Zdraví prospěšné látky v kiwi, má víc vitaminu C než pomeranč

Pokud jste kiwi nikdy neochutnali, možná se po přečtení všech informací o tom, jak může zlepšit vaše zdraví, vydáte do obchodu s potravinami. Je to proto, že kiwi poskytuje neuvěřitelné množství zdraví prospěšných látek.

Věděli jste například, že kiwi je jednou z nejvýživnějších potravin s vitamínem C? Je to pravda.

Pouhá jediná malá miska kiwi totiž poskytuje téměř 275 % denní doporučené dávky vitaminu C. Blahodárné fytonutrienty kiwi v kombinaci s fantastickou řadou vitaminů a minerálů, které kiwi poskytuje, vytvářejí lahodné, výživově bohaté ovoce s působivým seznamem zdravotních přínosů.

Kiwi, nazývané také čínský angrešt, se vyskytuje v různých odrůdách – nejoblíbenější jsou zlaté a zelené kiwi.

Toto ovoce se snadno přidává do ovocných salátů, koktejlů a dalších chutných jídel a svačinek a kiwi je skvělé i samotné. Dužina tohoto ovoce je sladká, krémová a lahodná.

Můžete jíst slupku kiwi? Jeho chlupatá slupka je podobná slupce broskví a ovoce si můžete vychutnat s ní i bez ní.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Zdravotní výhody kiwi

Toto silné antioxidační ovoce má významné množství více než 20 životně důležitých živin. Má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah energie, takže je skvělou volbou pro lidi, kteří se snaží zhubnout.

Kiwi je velmi zdravé pro srdce díky vysokému obsahu draslíku – který pomáhá předcházet nízkému obsahu draslíku – vlákniny a vitaminu K. Kiwi prokazatelně zmírňuje příznaky spojené s onemocněním horních cest dýchacích i zažívacími chorobami, jako je syndrom dráždivého tračníku.

Výživa kiwi obsahuje prvky, které pomáhají při růstu a udržování kostí, zdraví očí a zraku, a dokonce vám může pomoci lépe spát, mimo jiné i s následujícími výhodami.

Úžasný zdroj antioxidačního vitaminu C a E

Jedním z důvodů, proč je kiwi bezesporu superpotravinou, je fakt, že se jedná o potravinu s vysokým obsahem antioxidantů, která bojuje proti poškození volnými radikály.

Jedna studie provedená Oddělením chemické toxikologie Odboru environmentální medicíny Norského institutu veřejného zdraví, v níž bylo kiwi přidáváno k běžné stravě, ukázala, že při konzumaci pouhého jednoho až dvou zlatých kiwi denně došlo k výraznému snížení vnitřního oxidačního poškození.

Nedávná studie z roku 2020 zjistila, že vitamin C obsažený v kiwi může omezovat vznik rakoviny díky své schopnosti snižovat oxidační poškození a zlepšovat pohyb střev. To může pomoci v prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Velkým důvodem je, že obsah vitaminu C v kiwi předčí pomeranče a poskytuje výhody, které pomáhají opravovat a udržovat řadu tělesných tkání a systémů.

Kromě toho kiwi obsahuje vitamin E, který neobsahuje tuky a je silnou složkou při snižování hladiny cholesterolu a v boji proti volným radikálům.

Kromě vysokého obsahu vitaminu C a E, což jsou přírodní antioxidanty, je kiwi bohaté také na polyfenoly, které mají imunostimulační účinky. Bylo prokázáno, že tyto polyfenoly podporují reakci imunitního systému.

Působí proti stárnutí a zlepšuje zdraví pokožky

Kolagen je nejrozšířenější bílkovina v našem těle a stavební kámen, který udržuje kůži, svaly, kosti a šlachy. Výzkumy ukazují, že se s přibývajícím věkem rozkládá a je závislý na vitaminu C, kterého, jak víme, kiwi obsahuje dostatek.

Výzkum publikovaný v časopise Journal of Cellular Physiology naznačuje, že polysacharidy v kiwi jsou schopny zdvojnásobit syntézu kolagenu v těle ve srovnání s běžnými podmínkami, kdy se tato aktivita s věkem snižuje.

Kiwi je také hostitelem karotenoidu a antioxidantu zvaného lutein. Lutein je neuvěřitelně prospěšný pro zdraví pokožky, protože ji chrání před UV zářením, což znamená další výhodu kiwi ve výživě.

Zlepšuje zdraví dýchacích cest

Kiwi a další ovoce s vysokým obsahem vitaminu C se úspěšně používá k léčbě řady respiračních onemocnění. Dvě studie prokázaly příznivé reakce u dospělých i dětí trpících astmatem a dalšími respiračními chorobami a infekcemi po přidání kiwi do stravy.

