Vědecky podložené zdravotní účinky arašídů na tělo a mysl
Pokud jste blázni do arašídů, máte štěstí. Tyto chutné luštěniny jsou nabité živinami, takže mají příznivé účinky na váš organismus a vysokou energetickou hodnotu. Některé z těchto zdravotních přínosů vás možná dokonce překvapí.
Arašídy jsou bohaté na rostlinné bílkoviny a dodávají tělu fytosteroly. Obsahují vysoké množství nenasycených mastných kyselin. Dodávají tělu vitaminy E a B1 a kyselinu listovou, ale také hořčík, fosfor, měď nebo železo.
Arašídy jsou všestranné. Lze je konzumovat syrové, pražené nebo vařené a lze je použít do všeho možného, od koktejlů až po trail mix. Najdete je také v různých formách, například v arašídovém másle. Tato oblíbená ingredience se používá do sendvičů, pečiva, a dokonce i do omáček.
Jednoduše řečeno, arašídy jsou vynikající! A zde jsou úžasné zdravotní účinky arašídů.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíPomáhají při hubnutí
Ve vyvážené stravě arašídy napomáhají hubnutí. Jsou plné nenasycených tuků, bílkovin a vlákniny – to vše zvyšuje pocit sytosti. To znamená, že zůstanete déle sytí, aniž byste se později přejídali. Výsledkem je nižší energetický příjem, a tedy i menší přibývání na váze. Vařené arašídy mohou být při hubnutí užitečnější než pražené nebo syrové, protože ty první obsahují méně kalorií.
Snižují hladinu cholesterolu
Máte vysokou hladinu cholesterolu? Jezte arašídy a používejte arašídový olej! Jejich bohatý obsah nenasycených tuků snižuje celkový a LDL („špatný“) cholesterol. V důsledku toho se snižuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a dalších kardiovaskulárních problémů. V tomto případě vám může pomoci jakákoli forma arašídů, protože neobsahují žádný cholesterol.
Snižují riziko cukrovky
Cukrovka a srdeční choroby jdou ruku v ruce. Diabetici totiž často mívají vysoký cholesterol, což je vystavuje velkému riziku srdečních onemocnění a dalších komplikací. Vzhledem k tomu, že arašídy jsou pro srdce prospěšné, lze je využít ke snížení závažnosti cukrovky.
Arašídy obsahují také mangan, stopový minerál, který reguluje hladinu cukru v krvi. Poskytuje ochranu před LDL cholesterolem. Arašídy lze konzumovat v jakékoli formě, syrové i vařené, a přesto jsou pro diabetiky zdravou volbou.
Snižují krevní tlak
Pokud se potýkáte s hypertenzí, bude mít konzumace arašídů příznivé účinky, protože omega-3 mastné kyseliny v nich obsažené snižují krevní tlak. A bez hypertenze se sníží riziko srdečních chorob, mrtvice a dalších chronických onemocnění.
Solené arašídy zvýší váš příjem sodíku a zhorší váš krevní tlak. Takže i když si můžete dát vařené nebo pražené arašídy, nesolte je.
Zdravější pleť
Nenasycené mastné kyseliny mají úžasné protizánětlivé vlastnosti. Takže pokud je vaše pleť vystresovaná, arašídy si zamiluje! Tyto tuky chrání pokožku před poškozením sluncem, snižují riziko vzniku vrásek a pigmentových skvrn. Dokonce chrání i buňky vytvářející kolagen zvané fibroblasty. Díky většímu množství kolagenu budou jemné vrásky méně patrné.
Další výhody arašídů pro pleť pramení z jejich schopnosti hojit rány. To zahrnuje vše od drobných řezných ran až po akné. A snížený zánět podporuje rychlejší zotavení pokožky. Arašídy jsou také skvělým zdrojem vitaminu E, který zvyšuje protizánětlivé a antioxidační účinky na pokožku. Arašídy v jakékoli podobě vám poskytnou všechny tyto výhody.
