Běžné potraviny a nápoje které mohou poškozovat vaše játra
Ne každý se dvakrát zamyslí nad zdravím svých jater, i když by měl. Játra mají zásadní vliv na celkové zdraví a pohodu člověka. Ve skutečnosti trpí nealkoholickým ztukovatěním jater miliony lidí a mnozí z nich o tom ani nevědí. Toto onemocnění může vést k závažným komplikacím, jako je cirhóza, rakovina nebo dokonce selhání jater, pokud není dostatečně brzy léčeno.
Zdraví svých jater můžete nevědomky ohrozit pouhou konzumací běžných potravin a nápojů. Dobrou zprávou je, že znalost toho, jaké položky byste měli ve svém jídelníčku omezit, je prvním krokem k tomu, abyste měli zdraví svých jater pod kontrolou. Podívejme se na několik potravin a nápojů, které mohou poškodit vaše játra.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíSmažené hranolky
Hranolky jsou sice chutné, ale pro vaše játra nejsou zrovna nejvhodnější. Jde o potravinu, která může játra při odbourávání vysokého množství tuků přivést k nadměrnému výkonu. Konzumace nasycených tuků v hranolkách může mít také za následek dlouhodobý zánět, který je spojován s cirhózou.
Místo toho zkuste jíst pečené hranolky ze sladkých brambor. Hranolky ze sladkých brambor jsou sice kaloričtější, ale obsahují více živin. Lidé obvykle nesní tolik hranolků ze sladkých brambor ve srovnání s běžnými hranolky. Tento typ střídmosti může zabránit nadměrné konzumaci a snad i snížit množství tuku, které celkově sníte.
Ostatní smažené potraviny
Játra mohou poškodit i další smažené potraviny! Potraviny jako smažené kuře, cibulové kroužky a další smažené pokrmy mohou játra poškodit.
Stejně jako hranolky obsahují tyto druhy potravin hodně tuku, zejména nasycených tuků, které játrům ztěžují jejich práci. Časem to může vést k zánětu, který může způsobit zjizvení jater, které se nazývá cirhóza.
Sladké nápoje
Věděli jste, že plechovka koly o objemu 0,33 l obsahuje 10 lžiček cukru? To znamená, že jedna limonáda denně téměř překračuje doporučenou denní dávku 12 lžiček, jak uvádí Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
Konzumace příliš velkého množství cukru, které často pochází z pití limonád, může vést k hromadění tuku spojeného s onemocněním jater. Podle některých studií může být pro játra stejně škodlivý jako alkohol, i když nemáte nadváhu. Snažte se minimalizovat denní příjem cukru tím, že se budete co nejvíce vyhýbat limonádám a jiným sladkým pochutinám.
Červené maso
Jednou za čas si opéct hamburger na grilu neuškodí, ale pravidelná konzumace červeného masa může vést k vážným jaterním následkům. Studie publikovaná v časopise Medicine zjistila několik závěrů, které spojují konzumaci masa s chronickým onemocněním jater (CLD) a rakovinou jater.
Množství nasycených tuků v červeném mase je významným faktorem, který ohrožuje zdraví vašich jater. Studie naopak zjistila, že konzumace bílého masa má nižší riziko CLD a rakoviny jater. To vám dává další důvod, proč se při příštím vaření rozhodnout raději pro kuřecí než hovězí hamburger.
Mléko a mléčné výrobky
Další potravinou s vysokým obsahem nezdravého tuku je mléko. Podle portálu LiveStrong obsahuje plnotučné mléko 4,6 gramu nasycených tuků. Sdělili také, že vanilková zmrzlina obsahuje 4,5 gramu nasycených tuků a tavený klasický sýr 3,8 gramu nasycených tuků.
Mléčnými výrobky se můžeme snadno přejíst, což je riskantní, protože nadměrné množství nasycených tuků přispívá ke vzniku ztukovatění (steatóza) jater.
Příjem nasycených tuků
CDC uvádí, že nasycené tuky by měly tvořit méně než 10 % všech kalorií denně. Chcete-li omezit příjem nasycených tuků, zjistěte, zda váš obchod s potravinami nabízí nízkotučné nebo bezmléčné alternativy oblíbených sýrů, mléka, zmrzliny a dalších mléčných výrobků.
Alkohol
Jedním z největších nebezpečí pro vaše játra je alkohol. Důvodem, proč ničí vaše játra je to, že tělo nemá způsob, jak alkohol ukládat. Vaše játra musí alkohol detoxikovat a odstraňovat z krve. Když ho vypijete příliš mnoho, játra ho nedokážou dostatečně rychle zpracovat, což vede ke ztučnění jater.
