Zažívací potíže a 9 chutných bylinek které zlepšují trávení
Zdravý trávicí systém je něco, co považujeme za samozřejmost – dokud se nerozhodne něco pokazit. Zažívací potíže a jejich příznaky – ať už se jedná o nadýmání, nevolnost nebo tupou bolest břicha – mohou být způsobeny příliš rychlým jídlem, tučným jídlem, kouřením nebo nadměrným pitím. Někdy mohou být příčinou zažívacích potíží problémy v trávicím traktu, jako je refluxní choroba jícnu nebo vředová choroba. Stejně tak může dojít k infekci bakterií známou jako Helicobacter pylori, která může rovněž vést k žaludečním vředům.
Několik jednoduchých kroků může pomoci odvrátit zažívací potíže. Pomoci může například vyhýbání se kořeněným nebo tučným jídlům, která mohou zažívací potíže zhoršovat, a omezení alkoholu a nápojů obsahujících kofein, jako je káva, čaj nebo kola. Lékař vám také může doporučit, abyste k léčbě zažívacích potíží užívali léky, jako jsou antacida nebo algináty. Na vaší kuchyňské poličce však již leží prostředek, který vám může pomoci vypořádat se s neklidným břichem – bylinky!
Další zajímavé články z kategorie ZdravíBylinky na zažívací potíže: Jak pomáhají
Kromě vůně a chuti si bylinky svými zdravotními účinky, včetně vlastností uklidňujících břicho, vydobyly místo v kuchyni napříč kulturami. Bylinky pomáhají při trávení, protože:
Bojují proti bakteriím, které mohou způsobovat zažívací potíže a žaludeční vředy (antimikrobiální účinky).
Zmírňují nadýmání (karminativum).
Uvolňují hladkou svalovinu střevního traktu (protikřečové látky).
Zvyšují produkci žluči, která pomáhá trávit a vstřebávat tuky.
Zvyšují tvorbu žaludečního hlenu, který chrání žaludeční sliznici před podrážděním.
Přidáním hrsti bylinek do vaření nebo jako přílohy můžete zahnat nafouklé břicho. Pokud již trpíte zažívacími potížemi, může vám pomoci právě žvýkání bylinek nebo několik lžic čerstvě vymačkané šťávy po jídle. Dobře to funguje u měkčích, listnatých bylinek. Bylinné čaje jsou nejoblíbenějším a nejúčinnějším způsobem použití bylinek k řešení zažívacích potíží po jídle, protože teplý čaj se snadno dostane do kontaktu s žaludkem i střevními stěnami a je také snadno stravitelný.
Zde je několik bylin, které si můžete přivolat na pomoc, když vás trápí zažívací potíže.
1. Rozmarýn
Rozmarýn se tradičně používá k řešení gastrointestinálních problémů. Může pomoci uvolnit hladkou svalovou výstelku trávicího traktu a působí jako protikřečový prostředek. Studie také ukazují, že působí proti bakterii Helicobacter pylori, která se podílí na vzniku žaludečních vředů a gastritidy.
Jak se používá: Přidejte rozmarýn do vaření, ať už do polévek, salátů, nebo pečení masových pokrmů, abyste podpořili trávení. Můžete si také připravit rozmarýnový čaj tak, že pár snítek sušeného nebo čerstvého rozmarýnu spaříte šálkem vroucí vody. Vypijte ho, abyste zmírnili plynatost.
2. Meduňka
Meduňka patří do čeledi mátovitých a dokáže zázračně zmírnit plynatost, nadýmání a bolesti způsobené zažívacími potížemi. Bylo zjištěno, že uvolňuje křeče ve střevním traktu a působí také proti bakterii Helicobacter pylori.
Jak ji užívat: Tato bylina se obvykle užívá jako čaj, který se připravuje spařením asi 2 až 3 čajových lžiček listů v šálku horké vody.
3. Máta peprná
Máta peprná zlepšuje tok žluči, čímž napomáhá trávení. Studie také ukazují, že má antibakteriální účinky proti Helicobacter pylori.
Pokud však za vaše zažívací potíže může gastroezofageální refluxní choroba, může máta peprná nadělat více škody než užitku. Tato bylina totiž může uvolnit svaly, které uzavírají potravní trubici od žaludku, a umožňuje tak kyselině ze žaludku proniknout do vaší potravní trubice. Je také lepší vyhnout se používání máty peprné u dětí.
