Způsoby jak může jediné koření účinně bojovat proti rakovině
Co kdyby boj s rakovinou spočíval v jediném koření? Podle vědců by tomu tak mohlo být. Kurkuma, známá také jako indický šafrán, je jedním z nejuznávanějších koření v ájurvédské medicíně. Za vše může kurkumin, hlavní účinná látka kurkumy.
Kurkumin také dává koření jeho jasně žlutý odstín. Barva je tak zářivá a intenzivní, že dokáže obarvit misky a lžíce! Ale poté, co jsme se dozvěděli, jak dokáže bojovat proti rakovině, se tyto žluté skvrny nemusí zdát tak špatné.
Dr.Max.cz * Lekarna.cz * Moje Lékárna.czJak kurkuma bojuje proti rakovině?
Kurkuma vděčí za svůj talent kurkuminu. Tato sloučenina je silným antimikrobiálním prostředkem, ale pokud jde o boj s rakovinou, rozhodně si pro sebe získala prvenství.
1. Překonává oxidační stres
Oxidační stres je škodlivý proces způsobený volnými radikály. Poškozuje DNA a nutí buňky ke změnám, které vyvolávají růst rakoviny. Kurkumin jako antioxidant má však schopnost tyto volné radikály najít a zničit. Co se týče molekulárních drah, které vedou k oxidačnímu stresu? I ty kurkumin zlikviduje.
2. Snižuje zánět
Zánět je hned vedle oxidačního stresu. Kurkumin je však silným regulátorem prozánětlivých proteinů zvaných cytokiny. Zároveň stimuluje imunitní buňky, jako jsou makrofágy a monocyty. Tím také blokuje cytokiny a pomáhá tělu zvládnout zánět.
3. Zabraňuje karcinogenezi
Ke karcinogenezi dochází, když se zdravé buňky mění v rakovinu. Kurkumin ji naštěstí dokáže zastavit v jejích počátcích! Zabraňuje karcinogenezi tím, že modifikuje buněčné dráhy potřebné pro vznik karcinogeneze. Naopak buňky zůstávají zdravé a normální.
4. Potlačuje enzymy vyvolávající vznik nádorů
V těle jsou enzymy katalyzátory každé chemické reakce. Patří mezi ně i tvorba a růst nádorů, ale ne tehdy, když je ve hře kurkumin. Konkrétně potlačuje lipoxygenázu a cyklooxygenázu, dva enzymy, které usnadňují progresi nádorů.
5. Inhibuje angiogenezi
Chcete zničit rakovinné buňky? Přerušte jejich přívod krve! Angiogeneze, tedy proces, při kterém se z již existujících cév vytvářejí nové, podporuje rakovinné buňky. Podle studie na zvířatech provedené v roce 2013 v časopise BioMed Research International však kurkumin může tomuto procesu zabránit.
Jak užívat kurkumu na ochranu před rakovinou
Kurkuma může být pro rakovinné buňky toxická, ale normálním buňkám neškodí. Právě díky tomu je kurkuma tak úžasná. Chcete-li využít jejích výhod, podívejte se na těchto 5 způsobů konzumace tohoto koření.
1. Smoothies
Kurkuma je oblíbenou přísadou do protizánětlivých smoothies. Pokud máte rádi pikantní chuť, spojte ji se zázvorem a citronem. Pro oslazení zkombinujte kurkumu s banánem, ananasem a borůvkami.
2. Čaj
Milujete čaj, ale nechcete kofein? Uvařte si šálek teplého kurkumového čaje. Dobře se kombinuje s medem, citronem, skořicí a kardamonem.
3. Zlaté mléko – Golden Milk
Tento módní nápoj rychle vystřídal sladké latté. V hrnci na mírném ohni smíchejte 1 šálek kokosového mléka, 1 lžíci medu, půl lžičky kurkumy a 1 lžičku mletého zázvoru. Po smíchání ho popíjejte a vychutnávejte.
4. Ledové nanuky
Studené zlaté mléko a kurkumové koktejly lze zmrazit do ledových nanuků. Schovejte si je na letní den, nebo kdykoliv, kdy budete mít chuť na sladkou pochoutku. Do formiček můžete přidat i čerstvé ovoce.
5. Vařená jídla
Od těstovin po omelety, téměř každému jídlu by se hodila špetka kurkumového prášku. Použijte ji k ochucení pečené zeleniny nebo lososa. Pro zahřívací efekt si přidejte toto koření do polévky.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: WebMD , Memorial Sloan Kettering Cancer Center