Vitamín K a druhy ovoce bohaté na tento vitamín co musíte jíst
Vitamín K je jedním z těch neopěvovaných hrdinů, které máme tendenci přehlížet, ale bez kterých se naše tělo neobejde. Tato živina hraje klíčovou roli při srážení krve a pomáhá udržovat zdraví kostí u seniorů. Nedostatek vitamínu K je také spojován s řadou onemocnění, jako jsou ischemická choroba srdeční, cukrovka a artritida. Jak si tedy zajistit dostatečný příjem vitamínu K? Zelenina, jako je zelí, špenát, kapusta, tuřín a brokolice, je obzvláště bohatým zdrojem vitamínu K, ale i mnoho druhů ovoce vám může pomoci splnit denní dávku tohoto vitamínu.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíV závislosti na pohlaví potřebujete 90 až 120 Mcg vitamínu K
Údaje o doporučeném denním příjmu vitamínu K jsou omezené, ale Rada pro potraviny a výživu stanovila hodnoty přiměřeného příjmu (AI). To je další způsob, jak posoudit, kolik této živiny potřebujete. Dospělí muži potřebují 120 mcg vitamínu K a ženy 90 mcg denně, a to i v těhotenství nebo při kojení. Aktualizovaná denní hodnota (DV) vitamínu K, kterou stanovil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, je 120 mcg pro všechny dospělé a 90 mcg pro těhotné/kojící ženy, čímž se zvyšuje z dříve předepsaných 80 mcg pro dospělé. A zde jsou hlavní kandidáti na ovoce, které byste si měli dopřát, abyste získali zdravou dávku vitamínu K.
Kiwi
Šťavnaté kiwi má sladkokyselou chuť, která se mnohým líbí. Určitě vám dodají vitamín K – 1 šálek vám dodá 72,5 mcg neboli neuvěřitelných 60,4 % DV tohoto vitamínu. Jezte je celé bez slupky nebo je přidejte do ovocných salátů či pavlovy pro extra chuť. Nejlepší je však vyhnout se pyré nebo odšťavňování kiwi. Krystalky šťavelanu vápenatého, které jsou v nich obsaženy, mohou při přípravě pyré nebo šťávy podráždit váš žaludek nebo hrdlo.
Sušené švestky
Prunes jsou v podstatě vysušené švestky, a pokud chcete zvýšit příjem vitamínu K, jsou opravdu dobrou volbou. Pouhá polovina šálku sušených švestek vám dodá 51,75 mcg tohoto důležitého vitamínu – to je neuvěřitelných 43,1 % vašeho DV. Přidejte si sušené švestky do kelímku jogurtu a získáte tak chutnou, ale výživnou svačinu nebo si je dejte k snídani s cereáliemi. Můžete je také použít do kompotů nebo dušeného masa, stejně jako do ovocných koláčů, chleba nebo dortů.
Avokádo
Toto bohaté máslové ovoce je plné dobrot, které byste si měli vychutnat. Šálek avokáda nakrájeného na kostičky vám dodá 31,5 mcg vitamínu K, což odpovídá 26,2 % vašeho DV. Pokud si avokádové pyré připravíte na dip, získáte z jednoho šálku 48,3 mcg neboli 40,2 % DV. Avokádo nejenže dodává zdravou dávku vitamínu K, ale je také známo, že má jeden z nejvyšších obsahů bílkovin a tuků mezi ovocem. Zejména díky svým mononenasyceným tukům, které jsou prospěšné pro srdce, stojí za to je prozkoumat. Takže si klidně vylepšete obyčejné chipsy osvěžujícím guacamole. Nebo to nechte jednoduché a zkuste avokádo s trochou soli, pepře a limetky na toastu. A nezapomeňte na užitečný tip – aby vám avokádo nezhnědlo, namočte plátky do citronové šťávy.
