Zdravotní tipy a výhody konzumace čerstvé a šťavnaté broskve
Není nad to zakousnout se do čerstvé, šťavnaté broskve, ale věděli jste, že broskve prospívají vaší pokožce, srdci a střevům? Kromě toho, že jsou broskve chutné, mají také působivý výživový profil a mohou v mnoha ohledech zlepšit váš život.
Broskve patří do skupiny peckovin, kam patří také nektarinky, švestky, meruňky a třešně. Toto chundelaté ovoce je chutnou svačinkou samo o sobě, ale lze ho také přidávat do různých pokrmů.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíBroskve mají působivý výživový profil
Nejprve bychom rádi zdůraznili, že broskve se mohou pochlubit působivým výživovým profilem. Jen jedna středně velká broskev obsahuje 58 kalorií a 2 gramy vlákniny. Jsou také plné antioxidantů, které jsou nezbytné pro ochranu těla před stárnutím a nemocemi.
Konkrétně jsou broskve skvělým zdrojem vitaminů A, C, E a K. Jsou také výborným zdrojem draslíku, niacinu, mědi, manganu a dalších látek. Jen nezapomeňte vynechat broskve z konzervy a vychutnejte si je čerstvé, pokud chcete využít všech těchto úžasných výhod.
Pokud potřebujete další důvod, proč si broskve vychutnat, zde je pár neuvěřitelných zdravotních přínosů broskví!
Zdraví srdce
Ovoce je důležitou součástí zdravé stravy, ale konzumace ovoce, jako jsou broskve, může také podpořit zdraví srdce. Broskve totiž mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a hladina cholesterolu. Podle dalších studií na pokusných zvířatech bylo zjištěno, že broskve mohou snižovat hladinu celkového a „špatného“ LDL cholesterolu, stejně jako krevní tlak a hladinu triglyceridů.
Prevence rakoviny
Broskve jsou plné antioxidantů, jako je vitamin C. Antioxidanty hrají důležitou roli při neutralizaci volných radikálů. To je důležité, protože vysoká koncentrace volných radikálů může být pro tělo nebezpečná a může hrát roli při vzniku rakoviny i dalších zdravotních potíží.
S ohledem na tuto skutečnost se v rámci prevence rakoviny ujistěte, že každý den konzumujete dostatečné množství vitaminu C. Dospělí muži potřebují denně asi 90 miligramů vitaminu C, zatímco dospělé ženy potřebují asi 75 miligramů. Jedna střední broskev obsahuje téměř 10 miligramů vitaminu C.
Zdraví pokožky
Kůže je naším největším orgánem a stejně jako o všechny ostatní orgány i o ni musíme pečovat. Broskve mohou pomoci udržet vaši pokožku zdravou. Je to díky obsahu vitaminu C a beta-karotenu. Tělo přeměňuje beta-karoten na vitamin A, který může pomoci chránit pokožku před poškozením sluncem a může dokonce pomoci vytvořit přirozený lesk.
Kromě toho je vitamin C nezbytný pro tvorbu kolagenu, který zlepšuje pružnost vaší pokožky. A konečně, broskve mohou být pro vaši pleť také hydratační, protože obsahují 85 % vody.
Zdraví očí
Broskve obsahují antioxidant zvaný beta-karoten. Tato živina je zodpovědná za to, že broskve mají svou ikonickou zlato-oranžovou barvu. Ale to není všechno. „Když je sníte, vaše tělo je přemění na vitamin A, který je klíčový pro zdravý zrak.“
Aktivní přístup a včasná péče o zdraví očí jsou základem prevence. Vitamin A podporuje nejen zdraví očí, ale udržuje správnou funkci i dalších částí těla, například imunitního systému.
Pomáhá regulovat hmotnost
Konzumace menšího množství kalorií, než vaše tělo potřebuje, vám pomůže zhubnout. Dobrou zprávou je, že broskve obsahují méně než 60 kalorií v jedné středně velké broskvi. To z nich dělá skvělou svačinu, kterou si můžete dopřát, zejména pokud se snažíte regulovat svou váhu.
Broskve také neobsahují žádné nasycené tuky, cholesterol ani sodík a více než 85 procent broskve tvoří voda. Díky obsahu vlákniny, kterou broskve obsahují, jsou navíc sytou svačinkou. Vláknina se totiž tráví déle a pomáhá vám cítit se déle sytí.
Posilují imunitní systém
Imunitní systém má velmi důležitou úlohu chránit vaše tělo před nemocemi. Podpora imunitního systému mu může pomoci fungovat tak, jak má. Broskve mohou pomoci podpořit váš imunitní systém několika způsoby.
Za prvé, obsah vitaminu C v broskvích může podpořit vaše imunitní buňky, protože potřebují tuto živinu pro svou funkci, produkci a ochranu. Za druhé, vitamín A v broskvích může pomoci při tvorbě sliznic, které pomáhají vytvářet silné ochranné bariéry v dýchacích cestách. To je nezbytné pro udržení bakterií mimo váš krevní oběh.
Jak vybrat ideální broskev
Je jasné, že broskve jsou plné zdraví prospěšných látek a mohou být skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Jak ale vybrat ideální broskev, kterou budete jíst?
Broskve patří do čeledi růžovitých, proto věnujte pozornost vůni. Sladce vonící broskev znamená, že je zralá! Že jsou připravené k jídlu, poznáte také podle toho, že po jemném stlačení prstem trochu povolí. Pokud je broskev stále tvrdá, nechte ji několik dní odležet na kuchyňské lince. Jakmile je broskev zralá, dejte ji do lednice, aby zůstala déle čerstvá!