Výhody konzumace slepičích vajec pro lidský organismus
Přetrvávající mýtus, že cholesterol způsobuje onemocnění srdce mnohé z nás odrazuje od pravidelné konzumace vajec.
Přitom neexistuje žádný výzkum, který spojuje konzumaci vajec se vznikem srdečních onemocnění.
Užitečné vlastnosti slepičích vajec pro náš organizmus byly opakovaně zpochybňovány. Mnoho lidí nejedlo vejce, protože si mysleli, že nejsou zdravé a hlavně, že zvyšují hladinu cholesterolu. Běžná byla představa, že dietní cholesterol zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční a cévní mozkové příhody. Veškerá tato rizika se připisovala konzumaci slepičích vajec, ale ukazuje se, že to je mylná představa.
Nedávná studie napadla tento názor a ukázala, že dietní cholesterol má velmi malý vliv na hladinu cholesterolu v krvi u většiny lidí. Dokonce na základě výsledků studie o výhodě slepičích vajec pro náš organizmus se ukazuje, že optimální denní dávka vajec jsou 2-3.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíMáme pár příkladů, kdy je prokázané, že mají vejce na náš organizmus blahodárný vliv.
Mozek pod ochranou cholinu
U cholinu bylo klinicky prokázáno, že tento konkrétní vitamín je nejdůležitějším stavebním materiálem mozku. Pokud budete jíst 2 vejce denně, tak tělo dostane dostatek této živiny. Nedostatek cholinu vede ke snížení paměti.
Zachování zraku díky luteinu
Nový výzkum ukázal, že jsou slepičí vejce bohaté na lutein. Tato látka je zodpovědná za jasný a ostrý zrak. S nedostatkem luteinu vznikají destruktivní změny v oční tkáni a zrak se nevratně zhoršuje.
Vitamín D pomáhá vstřebávat vápník
Když vám někdo nabídne denně lžíci rybího tuku nebo vařené vejce, tak většina dá přednost vejcům. Navíc je obsah vitamínu D v obou potravinách úplně stejný. Vitamín D pomáhá lépe absorbovat vápník a zároveň posílit vaše kosti a zuby.
Vitamín B komplexně chrání pleť, vlasy a játra
Biotin, vitamín B12 a stravitelné bílkoviny přispívají k výživě a posílení vlasů a pokožky. Fosfolipidy obsažené ve slepičích vejcích pomáhají s odstraňováním toxinů z jater.
Riziko kardiovaskulárních onemocnění se snižuje
Přes předchozí stanoviska nový výzkum ukázal, že cholesterol z vajec je v rovnováze, takže není škodlivý pro naše zdraví. Taky omezuje vlastní produkci cholesterolu v těle. Kromě toho vejce obsahují omega-3 kyseliny, které snižují hladinu triglyceridů, čímž se snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Snižuje riziko vzniku rakoviny
Cholin, který je tak nezbytný pro náš mozek, také snižuje riziko vzniku rakoviny. Když ženy v době dospívání zahrnou do svého jídelničku vejce, tak se snižuje riziko vzniku rakoviny prsu až o 18%