Způsoby, jakými může cukr ničit vaše tělo a mysl
Zatímco se všichni léta věnovali odbourávání tuků a odtučňovací dietě, opomíjeli jsme skutečného viníka. Odborníci na výživu i zbytek světa se pomalu probouzejí a uvědomují si, že cukr je tichý zabiják. Vaše každodenní buchta a slazená káva se mohou zdát docela nevinné, ale tady se dozvíte, jak mohou ve vašem organismu způsobit úplnou pohromu.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíJak cukr poškozuje vaše tělo
Urychluje stárnutí
Pokud jste si mysleli, že cukr ovlivňuje pouze vaše vnitřnosti, mýlili jste se. Jistě, cukr je skvělým peelingem v kombinaci s kokosovým olejem, ale když ho pozřete, je to úplně jiný příběh. Cukr způsobuje poškození kolagenu a elastinu v pokožce. To může urychlit stárnutí a způsobit, že vaše pleť bude náchylná k vysušování a tvorbě vrásek. Tento proces se ještě urychlí, když jste vystaveni slunci. Účinky cukru jsou doslova a do písmene viditelné.
Způsobuje záněty
Je prokázáno, že cukr podporuje záněty, které vás následně mohou učinit náchylnými k několika nemocem, ale nejvíce znepokojující je rakovina. Dlouhodobá produkce inzulínu způsobená stravou s vysokým obsahem cukru může zvyšovat zánět a následně podporovat růst nádorových buněk. Jako by to nestačilo, na vaší pleti může způsobovat pupínky, akné a vrásky. Cukr může také působit jako potrava a živná půda pro množení bakterií.
Zvyšuje hladinu cholesterolu
Dlouhá léta si lidé mysleli, že za srdeční choroby mohou nasycené tuky, ale dnes už víme, že skutečným zabijákem je cukr. Studie ukazují, že konzumace cukru zvyšuje hladinu LDL a triglyceridů. Cukr nejenže podporuje tvorbu cholesterolu, ale podporuje jeho ulpívání na stěnách tepen, což nakonec vede k infarktu a mrtvici.
Způsobuje ztukovatění jater
Ztukovatění jater bylo obvykle spojováno s alkoholismem. Stále populárnější je však forma tohoto onemocnění způsobená sladkou stravou. Hlavním viníkem je fruktóza. Při nadměrné konzumaci fruktózy jsou játra nucena přeměnit ji na tuk namísto glukózy.
Vytváří inzulinovou rezistenci
Sladká strava vás připravuje na první kroky k cukrovce 2. typu. Jedním z nich je inzulínová rezistence. Ta nastává, když se inzulín v těle produkuje delší dobu tak, že na něj tělo začne být znecitlivělé. To nakonec způsobí, že hladina cukru v krvi stoupá.
Zhoršuje duševní zdraví
Možná jste si mysleli, že cukr na vás působí pouze fyzicky, ale může také zamávat s vašimi emocemi. Čím nezdravější je vaše strava, tím větší je pravděpodobnost, že může ovlivnit i vaše duševní zdraví. Studie ukazují, že nadbytek cukru může zhoršit příznaky schizofrenie. Zdá se, že tyto stravovací návyky mají také souvislost s depresemi.
Způsobuje příznaky podobné závislosti
Cukr je extrémně návykový díky způsobu, jakým ovlivňuje náš mozek. Cukr uvolňuje obrovskou dávku dopaminu a aktivuje centra potěšení a odměny v našem mozku. Tyto kognitivní a biologické procesy jsou vlastně podobné těm, které pozorujeme u osob závislých na omamných látkách, jako je kokain a heroin. To se zvrhne v cyklus přejídání, který nakonec způsobí cukrovku a srdeční onemocnění.
Vede k úzkosti
Výzkumy ukazují, že návyková povaha cukru může skutečně vyvolat abstinenční příznaky. Pokud je lidem, kteří se pravidelně přejídají, cukr po určitou dobu odepřen, může to skutečně vést k chování, které napodobuje úzkost a depresi. To pravděpodobně vysvětluje, proč se cítíte mizerně, když si ráno nedáte svůj sladký kávový nápoj.
Snižuje IQ
Ano. Čtete správně. Cukr vás činí hloupějšími. Vědci si všimli, že krysy, které byly krmeny stravou s vysokým obsahem cukru, vykazovaly v důsledku toho výrazně zhoršené mozkové funkce. Ovlivňuje schopnost mozku efektivně myslet a vstřebávat nové informace. Proto si dvakrát rozmyslete, než si ráno před zkouškou dáte k snídani nějakou tu sladkost.
Denní příjem cukru můžete snížit mnoha způsoby
Vyřaďte cukr v jakékoli formě z ranního čaje a kávy. Když si denně dáte několik šálků, dostane se vám do těla hodně cukru.
Vyhýbejte se sladkým cereáliím a vyřaďte cukr, který běžně dáváte do věcí, jako jsou palačinky a vafle nebo ovesná kaše. Nahraďte ho čerstvým ovocem nebo malým množstvím suchého ovoce.
Při pečení sušenek, koláčků nebo dortů můžete snížit množství cukru přibližně o třetinu nebo dokonce až o polovinu. Vynahraďte to přidáním ochucovadel, jako jsou vanilkové, pomerančové nebo citronové extrakty.
Pokud jde o nápoje, držte se obyčejné vody, pokud se nejedná o čerstvou ovocnou šťávu bez přidaného cukru.
Dávejte si pozor na mnoho názvů cukru, zejména na etiketách. Patří mezi ně kukuřičný sirup, sirup s vysokým obsahem fruktózy, melasa, invertní cukr, sladový cukr, dextróza, glukóza, laktóza, maltóza a sacharóza.
Jednoduché sacharidy se v těle také přeměňují na cukr, proto nahraďte bílou rýži hnědou rýží a bílé pečivo celozrnným nebo vícezrnným chlebem. V dnešní době jsou k dostání také celozrnné těstoviny.
Občasná sladká pochoutka je v pořádku, ale dávejte pozor na množství cukru, které se dostává do vašeho těla. Není špatný nápad nechat si při běžných lékařských prohlídkách zkontrolovat hladinu cukru v krvi.