Způsoby, jak může konzumace šalotky zlepšit vaše zdraví
Každý je už někdy viděl v oddělení zeleniny v obchodě s potravinami. Vypadají jako malé červené cibule a mají tvar velkých stroužků česneku. Což často vyvolává otázky: Co to vlastně je? Malé cibulky? Jak se vůbec připravují?
Šalotka vypadá velmi podobně jako cibule a česnek, protože patří do stejného rodu allium. To vysvětluje jejich stroužkovitý tvar a papírovou slupku. Na rozdíl od svých ostrých příbuzných cibulí však mají tyto drobné cibulky ve skutečnosti mnohem jemnější chuť, která je pro chuťové pohárky příjemnější a zároveň jim propůjčuje tóny bohaté nasládlosti jako česnek. Také buněčná struktura, která drží plátky šalotky pohromadě, se mnohem snadněji odlupuje. Díky tomu může chuť nenápadně proniknout do ostatních ingrediencí.
Kromě toho, že jsou šalotky chutné k jídlu, vám tato drobná zelenina může nabídnout i solidní zdravotní benefity. Zde je 7 důvodů, proč je šalotka pro vás tak prospěšná.
Dr.Max.cz * Lekarna.cz * Moje Lékárna.czMohou snížit riziko rakoviny
Šalotky se spojují se snížením výskytu rakoviny plic a ústní dutiny, ale i rakoviny žaludku, tlustého střeva a prsu.
Šalotka, stejně jako ostatní zástupci rodu allium, je známá tím, že obsahuje sloučeninu zvanou ethylacetát, která vyvolává odumírání rakovinotvorných buněk, a tím zastavuje růst rakoviny. Ale to není všechno.
Šalotka se může pochlubit také vysokým a rozmanitým obsahem antioxidantů, jako jsou například kvercetin a kaempferol. Když se povrch šalotky naruší buď krájením na plátky, kostičky, nebo drcením – tyto antioxidanty se uvolní, což vede k tvorbě další cenné sloučeniny zvané alicin. Alicin je dostatečně účinný na to, aby omezoval buněčné mutace a různé druhy rakoviny.
Pomáhají v boji proti cholesterolu
Kromě schopnosti snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny má alicin také přímou souvislost s regulací hladiny cholesterolu v těle. Jak? Tím, že inhibuje působení enzymu reduktázy produkovaného v játrech, což je enzym, který řídí produkci cholesterolu. Tím, že snižuje celkovou hladinu cholesterolu v těle, může šalotka pomoci poskytnout ochranu před nemocemi, jako je ateroskleróza, ischemická choroba srdeční, a dokonce i před infarktem a mrtvicí.
Pomáhají při léčbě cukrovky
V šalotce jsou přítomny dvě fytochemické sloučeniny – allium a allyl disulfid, které jsou nejznámější pro svou schopnost zlepšovat citlivost na inzulín a regulovat hladinu cukru v krvi. Z tohoto důvodu má šalotka hypoglykemické vlastnosti, které jsou užitečné při léčbě cukrovky a jejích příznaků. A přestože šalotka není skutečně uznávána jako jeden z primárních způsobů léčby tohoto onemocnění, může jistě přinést výrazné zlepšení vašeho zdravotního stavu, pokud trpíte diabetem 2. typu.
Pomáhají při hubnutí
Ať už máte přirozené sklony k přibírání na váze, nebo vám v cestě za udržením váhy stojí věk, každý se musí vyhnout obezitě, onemocnění, které zvyšuje riziko nejen cukrovky, ale také rakoviny a srdečních chorob. Udržet si optimální hmotnost není snadné, ale konzumace určitých potravin vám jistě pomůže udržet se déle sytí, takže spotřebujete méně kalorií.
Šalotky obsahují výtažky z ethylacetátu, které pomáhají potlačovat hromadění tuku v těle. Antioxidanty obsažené v šalotce zároveň pomáhají zrychlit metabolismus, což je faktor, který významně přispívá k regulaci hmotnosti. Další bonusový bod? Šalotka má nízký obsah kalorií – je tedy vynikající surovinou pro vaření při redukční dietě!
Pomáhají zlepšovat zrak
Strava bohatá na vitamin A může poskytovat ochranu před šedým zákalem a věkem podmíněnou makulární degenerací. Důvod je zřejmý. Tento vitamin je totiž velmi důležitý pro optimální zdraví očí.
Vitamin A pomáhá udržovat vnější obal oka, tj. rohovku, čistý. Ve skutečnosti také tvoří jednu z klíčových složek rodopsinu, bílkoviny v očích, která pomáhá vidět za špatných světelných podmínek. Šalotka je stejně jako ostatní druhy rodu allium skvělým zdrojem vitaminu A a její konzumace představuje vynikající způsob, jak si zlepšit zrak.
Zlepšují funkci mozku
Šalotky obsahují foláty, jeden z osmi účinných vitaminů skupiny B, který hraje důležitou roli při tvorbě neurotransmiterů v mozku. Foláty mají schopnost umlčet nebo „vypnout“ geny, které produkují toxickou sloučeninu – bílkovinu beta-amyloid, jejíž nadbytek by jinak zvyšoval riziko degenerativních onemocnění mozku, jako je Alzheimerova choroba. Foláty také pomáhají s dalšími faktory, které ovlivňují zdraví mozku, jako je zánět mozku a hladina homocysteinu, a proto automaticky zlepšují i kognitivní funkce.
Pomáhají v boji proti stresu
Šalotky jsou zdrojem vitamínů a minerálů, jako je pyridoxin, který pomáhá stimulovat uvolňování gama-aminomáselné kyseliny v mozku. Kyselina gama-aminomáselná je neurotransmiter, který pomáhá udržovat nízkou hladinu stresu a rovnováhu mezi všemi hormony v těle.
Šalotky navíc obsahují také kyselinu listovou, nezbytný vitamin skupiny B, který reguluje enzymatické a hormonální reakce v mozku.
Z těchto důvodů se o šalotce říká, že je jedním z nejlepších povzbuzujících prostředků pro vyléčení mimořádně stresující nálady.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: StyleCraze , netmeds , Dr. Axe