Obě studie dospěly k závěru, že ovoce dokázalo zvýšit koncentraci vitaminu C v těle. To dokázalo zmírnit příznaky pacientů, včetně snížení sípání, ucpání oblasti hlavy a délky trvání bolestí v krku.

Dobré pro zrak a prevenci očních chorob

Kiwi obsahuje nejen lutein, který chrání pokožku, ale je také účinnou fytochemickou látkou, která prokazatelně zabraňuje mnoha očním chorobám, včetně věkem podmíněné makulární degenerace. Lutein dokáže chránit oko tím, že filtruje škodlivé UV záření o krátké vlnové délce.

Kiwi obsahuje 171 miligramů luteinu v jednom velkém plodu. To je podstatně více než u téměř jakéhokoli jiného ovoce.

Spolu s luteinem má kiwi také velký obsah dalšího karotenoidu, vitaminu A. Vitamin A se ukázal jako prospěšný pro optimální zdraví očí.

Pomáhá při trávení

Kiwi se ukázalo jako slibný lék na střevní a trávicí potíže. Řada studií prokázala, že kiwi pomáhá snižovat komplikace spojené se syndromem dráždivého tračníku i zánětlivým onemocněním střev.

Výsledky studií naznačují, že přidání kiwi do stravy pacientů přináší antioxidanty a vlákninu. Ty jsou schopny vyvolat protizánětlivé výsledky a také celkové zlepšení střevní funkce.

Zlepšuje kardiovaskulární systém

Není pochyb o tom, že kiwi je superhvězda pro zdravé srdce. Jedno kiwi denně může snížit riziko mrtvice, krevních sraženin a kardiovaskulárních onemocnění.

Draslík obsažený v kiwi pomáhá snižovat krevní tlak, působí proti sodíku v těle a je vazodilatačním prostředkem, který uvolňuje cévy v celém těle. Vláknina obsažená v kiwi je také velmi prospěšná pro srdce spolu s vitaminem K, který dokáže zabránit hromadění vápníku v tepnách, a tím dokáže snížit riziko infarktu.

Studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují kiwi, mají o 15 % nižší hladinu triglyceridů než ti, kteří kiwi nekonzumují. Kiwi je také skvělým zdrojem omega-3, hořčíku, vitaminu E a mědi, které pomáhají udržovat správnou funkci kardiovaskulárního systému.

Údržba a obnova kostí

Kiwi obsahuje značné množství vitaminu K, který je v těle potřebný nejen pro zdravé tepny. Vitamin K je potřebný k využití vápníku pro tvorbu kostí. Proto může být nedostatek vitaminu K velmi nepříjemný.

Studie naznačují, že strava s vysokým obsahem vitaminu K může zlepšit zdraví kostí a snížit riziko poranění a onemocnění souvisejících s kostmi, jako je osteoporóza.

Serotonin pomáhá při problémech se spánkem

Dalším přínosem kiwi pro výživu je přítomnost serotoninu. Serotonin může být důvodem, proč má toto ovoce dlouhodobě pověst ovoce se schopností pomáhat při usínání.

Bylo prokázáno, že serotonin v kiwi prodlužuje dobu spánku o 13 % a účinnost spánku o 5 %, takže pokud nemůžete usnout, kiwi vám může pomoci.

Existují také důkazy o tom, že serotonin může přispívat ke zlepšení paměti a nálady a dokonce může pomáhat při depresích.

Protinádorové účinky

Stromy z čeledi Actinidia (kiwi) se v Číně již mnoho let používají jako léčivé rostliny, které léčí nemoci, jako jsou bolesti kloubů, kameny v močovém měchýři a rakovina jater a jícnu.

Plody i kořeny kiwi mají prokazatelně inhibiční účinky na růst lidských buněk rakoviny jater, plic a tlustého střeva. Díky jeho polysacharidům a množství antioxidantů obsažených v čerstvé výživě kiwi prokázaly studie na myších protinádorové účinky a snížení počtu rakovinných buněk.

Z těchto důvodů patří kiwi mezi jedny z nejlepších potravin v boji proti rakovině, které jsou v přírodě k dispozici.

Antimykotické a antibakteriální schopnosti

Zelené i zlaté kiwi prokázalo v několika studiích protiplísňové a antibakteriální schopnosti. Největší antibiotická aktivita byla zjištěna v semenech, která se kvůli své malé velikosti běžně konzumují spolu s ovocem.

