Výhody pšenice einkorn, o kterých byste měli vědět

Einkorn je starobylá obilovina, která si v poslední době získala oblibu pro své mnohé přínosy. Je známá také pod názvem triticum monococcum a její historie sahá tisíce let do minulosti. Einkorn je druh pšenice a obsahuje mnohem více vitaminů, stopových minerálů, bílkovin, antioxidantů a vlákniny než běžná pšenice. Je to jedna z původních starověkých obilovin, která se postupem času vyvinula do podoby, kterou dnes známe jako moderní pšenici. I když je pšenice einkorn nebo také pšenice jednozrnka opravdu stará, je v mnoha ohledech mnohem lepší.

V časopise Journal of Nutritional Science and Vitaminology byla publikována studie, v níž bylo použito 324 různých druhů obilovin, která ukázala, že lidé, kteří jedli pšenici einkorn, měli na tuto pšenici méně alergických reakcí než na jiné obiloviny. To by mohlo být způsobeno tím, že einkorn má méně lepku, zatímco pšenice, kterou konzumujete dnes, má zvýšené množství lepku o 300 %. Pšenice einkorn však obsahuje jiný typ lepku, takže je méně pravděpodobné, že by einkorn způsoboval nesnášenlivost lepku.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Výhody pšenice einkorn

Náhrada pro lidi s celiakií

Celiakie je závažné autoimunitní onemocnění, které se může vyskytnout u geneticky predisponovaných osob, kdy požití lepku vede k poškození tenkého střeva. Studie ve Scandinavian Journal of Gastroenterology ukázala, že bio pšenice einkorn nevytváří střevní toxicitu jako běžná pšenice. To znamená, že lidé s celiakií a nesnášenlivostí lepku si mohou dopřát chléb a další pšeničné výrobky z pšenice einkorn.

Einkorn je chutný

Chuť je jedním z faktorů, který u potravin prostě nemůžete ignorovat. Naštěstí pšenice einkorn chutná skvěle a většina lidí ji považuje za chutnější než běžnou pšenici. Chutná ořechověji a jemněji než běžná pšenice. Můžete ji použít pro jakýkoli recept z běžné pšenice, jako je pečení chleba, výroba pečiva a další využití s bio pšenicí einkorn je možné vymyslet.

Je velmi výživná

Pšenice einkorn obsahuje více vitaminů skupiny B, fruktanů, nenasycených tuků, bílkovin, železa, zinku, fosforu, draslíku a vlákniny než naše moderní odrůdy pšenice. Ať už jste či nejste tolerantní k lepku, chuť v kombinaci s výživovou hodnotou einkornu z něj dělá skvělou potravinu pro lidi, kteří hledají zdravější alternativu pšenice.

Pšenice einkorn obsahuje až čtyřikrát více silného antioxidantu beta-karotenu, což je důležité pro skvělé zdraví.

Má až dvojnásobné množství vitaminu A, který pomáhá předcházet poškození DNA.

Ve srovnání s běžnou pšenicí obsahuje pšenice einkorn až 5 krát více vitaminu B6.

Díky až čtyřnásobnému množství luteinu oproti běžné pšenici pomáhá předcházet makulární degeneraci.

Ve srovnání s běžnou pšenicí obsahuje téměř o 1/3 více bílkovin.

Skvělá pro zdraví očí

Studie v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry zjistila, že naklíčená pšenice einkorn obsahuje více luteinu, zeaxantinu a betakarotenu než běžná pšenice. Všechny tyto látky pomáhají předcházet makulární degeneraci a udržovat oči zdravé.

Je snadno stravitelná

Pšenice einkorn je lépe stravitelná než moderní pšenice, takže je vhodná pro všechny, kteří mají problémy s trávicím traktem. A sportovci, kteří hledají hodně sacharidů a potřebují něco lehce stravitelného, by mohli vyzkoušet pšenici einkorn.

Má více fenolových kyselin

Fenolové kyseliny se snadno vstřebávají přes stěny střevního traktu a jsou prospěšné pro vaše zdraví, protože fungují jako antioxidanty, které zabraňují poškození buněk v důsledku oxidačních reakcí volných radikálů. Studie provedené v časopise Journal of Food Science and Technology ukázaly, že i zpracovaná pšenice einkorn používaná k pečení si zachovává více antioxidačních látek než moderní pšenice, což z ní činí lepší potravinu.

Má nízký glykemický index

Glykemický index je číslo spojené s určitým typem potraviny, které udává vliv potraviny na hladinu glukózy v krvi. Studie provedená na katedře endokrinologie a vnitřního lékařství Dánské univerzity ukázala, že pšenice einkorn nevytváří stejnou glykemickou odezvu jako běžná pšenice. Přechod na einkorn tedy může pomoci lépe zvládat diabetes 2. typu.