Předchází rakovině
Arašídy jsou dobrou doplňkovou potravinou při léčbě různých druhů rakoviny.
Arašídy obsahují sloučeniny zvané fytosteroly, které vykazují protirakovinné účinky, zejména proti rakovině prsu, tlustého střeva a prostaty.
Konzumace arašídů nebo výrobků z nich může dokonce omezit růst rakovinných buněk u žen s rakovinou tlustého střeva a konečníku.
Mohou také bránit vzniku rakoviny kůže. Nenasycené tuky i vitamin E zastavují poškození a záněty způsobené působením UV záření. Imunitní systém vaší pokožky také vzkvétá, což má za následek silnější ochranu.
Léčí artritidu
Artritida je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje miliony dospělých. Díky protizánětlivým účinkům arašídů se však bolesti kloubů mohou snížit. Niacin obsažený v arašídech také zlepšuje příznaky artritidy a zároveň zvyšuje pohyblivost kloubů. Arašídy jsou dobrou přírodní alternativou nesteroidních protizánětlivých léků. Můžete je vařit, pražit nebo jíst syrové, jak je máte rádi.
Tlumí Alzheimerovu chorobu
Vařené nebo jinak upravené arašídy vám mohou pomoci v boji proti degenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova choroba, a způsobit, že vaše tělo a mysl zůstanou déle pod vaší kontrolou. Obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která prokazatelně snižuje odumírání buněk, chrání DNA a zabraňuje neurologickému poškození u pacientů s Alzheimerovou chorobou. Arašídy je vhodnější vařit nebo pražit, protože tento proces může zvýšit obsah této sloučeniny.
Chrání srdce
Stejně jako jiné ořechy mohou arašídy, arašídové máslo nebo dokonce arašídový olej při každodenní konzumaci snižovat riziko srdečních onemocnění. Vyvážená výživová hodnota těchto ořechů snižuje riziko kardiovaskulárních a koronárních srdečních onemocnění, a proto se z nich stává potravina pro zdravé a silné srdce.
Předchází mrtvici
Vedle toho, že udržují vaše srdce ve stálém tepu, zabraňují arašídy také možnosti vzniku mozkové mrtvice. Vitamíny obsažené v arašídech snižují hladinu aminokyseliny zvané homocystein, která je jednou z příčin mrtvice.
Snižují výskyt žlučových kamenů
Ořechy, jako jsou arašídy, mohou snížit výskyt žlučových kamenů téměř o 25 %, zejména u žen. Snažte se sníst alespoň 100 g arašídů v jakékoli formě týdně.
Omezují deprese a demenci
Konzumace arašídů vás pravděpodobně může potěšit, protože jsou opravdu chutné! Tímto způsobem vám však nepomohou zvládnout depresi. Arašídy obsahují látku, která zvyšuje hladinu serotoninu, který je hlavní příčinou deprese. To prý také pomáhá léčit stavy, jako je demence. Neciťte se tedy provinile, že máte arašídové máslo jako své oblíbené jídlo.
Předchází poruchám plodu
Kyselina listová obsažená v arašídech může zabránit vadám plodu a zajistit zdravé těhotenství. Pokud jste však na arašídy alergičtí, mohly by mít nepříznivé účinky na dítě. Buďte proto obezřetní.
Vařené, pražené nebo syrové arašídy mají pro vaše zdraví víceméně stejný přínos. Specifické druhy arašídů jsou vhodnější pouze v případech, jako je hubnutí, jak bylo zmíněno dříve. Ve všech případech jezte arašídy spolu s jejich slupkou. V případě pražených, vařených nebo solených arašídů je konzumujte ihned po přípravě, protože jejich trvanlivost je kratší.
Slovo opatrnosti
Buďte opatrní, pokud jste na arašídy alergičtí. Alergická reakce může způsobit příznaky, jako je kopřivka, bolest v krku, kašel, kýchání, vyrážka a otok obličeje. Může také snadno přejít v anafylaxi, která je životu nebezpečná.