9 zdravotních výhod růžičkové kapusty které nemůžete porazit
Ať už jste někdo, kdo má tendenci zírat na talíř růžičkové kapusty a přát si místo ní steak, nebo někdo, kdo miluje zeleninu, nelze popřít, že růžičková kapusta je plná výživných látek. A pokud máte pochybnosti o tom, zda si je pořídit do zásoby na příští jídlo, máme pro vás seznam zdravotních výhod, které vás přesvědčí.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíPodporuje zdraví trávicího traktu
Snědením půl šálku růžičkové kapusty získáte 2 gramy vlákniny a pokryjete tak 8 % své denní potřeby vlákniny. Dodržováním potřeby vlákniny můžete vyživovat prospěšné bakterie ve střevech a udržovat tak zdraví svého trávicího traktu v dobré kondici. Zbaví vás také zácpy tím, že zvyšuje frekvenci stolice a změkčuje její konzistenci, čímž usnadňuje průchod. Kromě toho je zvýšený příjem vlákniny spojen i s dalšími zdravotními přínosy, jako je snížení rizika srdečních onemocnění a zlepšení hladiny cukru v krvi.
Posiluje kosti
Růžičková kapusta je také dobrým zdrojem vitaminu K – půl šálku této zeleniny vám dodá 137 % denní potřeby. Tento vitamin hraje důležitou roli při růstu kostí, a proto chrání před osteoporózou, což je onemocnění charakterizované postupným úbytkem kostní hmoty. Z přehledu sedmi studií vyplynulo, že vitamin K může zvýšit pevnost kostí a snížit riziko zlomenin u žen po menopauze.
Zabraňuje prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi
Jak jsme již zmínili dříve, příjem vlákniny souvisí s lepší kontrolou hladiny cukru v krvi. Studie spojují zvýšený příjem brukvovité zeleniny, včetně růžičkové kapusty, se snížením rizika cukrovky. To lze přičíst obsahu vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve a zabraňuje prudkým nárůstům hladiny cukru v krvi. Kromě toho růžičková kapusta obsahuje také kyselinu alfa-lipoovou, což je antioxidant, který byl napříč studiemi spojován s lepší hladinou cukru v krvi a zvýšenou citlivostí na inzulin, hormon, který je zodpovědný za transport cukru z krve do buněk. V jedné studii se například u 12 pacientů s cukrovkou, kteří dostávali doplňky stravy s kyselinou alfa-lipoovou, zvýšila citlivost na inzulín pravděpodobně proto, že kyselina alfa-lipoová umožnila inzulínu účinněji snižovat hladinu cukru v krvi.
Může posílit imunitu
Půl šálku růžičkové kapusty vám dodá 81 % denní potřeby vitaminu C. Tento vitamin působí jako antioxidant a je spojován s lepší funkcí imunitního systému. Jedna studie zjistila, že konzumace dostatečného množství vitaminu C snižuje závažnost nachlazení a zkracuje dobu jeho trvání u dospělých v průměru o 8 %. Pokud tedy často onemocníte, dopřejte si růžičkovou kapustu.
Může udržovat zdravou pokožku
O vztahu vitaminu C a zdraví pokožky se ve světě zdraví a wellness mluví poměrně často. Konzumace dostatečného množství vitaminu C může zabránit vysušování pokožky a jejímu poškození způsobenému slunečním UVA a UVB zářením. Kromě toho je vitamin C zodpovědný za funkci kolagenu, takže udržování zdravé hladiny této živiny v těle může zabránit vzniku vrásek, tmavých skvrn a mdlé pleti.
Může pomoci při léčbě chudokrevnosti z nedostatku železa
Pokud trpíte anémií z nedostatku železa, konzumace růžičkové kapusty může pomoci v boji proti ní a snížit její příznaky. Vitamin C obsažený v růžičkové kapustě totiž zvyšuje vstřebávání nehemového železa, což je druh železa, který se nachází v rostlinných potravinách. Protože se tento typ železa často vstřebává obtížněji než železo z živočišných zdrojů, je růžičková kapusta důležitým doplňkem stravy pro všechny vegany nebo vegetariány, kteří trpí anémií z nedostatku železa. Jedna studie zjistila, že konzumace vitaminu C s jídlem zvyšuje vstřebávání železa až o 67 %.
Může snižovat riziko onemocnění souvisejících se záněty
Zánět je imunitní reakce, která je normální, ale pokud je chronická, může přispívat k nemocem, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby. Studie zjistily, že sloučeniny obsažené v brukvovité zelenině, jako je růžičková kapusta, mají protizánětlivé účinky. Kromě toho má růžičková kapusta vysoký obsah antioxidantů, zejména kaempferolu, který neutralizuje poškození volnými radikály, jež často vede k zánětům. Pravidelná konzumace této zeleniny může zabránit poruchám souvisejícím se záněty.
Posiluje zdraví mozku
Růžičková kapusta je plná omega-3 mastných kyselin, v jedné porci půl šálku je 135 mg ALA (která se později přemění na EPA a DHA), což odpovídá 12 % denní potřeby. Bylo prokázáno, že omega-3 mastné kyseliny zpomalují pokles kognitivních funkcí. Jiné studie zjistily, že EPA a DHA zabraňují výskytu psychóz u dětí a zlepšují jejich schopnost učení spolu s rozsahem pozornosti.
Může předcházet rakovině
Antioxidanty obsažené v růžičkové kapustě, o kterých jsme se zmínili dříve, by mohly pomáhat chránit před některými typy rakoviny. Jedna studie, která se tímto zabývala, zjistila, že konzumace růžičkové kapusty může chránit před karcinogeny (rakovinotvornými látkami), které zabraňují oxidačnímu poškození buněk, zatímco jiná zjistila, že konzumace této brukvovité zeleniny zvyšuje hladinu některých detoxikačních enzymů v těle o 15-30 %, což by mohlo vést ke snížení rizika rakoviny tlustého střeva a konečníku. K úplnému pochopení a potvrzení těchto tvrzení je však zapotřebí dalšího výzkumu.