Vyzkoušejte domácí sirup pro zvýšení počtu červených krvinek
Anémie neboli chudokrevnost způsobená nedostatkem železa je nejčastějším nedostatkem živin na světě. Mezi příznaky anémie patří častý pocit únavy nebo lehká slabost, bledá kůže a snadná dušnost. Anémie je obvykle způsobena nedostatkem železa v těle. Červené krvinky hrají při anémii velkou roli a zvýšení jejich počtu se ukázalo jako užitečné při léčbě tohoto stavu.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíPočet červených krvinek a anémie
Červené krvinky (RBC) jsou buněčnou složkou krve. Miliony krvinek přítomných v naší krvi jsou zodpovědné za charakteristickou červenou barvu krve. RBC obsahují hemoglobin, což je červená bílkovina v krvi bohatá na železo, která se váže s kyslíkem. Pro udržení zdraví a celkové hladiny kyslíku potřebujeme v krvi optimální počet červených krvinek. Pokud se počet krvinek sníží, můžeme ho snadno zvýšit konzumací zdravých potravin bohatých na železo.
Počet červených krvinek a množství hemoglobinu se u jednotlivých lidí a také v různých životních podmínkách liší. Lidé, kteří žijí ve vysokých nadmořských výškách, mají vyšší počet červených krvinek ve srovnání s těmi, kteří žijí v nízkých nadmořských výškách.
Vývoj červené krvinky probíhá v kostní dřeni v několika fázích. Průměrná červená krvinka u člověka žije 100 až 120 dní. Dospělý člověk má 5,2 milionu červených krvinek na krychlový milimetr krve.
Nízký počet červených krvinek
Pokud se již delší dobu cítíte unavení a vyčerpaní, možná byste si měli zkontrolovat počet červených krvinek. Nízký počet červených krvinek často vede k anémii.
Příznaky chudokrevnosti
Slabost a závratě
Bledá nebo žlutá kůže
Dušnost
Rychlý nebo nepravidelný srdeční tep
Bolest hlavy
Bolest na hrudi
Studené ruce nebo nohy
Bušení nebo „hučení“ v uších
Jak zlepšit krevní obraz?
Krevní obraz si můžete zlepšit různými způsoby, například pomocí lékaře, doplňky železa nebo jednoduchými přírodními prostředky. Konzumace potravin bohatých na železo může snadno zvýšit počet červených krvinek.
Potraviny bohaté na železo
Listová zelenina, například špenát
Zelenina, jako je červená řepa, brokolice, mrkev a dýně
Ovoce, například granátové jablko, meloun a jablko
Fazole a semena dýní
Sušené ovoce, jako jsou rozinky, datle a sušené meruňky
Vejce, kuřecí, vepřové, jehněčí a hovězí maso
Mořské plody, jako jsou škeble, ústřice, sardinky a krevety
Suché a instantní obiloviny obohacené železem
Můžete také pít domácí sirup z ovoce a zeleniny, abyste doplnili počet červených krvinek. Tento sirup se musí pít každé ráno nalačno a pro dosažení nejlepších výsledků je třeba jej užívat dvakrát ročně po dobu 15 až 20 dní. Přečtěte si recept na tento zdravý sirup.
Domácí sirup pro zvýšení počtu červených krvinek
Složení
1 kg červené řepy
½ kg mrkve
2 kyselá jablka
2 až 3 pomeranče
Šťáva z jednoho citronu
500 g lučního medu
Návod na přípravu
1. Řepu, jablka a mrkev nakrájejte na kousky.
2. Všechny nakrájené kousky rozmixujte v mixéru.
3. Vymačkejte šťávu z citronů a pomerančů a přidejte ji k předchozí směsi.
4. Do směsi přidejte luční med.
5. Všechny ingredience dobře promíchejte, dokud se med nespojí a šťáva se ve směsi nerozpustí.
6. Po přípravě směs přelijte do skleněné lahvičky a uchovávejte ji v chladničce, protože je třeba užívat každý den jen malou dávku.
Pokud chcete přidat více pomerančů, můžete to klidně udělat, protože pomerančová šťáva se přidává pouze pro chuť, vůni a dávku vitaminu C. Každé ráno na lačno vypijte asi 100 ml tohoto sirupu. Množství sirupu vyrobeného z výše uvedených ingrediencí by mělo být 1500 ml až 2000 ml, což vystačí na dobu 15 až 20 dní. Než začnete tento domácí lék užívat, doporučujeme, abyste se o něm poradili se svým lékařem.