7 běžných problémů trávicího traktu a způsoby jejich léčby
Brání vám plynatost, průjem nebo bolest žaludku v konzumaci vašich oblíbených jídel? Nejste v tom sami. Problémy trávicího ústrojí jsou běžné a každý alespoň jednou za život zažije tyto nepříjemné příznaky.
Stres, alkohol a nezdravé stravovací návyky mohou riziko problémů s trávením zvyšovat. Naopak onemocnění, jako je celiakie a zánětlivé střevní onemocnění, mohou vzniknout bez vašeho přičinění, protože jsou obvykle dědičná. Udržování zdravé a vyvážené stravy je sice zásadní pro vaši celkovou pohodu, ale je důležité i pro zdraví vašeho trávicího traktu. Jezte potraviny bohaté na vlákninu, pijte hodně vody a vyhněte se přejídání tím, že budete jíst menší a častější porce.
Dr.Max.cz * Lekarna.cz * Moje Lékárna.czZde je 7 problémů s trávením, kterými lidé trpí, a způsoby jejich léčby.
1. Zácpa
Zácpa je stav, při kterém člověk zažívá bolestivé vyprazdňování, protože stolice je tvrdá a suchá. Frekvence vyprazdňování je 3krát nebo méněkrát za týden. To může způsobovat nepříjemné pocity, protože střeva nejsou vyprázdněna tak, jak by měla být.
Kromě stresu může být tento stav způsoben nedostatečným množstvím vody nebo vlákniny ve stravě, nadměrným užíváním projímadel a nadměrným příjmem alkoholu nebo kofeinu, což vede k dehydrataci. Pokud máte pocit, že k zácpě vedly léky proti bolesti, antidepresiva nebo antacida, přestaňte je co nejdříve užívat nebo se poraďte se svým lékařem.
Pití 1-2 litrů vody denně je nejlepším způsobem, jak regulovat pohyb střev. Prospěšné však může být i zvýšení příjmu potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou fazole, zelenina, ovoce a celozrnné obiloviny, každodenní cvičení a zvládání stresu.
2. Intolerance laktózy
Mléčné výrobky jsou bohaté na základní živiny, a proto jsou důležitou součástí vyvážené stravy. Pro lidi s intolerancí laktózy však mohou znamenat potíže. Jejich tělo nedokáže strávit laktózu, cukr, který se nachází v mléčných výrobcích. Tento zažívací problém může u lidí s tímto onemocněním způsobovat plynatost, nadýmání, křeče v břiše a průjem. Laktáza je enzym, který pomáhá tělu trávit laktózu. Nedostatek laktázy vede k intoleranci laktózy.
Přestože na tento stav neexistuje lék, můžete příznakům předcházet tím, že budete kontrolovat, co jíte. Nejlepším způsobem může být omezení konzumace mléčných výrobků v závislosti na vaší citlivosti na laktózu.
3. Divertikulitida
Divertikulitida je onemocnění trávicího traktu, které postihuje tlusté střevo. Když se ve sliznici tenkého střeva vytvoří malé vypouklé kapsy zvané divertikly, které však nevykazují žádné příznaky, nazývá se tento stav divertikulóza. Naopak pokud jsou tyto kapsy zanícené nebo infikované, označuje se tento stav jako divertikulitida. Mezi běžné příznaky patří nevolnost, bolest žaludku, horečka, průjem nebo zácpa a krev ve stolici.
Lékaři obvykle k léčbě předepisují antibiotika a doporučují dodržovat tekutou dietu nebo dietu s nízkým obsahem vlákniny, aby se tlusté střevo uzdravilo.
4. Zánětlivé onemocnění střev (IBD)
Zánětlivá střevní onemocnění způsobují zánět v určité části trávicího traktu. Toto dlouhodobé onemocnění může způsobovat horečku, únavu, krev ve stolici, bolesti břicha, žaludeční křeče a průjem.
Přesná příčina IBD zůstává neznámá, ale může být důsledkem špatné funkce imunitního systému. Imunitní systém je navržen tak, aby vás chránil před viry a bakteriemi. Při IBD však imunitní systém reaguje nesprávně, což vede k zánětu trávicího traktu. Výskyt IBD v rodinné anamnéze vás vystavuje vyššímu riziku jejího vzniku.
Ke zmírnění zánětu a kontrole imunitního systému se používají protizánětlivé léky a imunosupresiva. Protizánětlivé potraviny, jako je kurkuma, zázvor a ryby bohaté na omega-3, mohou snížit zánět a s ním spojenou bolest. V důsledku průjmu vaše tělo ztrácí velké množství tekutin. Udržujte se hydratovaní, abyste doplnili elektrolyty. Probiotika mohou ozdravit vaše střeva a nahradit dobré střevní bakterie.
5. Celiakie
Celiakie je porucha trávení, kterou vyvolává konzumace potravin obsahujících lepek, což je bílkovina přirozeně se vyskytující v pšenici, ječmeni a žitu. Poškozuje tenké střevo a brání vám v získávání potřebných živin. Mezi příznaky patří chronický průjem, zácpa, plynatost, nevolnost, zapáchající nebo mastná stolice, bolesti břicha a zvracení.
Je způsobena v důsledku autoimunitní reakce, která napadá zdravé tkáně v těle. Celiakie vzniká také v důsledku určitého genu zděděného po některém z členů rodiny.
Je nevyléčitelná, ale musíte dodržovat bezlepkovou dietu, abyste zvládli příznaky a vyhnuli se vážným komplikacím.
6. Peptické vředy
Peptické vředy neboli žaludeční vředy jsou vředy, které vznikají na sliznici žaludku, jícnu nebo tenkého střeva. Běžně vznikají v důsledku bakteriální infekce, peptické vředy však mohou být způsobeny i dlouhodobým užíváním léků, jako je aspirin a ibuprofen. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení stres vředy nezpůsobuje. Může je však zhoršit.
Antacida a antibiotika se používají ke snížení množství kyseliny a k usmrcení bakterií. Používání kokosu, pískavice řecké seno, kajenského pepře, zelí a banánů může také posílit a ochránit žaludeční sliznici před kyselinami.
7. Gastroezofageální refluxní choroba (GERD)
Gastroezofageální refluxní choroba (GERD) je závažná a chronická verze refluxu kyselin. Pravděpodobně máte GERD, pokud se u vás reflux kyselin vyskytuje častěji než dvakrát týdně a váš jícen je zanícený. Mezi běžné příznaky GERD patří pálení žáhy, bolest na hrudi, obtížné polykání a pocit knedlíku v krku.
K tomu dochází, když dolní konec jícnu zeslábne nebo se uvolní, i když by neměl, což způsobí, že žaludeční obsah stoupá do jícnu.
Snížení stresu a úzkosti může zmírnit příznaky GERD. Potraviny bohaté na antioxidanty, jako jsou lesní plody a ledvinové boby, čaj z jilmu kluzkého a kořen lékořice, mohou léčit a předcházet GERD.
Poznámka: Pokud zaznamenáte jakoukoli změnu v trávení nebo ve stolici, okamžitě navštivte lékaře, abyste zabránili dalšímu poškození vašeho organismu.