Zdravotní rizika spojená s konzumací vepřového masa
Konzumace vepřového masa je rozšířena v různých částech světa, ať už v podobě samotného čerstvého masa, nebo masa průmyslově zpracovaného. Zpracované vepřové výrobky, jako je slanina, salám, klobásy a párky či špekáčky, jsou oblíbené, protože se snadno připravují a jsou velmi praktické.
Přestože se tyto výrobky z vepřového masa používají již několik let, existuje několik zdravotních rizik spojených s jejich konzumací kvůli způsobu, jakým se s nimi zachází, nebo dokonce jak se připravují. Infikované vepřové maso může vážně ohrozit vaše zdraví a je třeba ho konzumovat s mírou nebo se mu vyhýbat. V opačném případě je dobrým způsobem, jak zničit bakterie a viry, které obsahuje, jeho dobrá tepelná úprava.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíZdravotní rizika spojená s konzumací vepřového masa
Zde je několik důvodů, které vás mohou přimět vyhnout se konzumaci vepřového masa:
Trichinelóza
Škrkavka Trichinella spiralis může infikovat zvířata včetně prasat. Konzumace syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa těchto infikovaných zvířat může způsobit trichinelózu. Infikované maso obsahuje nedozrálé červy neboli cysty trichinel, které ve střevě vyrostou v dospělé škrkavky, které se rozmnoží a dostanou se do krevního oběhu. Tito červi mohou postihnout srdce, plíce, mozek, bránici a rovněž mozek.
Trichinelóza může způsobit svalovou slabost nebo bolest, horečku, průjem, srdeční problémy a křeče. Při konzumaci vepřového masa dbejte na jeho správnou tepelnou úpravu, abyste se vyhnuli zdravotním problémům, protože v závažných případech může trichinelóza vést i k úmrtí. Navíc uzení, solení a sušení vepřového masa nevede k usmrcení těchto červů.
Hepatitida E
Hepatitida E je onemocnění jater, které je způsobeno virem hepatitidy E. Prasata mohou být přenašeči tohoto viru a konzumace nedostatečně tepelně upraveného nebo syrového masa nakaženého zvířete může u lidí vést k vážným zdravotním problémům. Mezi příznaky infekce hepatitidou E patří ztráta chuti k jídlu, nevolnost, únava, horečka, tmavá moč nebo žloutenka.
Potraviny, které obsahují syrová vepřová játra, mohou být nositeli viru hepatitidy E. Těhotné ženy musí být opatrné, protože konzumace infikovaného vepřového masa může mít vážné komplikace, dokonce i smrt matky a jejího plodu.
Rakovina
Zpracované maso se konzervuje uzením nebo solením, což může vést ke vzniku karcinogenů a následně ke vzniku rakoviny. Červené maso, jako například vepřové, je spojováno s rakovinou tlustého střeva nebo konečníku, protože obsahuje sloučeninu zvanou hemové železo, která může poškodit sliznici tlustého střeva. Zpracované maso a konzumace čerstvého masa jsou navíc spojovány také s rakovinou slinivky břišní.
Chcete-li snížit riziko vzniku rakoviny, omezte konzumaci vepřových výrobků a masa na 500 gramů týdně.
Srdeční onemocnění
Kromě toho, že zvyšují vaši hmotnost, mají nasycené tuky, které vepřové maso obsahuje, negativní vliv na zdraví vašeho srdce. Zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v těle, a tím zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění.
Zpracované maso, jako jsou uzeniny nebo slanina, je škodlivější než čerstvé maso, protože obsahuje větší množství nasycených tuků a obvykle se před konzumací tepelně upravuje. Pokud jste již ohroženi srdečními chorobami nebo je máte v anamnéze, snažte se výrobkům z vepřového masa zcela vyhnout.