby však mohly plnit svou funkci, musí dobré a špatné bakterie žít v harmonii. Proto je tak důležité dosáhnout mikrobiální rovnováhy.
S fermentovanými potravinami se hladina dobrých bakterií bude průběžně doplňovat. Je to podobné, jako když do svého týmu přidáte další hráče.
2. Zlepšují trávení
Střeva, jak si jistě dokážete představit, ovlivňují také trávení. Vyvážené mikrobiální prostředí chrání střevní bariéru a umožňuje optimální vstřebávání živin. Rovněž se kontrolují záněty a škodlivé mikroby.
3. Zlepšují duševní zdraví
Prostřednictvím osy střevo-mozek mají střevní bakterie silný vztah k duševnímu a emočnímu zdraví. Ve skutečnosti podporují produkci neurotransmiterů!
Studie z roku 2020 také zjistila, že vyvážená střeva snižují hladinu kortizolu, stresového hormonu. Vzhledem k těmto přínosům odborníci spekulují, že zdraví střev přispívá k Alzheimerově a Parkinsonově chorobě a dalším duševním poruchám.
4. Šetří peníze
Nezapomínejte, že kvašení je konzervační metoda. Po staletí se používá k prodloužení trvanlivosti potravin. V dnešní době vydrží kvašená zelenina a ovoce několik měsíců, takže časem ušetříte peníze. Je to skvělý způsob, jak zachránit produkty dříve, než se zkazí.
Jak nakupovat, vyrábět a skladovat fermentované potraviny
1. Používejte sezónní zeleninu
Jste kutilský typ? Fermentace ovoce a zeleniny je snadná a levná, ale nezapomeňte používat produkty, které jsou sezónní. To zaručí optimální chuť, barvu a strukturu.
2. Dezinfikujte sklenice
Při výrobě kvašených potravin vždy nejprve dezinfikujte sklenice. Ovoce a zelenina tak získají „čistý štít“ pro růst dobrých bakterií. Skleněné sklenice dezinfikujte tak, že je na 10 minut vložíte do vroucí vody a víčka ponoříte rovněž na 10 minut do vroucí vody.
3. Skladování
Nezapomeňte, že kvašené potraviny jsou živé. Aby přežily, měly by být po otevření uloženy v chladničce. Nikdy nenechávejte fermentované potraviny při pokojové teplotě.