Zdravotní účinky černého pepře na tělo a mysl
Černý pepř lze použít v každé kuchyni, ať už pokrmům dodá lehkou pikantnost, nebo je zcela okoření. Králem koření se však nenazývá jen kvůli své chuti!
Černý pepř je velmi častou přísadou v ájurvédské medicíně a odedávna se také používá ke zdravé přípravě každodenních jídel. Nezáleží na věku ani pohlaví, z tohoto mocného koření může těžit každý! Zde se dozvíte, jak využít účinky černého pepře:
Dr.Max.cz * Lekarna.cz * Moje Lékárna.czZvyšuje biologickou dostupnost
Biologická dostupnost je rychlost, s jakou se léčivo vstřebává do těla a úspěšně se dostává do cílové tkáně. Živiny nebo léky nejsou účinné, pokud nejsou zcela vstřebány. Zvýšením biologické dostupnosti tedy černý pepř zajišťuje nejlepší výsledek těchto látek.
Právě piperin přenáší tyto látky v jejich nejaktivnější formě tam, kde je to potřeba. Existují 3 možné způsoby, jak toho černý pepř dosahuje:
- Urychluje vstřebávání léků z trávicího traktu a zkracuje dobu, po kterou léky procházejí trávicím traktem.
- Zabraňuje metabolizaci nebo oxidaci léků při jejich prvním průchodu játry.
- Dělá obojí.
Zvýšená biologická dostupnost je velmi prospěšná, protože urychluje zotavení z jakéhokoli zdravotního stavu.
Léčí kognitivní poruchy
Už jen pomyšlení na stárnutí může být děsivé. A znepokojující pravděpodobně není jen stárnutí, ale také ztráta kontroly nad mozkem, zapomínání na rodinu nebo dokonce na sebe sama. Několik potravin, jako je černý pepř, dokáže udržet váš mozek déle silný a zdravý.
Alzheimerova choroba
Pepř předchází Alzheimerově chorobě a zlepšuje vaši paměť tím, že léčí poškození nervů nebo poruchy paměti v hipokampu. To může být způsobeno posílením neurotrofinů, nebo zabráněním poškození buněk volnými radikály. Skutečný mechanismus je poměrně nejasný a je třeba jej ještě podrobně prozkoumat.
Deprese
Deprese je jednou z nejčastějších příčin sebevražd. Čokoláda a velká vanička zmrzliny vás mohou utěšit, ale ne vyléčit. Potravina, kterou hledáte, je černý pepř. Piperin obsažený v černém pepři působí jako antidepresivum, zlepšuje vaše kognitivní schopnosti a pomáhá vám jasně myslet.
Základní mechanismus není ve výzkumu založeném na lidech jasný, studie na myších však ukázaly, že antidepresivní účinek může být způsoben regulací serotoninu, neurotransmiteru, o němž se předpokládá, že ovlivňuje náladu, a dopaminu, neurotransmiteru s mnoha rolemi v mozkových funkcích.
Parkinsonova choroba
Piperin snižuje a zastavuje buněčnou smrt (anti-apoptotický účinek) a působí protizánětlivě, což hraje velkou roli při léčbě Parkinsonovy choroby, degenerativního onemocnění, které postihuje především tělesný pohyb.
Epilepsie
Léky používané k léčbě epilepsie mohou mít vedlejší účinky, jako je útlum centrálního nervového systému, který má za následek zrychlení srdeční frekvence a dýchání a dokonce ztrátu vědomí. Černý pepř může být dobrou volbou pro léčbu epilepsie, protože má antikonvulzivní aktivitu, která snižuje výskyt záchvatů, aniž by způsobovala depresi centrálního nervového systému.
Prevence rakoviny
Rakovina je sama o sobě bolestivým onemocněním, které je třeba prodělat, a léčba ji nijak nezlepšuje bolestivými vedlejšími účinky. Bolest se můžete pokusit zmírnit a urychlit uzdravení s malou pomocí černého pepře.
Černý pepř má protizánětlivý účinek, který dokáže omezit a zabránit tvorbě rakovinných buněk.
Černý pepř a kardamom společně mohou zvýšit sílu přirozených zabíječských buněk, čímž vykazují protirakovinné schopnosti.
Tyto dvě potraviny také posilují imunitní systém a mají protinádorový účinek.
Tím, že černý pepř pomáhá při přirozené detoxikaci, následně zabraňuje růstu rakovinných buněk.
Může mít také schopnost zabránit specifickým chemickým látkám, které způsobují buněčné mutace, jejichž důsledkem je rakovinné bujení.
Podporuje hubnutí
Vaše tělo vydává energii, i když je v klidu – tomu se říká bazální metabolismus. Černý pepř, termogenní látka, tento bazální metabolismus stimuluje a produkuje více tepla. To může také potlačit hromadění tuku.
Piperin také zlepšuje metabolismus vašeho těla tím, že zvyšuje produkci chemických látek, které spotřebovávají více energie. Vykazuje také antiadipogenní aktivitu, která vyvolává diferenciaci tukových buněk a způsobuje úbytek hmotnosti, čímž se zabývá obezitou. A díky zvýšené biologické dostupnosti živin černý pepř zajišťuje, že vaše dieta nepřijde nazmar.