Alkoholové onemocnění jater v raném stádiu se vyvine asi u 90 procent lidí, kteří si dopřejí více než 50 až 60 gramů alkoholu denně. Není třeba mnoho, ale naštěstí mohou lidé zvrátit rané stadium ztukovatění jater během 4 až 6 týdnů tím, že se zdrží alkoholu.
Polévky
Příliš mnoho soli poškozuje játra a vede k jejich fibróze. Zjednodušeně řečeno, sůl způsobuje oxidační stres, který může zvýšit zánětlivé buňky. To podporuje odumírání jaterních buněk a vede k postupující fibróze.
Zpracované potraviny a jídla připravovaná v restauracích často obsahují velké množství soli, včetně polévky. I když polévka nemusí být nutně škodlivá, je lepší se vyhnout miskám, které obsahují nadměrné množství soli.
Ostatní slané potraviny
Polévka není jedinou slanou potravinou, které byste se měli vyhýbat. Všechny potraviny s vysokým obsahem soli, jako jsou bramborové lupínky, krekry a podobně, byste měli konzumovat s mírou.
Stejně jako polévka mohou i další slané potraviny způsobit fibrózu jater. To znamená, že játra „obsahují abnormálně velké množství zjizvené tkáně a nepracují dobře“. Fibróza se bohužel neprojevuje žádnými příznaky. Závažné zjizvení však může vést k jaterní cirhóze, která již příznaky má.
Šlehačka
Už jste někdy slyšeli někoho říct, že příliš mnoho dobré věci není dobrá věc? Tak to je případ šlehačky. Je to sice sladká přísada do kávy, zmrzliny nebo dortu, ale příliš častá konzumace šlehačky může být zdraví škodlivá.
Jeden kelímek šlehačky obsahuje přibližně 23,2 gramů nasycených tuků. Má také vysoký obsah kalorií a cukru. Tento typ ingrediencí vede k hromadění tuků, což celkově není pro vaše játra to nejlepší.
Těstoviny
Mnoho druhů těstovin se vyrábí z bílé mouky. Bílá mouka je bohužel pro játra hůře zpracovatelná, protože obsahuje méně vlákniny. Vláknina je nezbytná pro kontrolu hmotnosti, a proto se těm, kteří drží dietu šetrnou k játrům doporučuje, aby jí do svých jídel zařadili co nejvíce.
Při konzumaci obilovin volte celozrnné varianty. Sacharidy z celozrnných obilovin dodávají tělu energii a mohou vám dokonce pomoci žít déle.
Bílý chléb
Podobně jako těstoviny může i bílý chléb způsobit devastaci jater. Bílé pečivo a další rafinované sacharidy jsou zbaveny vlákniny a mají vyšší glykemický index (GI).
Potraviny s vysokým GI mohou způsobit nárůst hladiny cukru v krvi, což vyvolá produkci hormonu slinivky břišní, který reguluje hladinu glukózy v těle. Přestože se jedná o normální reakci, konzumace takových potravin může způsobit vyčerpání slinivky a následně způsobit, že se vaše tělo stane vůči tomuto hormonu odolné. To je považováno za příčinu nealkoholického ztukovatění jater.
Potraviny, které jsou dobré pro vaše játra
Přestože existuje mnoho potravin, které játrům škodí, existuje také mnoho potravin, které jim mohou velmi prospět. Patří sem strava s nízkým obsahem tuků, vysokým obsahem vlákniny a se všemi hlavními složkami potravy. Důležité je také pít hodně vody, aby se zabránilo dehydrataci.
Zde jsou typy potravin, které byste měli ve svém jídelníčku upřednostňovat:
Ovoce a zelenina
Celozrnné výrobky bohaté na vlákninu
Libové bílé maso, jako je kuřecí nebo krůtí.
Ryby
Potraviny s nízkým obsahem sodíku
Mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku
Tipy životního stylu pro zdravá játra
Kromě úpravy jídelníčku existují i další změny životního stylu, které mohou přispět ke zdravým játrům. Pro začátek se ujistěte, že máte pravidelný pohyb – přibližně 30 minut po většinu dní v týdnu. Může to být tak jednoduché, jako jít na procházku, běhat nebo jezdit na kole, nebo zkusit domácí cvičení.
Dále se ujistěte, že si hlídáte hladinu cholesterolu. Jedním ze způsobů, jak toho můžete dosáhnout je hlídat si příjem cukru a nasycených tuků. A konečně, ztukovatění jater a cukrovka se často vyskytují společně, takže se ujistěte, že je máte pod kontrolou. Naštěstí toho můžete dosáhnout pomocí diety, cvičení a pokynů svého lékaře.