Ostružiny a borůvky
Borůvky i ostružiny obsahují téměř stejné množství vitamínu K a jsou velmi chutné a výživné. Šálek borůvek vám dodá 28,6 mcg vitamínu K, což představuje 23,8 % denní dávky tohoto vitamínu. Hned za ním následuje šálek ostružin s 28,5 mcg vitamínu K – to je 23,7 % DV. Tyto bobule si můžete vychutnat celé a čerstvé nebo je přidat do palačinek, koláčů, buchet a bábovek. Nebo si můžete připravit teplý pudink z bobulí. Když je rozmixujete na pyré, získáte skvělou přísadu do sorbetů a zmrzliny.
Granátové jablko
Nutričně hodnotné granátové jablko vždycky potěšilo chuťové buňky. Pokud si chcete zachovat jednoduchost, vydlabejte šťavnatá, rubínově červená jádra a jezte je jen tak. Šálek semínek vám pomůže splnit 23,8 % DV s 28,6 mcg. Jedno celé granátové jablko vám dodá 38,5 % DV vitamínu K a 46,2 mcg této živiny. Granátová jablka se také dobře kombinují s olivami, ořechy a pomeranči. Dokážou ozvláštnit jakýkoli salát, zejména při práci s hořkými salátovými listy, které byste jinak mohli mít problém zkousnout. Nebo je jednoduše odšťavněte či rozmixujte do smoothie a získáte osvěžující a výživný nápoj na celý den.
Hroznové víno
Nic se nevyrovná výbuchu chuti, který přichází po rozkousnutí hroznů! A naštěstí jsou tyto sladké pochoutky, ať už červené nebo zelené, také plné výživných látek. Jeden šálek hroznového vína obsahuje 22 mcg vitamínu K – to je 18,3 % vašeho denního příjmu. Hroznové víno si můžete vychutnat v salátech nebo si ho vychutnat s velkolepou pavlovou či letním koláčem. Nebo je jednoduše kombinujte se sýrem. A byli byste překvapeni, jak dobře fungují i ve slaných pokrmech – pokud nám nevěříte, zkuste nádivku z hroznů a strouhanky do kuřecího masa!
Rajčata
Ano, tento slaný pokrm je technicky vzato ovoce. Můžete je péct, grilovat, smažit nebo používat do dušených pokrmů, polévek, kari, omáček a salátů – jejich všestrannost je neomezená! Šálek nakrájených rajčat dodá 14,2 mcg neboli 11,8 % denní hodnoty vitamínu K. Rajčata se také dobře hodí do sladkých i slaných džemů nebo pochutin. Nebo si z nich v kombinaci s tymiánem a česnekem připravte voňavou lepkavou polevu na masové pokrmy.
Sušené fíky
Sušené fíky jsou k dostání po celý rok a můžete je přidat do cereálií nebo jogurtu, abyste si dodali chuť a výživné látky. Namočte je do vroucí vody nebo je lehce spařte, abyste obnovili jejich vlhkost. Nakrájejte je a použijte spolu s kořením a ořechy k přípravě jídla nebo čajového chleba. Jsou také šťavnatou přísadou do dušených pokrmů. Půl šálku sušených fíků představuje 9,6 % DV vitamínu K s 11,6 mcg.
Hrušky
Jeden šálek nakrájených hrušek vám dodá 6,2 mcg vitamínu K – to je 5,1 % DV. Zakousnete-li se do střední hrušky, získáte 7,8 mcg vitamínu K, což znamená 6,5 % DV. Tyto šťavnaté plody se skvěle hodí do pikantních salátů s hořkou listovou zeleninou, ořechy nebo ostrými sýry. Zapracujte je do koláče spolu s borůvkami a máte dvojitou dávku vitamínu K. Nebo je uvařte a rozmixujte na pyré a použijte do zmrzlin a suflé. Samozřejmě se nic nevyrovná jednoduchému a příjemnému kousnutí do zralé hrušky hned na místě!
Meruňky
Seznam uzavíráme šťavnatými meruňkami! Šálek meruňkových plátků vám dodá 4,5 % DV a 5,4 mcg vitamínu K. Snězte tyto krásky celé nebo je zpracujte do lahodného koláče či nákypu. Uvařte je s citronovou šťávou a cukrem a připravte si z nich voňavý pilaf – rýži nebo kuskus s meruňkami a mandlemi. Tyto letní zázraky vás nepřestanou bavit!