Zlaté kiwi obsahuje bílkovinu zvanou aktinchinin, která je považována za původ jeho antimykotických schopností.

Výtažky z kiwi prokázaly antibakteriální aktivitu proti řadě bakteriálních kmenů. Tyto schopnosti mohou souviset také s velkým množstvím antioxidantů v ovoci.

Využití kiwi a jak ho přidat do jídelníčku

Kiwi se dobře skladuje. Proto jeho sezóna trvá od listopadu do dubna – v obchodech s potravinami ho však obvykle najdete celoročně.

Při správném skladování lze kiwi přepravovat až osm týdnů po sklizni.

Při nákupu kiwi obvykle velikost neznamená kvalitu. Nezralé kiwi je tvrdé a ještě nedosahuje své vrcholné sladkosti.

Pokud kiwi neplánujete použít během několika dní, vyberte si pevné plody.

Kiwi můžete skladovat doma při pokojové teplotě nebo v chladničce.

Umístěním ovoce do papírového sáčku lze zrání urychlit na čtyři až šest dní. Přidání jablka nebo banánu do sáčku proces ještě urychlí.

Zralé kiwi obsahuje nejvíce dostupných antioxidantů.

Při přípravě kiwi se můžete rozhodnout, zda slupku sníte, nebo ji odstraníte. Chlupatá struktura je pro někoho zvláštní, ale jiní ji přirovnávají ke slupce hrušky nebo broskve.

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak kiwi oloupat, je odříznout každý konec a zbytek odstranit posunutím lžíce po okraji.

Kiwi se může jíst syrové, používat do pečiva a cukrářských výrobků, připravovat z něj šťávu nebo dokonce používat ke zjemnění masa.

Bílkovina aktinidain, která je v kiwi obsažena, vytváří enzymatickou reakci, která je schopna zkřehčit potraviny. Při křehčení masa můžete použít dužinu kiwi, kterou maso asi 10 minut potíráte a ihned poté vaříte.

Díky přítomnosti této bílkoviny je kiwi také ingrediencí, kterou je vhodné přidávat jako poslední do pokrmů obsahujících mléčné výrobky, jako je šlehačka nebo dezerty na bázi želatiny, protože je zkapalňuje. Totéž platí pro ovocné saláty, protože kiwi má ve skutečnosti schopnost změkčit i samo sebe.

Při přípravě těchto pokrmů přidávejte kiwi jako závěrečnou tečku.

Kiwi můžete do svého jídelníčku zařadit mnoha způsoby:

Rozkrojte čerstvé kiwi na polovinu a vychutnejte si přírodní misku zelené dobroty.
Rozmixujte ho do zdravého smoothie.
Zmrazte si kiwi v domácím mrazáku jako nanuky, které vám v létě poskytnou chladivou pochoutku.
Přidejte kiwi do ovocných nebo zelených salátů.
Přimíchejte kiwi do svého oblíbeného jogurtového parfaitu.

Rizika a vedlejší účinky

Alergie na kiwi je velmi častá a je zodpovědná za 10 % všech potravinových alergických reakcí u dětí. Obzvláště opatrní by měli být lidé s alergií na latex a jiné ovoce, jako je avokádo a banány.

Zprávy ukazují, že alergie na kiwi může mít za následek:

syndrom orální alergie
kopřivku (při konzumaci nebo kontaktu)
otoky
svědění/slzení očí
podráždění nosu a úst
anafylaxe, která může být život ohrožující.

Osoby užívající beta-blokátory by měly kiwi konzumovat s mírou, protože draslík obsažený v ovoci může změnit hladinu draslíku na vyšší, než je zdravé. Zvýšená hladina draslíku může být škodlivá pro ledviny, zejména pro osoby s onemocněním ledvin.

Kiwi má také schopnost zpomalovat u některých osob srážení krve a mohlo by negativně ovlivnit osoby s poruchami krvácení. Pokud se chystáte na operaci, doporučuje se přestat kiwi konzumovat alespoň dva týdny před operací.

Závěrečné myšlenky
Pouze jedna miska kiwi poskytuje téměř 275 % denní doporučené dávky vitaminu C, který může podpořit vaše celkové zdraví.
Mezi nutriční výhody čerstvého kiwi patří poskytování silných antioxidantů, jako je vitamin C a vitamin E, působení proti stárnutí a zlepšování zdraví pokožky, zlepšování zdraví dýchacích cest, ochrana zraku a prevence očních chorob, podpora trávení, zlepšování kardiovaskulárního systému, udržování a obnova zdraví kostí, podpora spánku, boj proti rakovině a antimykotické a antibakteriální schopnosti.