Pomáhá přestat kouřit
Existuje mnoho výrobků, které vám pomohou přestat kouřit – od náplastí a žvýkaček až po elektronické cigarety. Některá z těchto nenikotinových zařízení využívají černý pepř ve formě páry. Používá se zde většinou esenciální olej z pepře nebo jedna či více extrahovaných dráždivých látek.
Při inhalaci pomocí takového zařízení se pepřový kouř dostane do dýchacích cest a vyvolá podobný pocit jako při běžném kouření. Tento pocit uspokojuje a snižuje vaši závislost, a usnadňuje tak zvládnutí abstinenčních příznaků.
Léčí dýchací potíže
Černý pepř, používaný v tradiční ájurvédské medicíně a v poslední době i v moderní medicíně, dokáže léčit dýchací potíže, jako jsou vedlejší dutiny, kašel, rýma, ztížené dýchání a astma.
Jeho dráždivé vlastnosti změkčují a rozkládají hlen uvízlý v dýchacích cestách. Tento hlen je pak vyloučen kýchnutím nebo kašlem, který je vyvolán pepřovou vůní. A protože je pepř antibakteriální, zabraňuje také infekcím.
Posiluje trávicí soustavu
Silná trávicí soustava potřebuje zdravé potraviny a černý pepř je dobrou volbou. Pepř posiluje trávicí trakt a zkracuje dobu, po kterou potraviny cestují trávicím traktem. Zvýšená biologická dostupnost zlepšuje metabolismus a stimuluje trávicí enzymy. A protože pepř působí karminativně, zajišťuje zdravé vylučování plynů z těla a snižuje tvorbu nadměrného množství plynů.
Černý pepř také zlepšuje chuť k jídlu prostřednictvím čichové stimulace. Tím vyvolává polykací impuls, což může být prospěšné u starších lidí s poruchami funkce, jako je dysfagie. Snižuje také oxidační stres, který je častou příčinou kardiovaskulárních onemocnění, sníženého metabolismu, gastrointestinálních onemocnění a žaludečních poruch. Tento a protizánětlivý faktor zabraňuje vzniku vředů a poškození žaludeční sliznice. A díky svým močopudným a potopudným vlastnostem odplavuje toxiny a přebytečnou vodu z těla.
Upozornění: Vzhledem k tomu, že černý pepř zvyšuje sekreci žaludeční kyseliny, může jeho nadměrný příjem vyvolat překyselení žaludku, proto jej užívejte v přiměřeném množství.
Léčí cukrovku
Černý pepř pomáhá předcházet cukrovce a léčit ji tím, že inhibuje specifické enzymy. Studie využívající esenciální olej z černého pepře ukázala, že díky obsahu fenolů a antioxidantů pomáhá v boji proti cukrovce 2. typu. A tím, že zlepšuje bazální metabolismus, což vede ke snížení hmotnosti, může také léčit cukrovku 2. typu.
Snižuje krevní tlak a hypertenzi
Piperin v černém pepři snižuje krevní tlak prostřednictvím blokády vápníkových kanálů a léčí také hypertenzi. Studie na potkanech zbavených oxidu dusnatého ukázala, že piperin může snížit závažnost hypertenze způsobené oxidačním stresem. Fenolické látky a antioxidanty obsažené v esenciálním oleji z černého pepře rovněž léčí hypertenzi.
Předchází problémům se zuby
Zdravé zuby znamenají zdravé dásně, které lze udržovat čištěním zubní nití a masáží dásní. A mnoho ájurvédských směsí pro masáže používá jako složku černý pepř. Takové masáže vám mohou ulevit od bolesti zubů, díky dezinfekčním vlastnostem pepře zahnat infekce a léčit zubní problémy, jako je pyorea, která způsobuje hnisavý nebo krvavý výtok.
Podporuje zdravé vlasy
Černý pepř pro péči o vlasy se zdá být nepravděpodobnou volbou, ale je účinný. Může zabránit vypadávání vlasů a díky svým antiandrogenním vlastnostem také stimulovat jejich růst.
Jak vybrat černý pepř
Černý pepř můžete koupit celý, jemně mletý nebo drcený. Balený mletý pepř může být méně aromatický a ostrý. Proto doporučujeme kupovat čerstvé celé pepře a v případě potřeby je doma rozdrtit.
U zrnek pepře hledejte stejnoměrnou barvu, která může znamenat vyšší kvalitu.
Vybírejte pokud možno ekologické produkty, abyste měli jistotu, že nedošlo k žádné formě falšování.
Pepř skladujte v těsně uzavřené nádobě a uchovávejte jej na chladném, suchém a tmavém místě. Zatímco celý pepř vydrží téměř neomezeně dlouho, drcený zůstane při správném skladování čerstvý přibližně 3 měsíce.
Zmrazení pepře by mohlo zlepšit jeho chuť.