Jak se užívá: Šálek mátového čaje, který se připraví spařením čajové lžičky této byliny v šálku horké vody, dokáže zázračně uklidnit podrážděný žaludek.
4. Bazalka posvátná
Bazalka posvátná neboli tulsi se ve starověkém léčitelství ájurvédy používá již po staletí k léčbě řady onemocnění včetně zažívacích potíží. Tato voňavá bylina má protikřečové vlastnosti a také protikřečový účinek, díky čemuž je užitečná při uvolňování křečí, plynatosti a nadýmání. Zvyšuje také produkci ochranného žaludečního hlenu, který může pomoci zabránit podráždění žaludeční sliznice.
Jak ji užívat: Můžete si uvařit čaj ze sušených listů tulsi nebo si dát čerstvou šťávu z listů tulsi, která vám uleví od břišních potíží. Můžete také zkombinovat 1 čajovou lžičku šťávy z listů tulsi s půl lžičkou zázvorové šťávy a 3 zrnky černého pepře a dát si ji k řešení zažívacích potíží.
5. Petrželová nať
Petržel je další bylinou s antibakteriálními účinky a pití petrželového čaje po jídle může pomoci chránit před zažívacími potížemi. Výzkumy zjistily, že výtažky z této byliny mohou zabránit ulpívání Helicobacter pylori v žaludku.
Jak ji používat: Kromě přidávání petržele do dušených pokrmů, omáček a pečení si můžete dát přímo zavadlé listy. Nebo si namočte několik snítek petržele do čerstvě převařené vody a připravte si léčivý čaj.
6. Majoránka
Tento prastarý symbol míru rozhodně dokáže potěšit vaše bříško! Je účinná proti bakterii Helicobacter pylori a tradičně se používá k léčbě zažívacích potíží.
Jak ji používat: Čerstvá majoránka je bohatá na vitamíny a minerály a dobře se hodí do polévek, salátových zálivek, marinád, ale i do zeleninových a vaječných pokrmů. Z této bylinky si můžete připravit zředěný čaj nebo si vzít příklad z Britů a sníst majoránkový sendvič, který zmírní zažívací potíže. Chcete-li si připravit sendvič, vložte několik snítek této bylinky mezi několik plátků celozrnného chleba. Vyhněte se však používání tohoto prostředku, pokud jste těhotná nebo pokud máte vředy či zablokovaný trávicí trakt.
7. Šalvěj
Šalvěj je aromatická hořká neboli karminativní látka, která může pomoci uklidnit podrážděný žaludek. Zmírňuje plynatost a uvolňuje střevní křeče. A stejně jako mnoho dalších bylin, které jsme si představili, vykazuje baktericidní aktivitu proti Helicobacter pylori.
Jak se užívá: Nasekejte asi 3 gramy šalvějových listů a spařte je šálkem vroucí vody po dobu asi 10 minut. Šalvěj můžete použít také při vaření.
8. Tymián
Také tymián dokáže zmírnit plynatost a může pomoci uklidnit podrážděný žaludek. Studie také zjistily, že dokáže významně potlačit bakterii Helicobacter pylori.
Jak ho používat: Tuto oblíbenou bylinku lze použít do marinád, nádivek a omelet. Můžete také spařit 2 čajové lžičky tymiánu v šálku horké vody a připravit si čaj proti nadýmání.
9. Oregano
Oregano je úzce příbuzné s majoránkou a stejně jako majoránka může také pomoci řešit zažívací potíže. Tato bylina zlepšuje trávení tím, že zvyšuje tok žluči, která nám pomáhá trávit a vstřebávat tuky. Pomáhá také tím, že bojuje proti některým bakteriím, střevním červům a virům.
Jak se používá: Oregano nasekejte a použijte jako přílohu, zejména do pokrmů, které jsou náročné na trávení, jako je pizza. Pomůže vám snáze strávit další porci sýra. Pár čajových lžiček byliny povařte asi deset minut v horké vodě a připravte si čaj, který můžete konzumovat třikrát denně. Mějte však na paměti, že tato bylina nemusí být vhodná pro užívání během těhotenství.