Úžasné způsoby, jak papája prospívá vašemu zdraví
Papája je jedním z těch druhů ovoce, které lidé buď milují, nebo nenávidí. Pokud patříte do skupiny lidí, kteří papáju nesnášejí, pak nevíte, o co přicházíte. Zářivě oranžová dužina je sladká a šťavnatá, což z ní dělá ideální letní ovoce. Ačkoli se lidé v názoru na chuť papáji rozcházejí, nelze popřít, že má některé působivé zdravotní účinky. Těchto sedm vlastností papáji prospěje celému vašemu tělu.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíPomáhá trávit bílkoviny
Papája obsahuje enzym známý jako papain, který je velmi důležitý pro zdraví našeho trávení. Když naše tělo není schopno strávit bílkoviny, často je přeměňuje na tuk. Nestravitelnost bílkovin může také vést k zánětům a onemocněním, jako je artritida. Enzym papain naopak pomáhá rozkládat bílkoviny na snadno stravitelné molekuly. Tím je zajištěno, že všechny bílkoviny, které sníte, mohou být vaším tělem využity. Zabraňuje také hromadění odpadních látek ve vašem těle tím, že čistí váš trávicí systém.
Udržuje vaši pokožku mladou
Zatímco častá konzumace papáji přinese vaší pleti také zářivý vzhled, její lokální použití vám může přinést okamžité výsledky. Enzym papain obsažený v papáji pomáhá uvolňovat vazby mezi odumřelými a novými kožními buňkami. Použitím pleťové masky z papáji jemně exfoliujete pokožku a vyhladíte ji. To se hodí i v případě, že se spálíte od slunce. Papája zklidní zanícenou pokožku a odstraní všechny šupinky, čímž urychlí její zotavení.
Zmírňuje příznaky zácpy
Pokud máte menší problémy s vyprazdňováním na záchodě, snězte papáju. Papája obsahuje nerozpustné vlákniny, které jsou velmi důležité pro zdravou stolici. Nerozpustné vlákniny projdou vaším tělem, aniž by se strávily. Když se pak dostanou do střev, dodají stolici objem a usnadní její odchod.
Pomáhá vám zhubnout
Papáje nejsou jen chutné, ale jsou také skvělé pro váš pas. Papáje mají velmi nízký obsah kalorií, takže je můžete jíst jako svačinu mezi jednotlivými jídly, nebo po nich uspokojit svou chuť na sladké. Papáje mají také vysoký obsah vlákniny, po které máte menší hlad. Jedna porce papáji vám vystačí do dalšího jídla. Snížíte tak své chutě a eliminujete kalorie, které pocházejí ze záludného nezdravého mlsání.
Je důležitá pro zdravé srdce
Antioxidanty obsažené v papáji mohou chránit vaše srdce před nemocemi. Udržují cévy a srdeční stěny neporušené a silné. Nahromaděný plak může vystýlat stěny vašich tepen a vyvíjet na ně enormní tlak. Papája zabraňuje oxidaci cholesterolu v krvi a jeho přeměně na plak. Obsahuje také důležitou vlákninu, která snižuje hladinu špatného (LDL) cholesterolu v těle.
Může pomoci v boji proti rakovině
Nejen plody jsou prospěšné, stejně důležité jsou i listy papáji. Vědci zjistili, že pití čaje z listů papáji může zpomalit růst rakovinných buněk a dokonce zmenšit rakovinné nádory. I když byl v boji proti rakovině účinný také extrakt z listů papáji, nejdramatičtější výsledky byly zaznamenány u čaje z listů papáji. Čaj z listů papáji si můžete koupit v obchodě nebo si jej můžete připravit sami částečným usušením listů a následným spařením v horké vodě.
Udržuje ostrý zrak
Papája má oranžovou barvu díky sloučenině známé jako beta-karoten. Beta-karoten se po strávení v těle přemění na vitamin A. Vitamin A zabraňuje makulární degeneraci očí, která často přichází se stářím. Makulární degenerace je spojena s rozmazaným viděním a šedým zákalem. Pokud tedy chcete, aby váš zrak byl ostrý i po osmdesátce, jezte hodně papájí.