Úžasné zdravotní přínosy esenciálního oleje z černého pepře

Černý pepř je jedním z nejběžnějších koření, které dnes používáme k ochucení pokrmů. Jeho špetka do vajec nebo polévek dodá jedinečnou pálivou chuť. To však není jediný důvod, proč byste měli tímto kořením posypat svůj pokrm. Jako esenciální olej propůjčuje černý pepř poměrně dost léčivých účinků.

Černý pepř lze použít ke zmírnění příznaků některých běžných zdravotních problémů, se kterými se dnes potýkáme. Zde je 9 takových potíží, které může trocha esenciálního oleje z černého pepře zmírnit.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Zmírňuje bolesti a záněty

Olej z černého pepře má protizánětlivé vlastnosti, a proto jej lze použít ke zmírnění bolesti svalů a zranění. Lze jej použít jako alternativní léčbu artritidy spolu s běžnými léčebnými postupy. Ve studii, které se zúčastnilo 60 pacientů s bolestmi krku, se při lokální aplikaci krému obsahujícího černý pepř a čtyři další esenciální oleje projevilo výrazné zlepšení bolesti. Drobná svalová zranění a bolesti proto ošetřujte aplikací esenciálního oleje z černého pepře (smíchaného s nosným olejem) na postižená místa.

Napomáhá trávení

Pokud máte citlivý žaludek a zažívací problémy, jako je průjem, zácpa nebo nadýmání, může být esenciální olej z černého pepře přirozeným způsobem, jak zmírnit nepříjemné pocity. Pepř obsahuje látku zvanou piperin, která má na tělo zahřívací a uvolňující účinky. Černý pepř může při použití s kurkumou dokonce zlepšit vylučování žaludečních kyselin potřebných pro správné trávení. Stačí přidat několik kapek oleje do jídla, které jíte, a tím mu dodat chuť a podpořit trávení.

Snižuje hladinu cholesterolu

Faktory nezdravého životního stylu, jako je špatná strava a nedostatek pohybu, mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v těle. Vysoká hladina cholesterolu může mít za následek zdravotní potíže a může dokonce ovlivnit zdraví vašeho srdce. I když je dobré změnit svůj životní styl, olej z černého pepře může pomoci svými účinky na snižování hladiny cholesterolu. Stačí přidat několik kapek každý den do svých pokrmů.

Bojuje proti stafylokokovým infekcím

Zlatý stafylokok je bakterie, která způsobuje drobné kožní infekce i závažná onemocnění, jako je zápal plic a další dýchací problémy. Nejčastěji se k boji proti těmto infekcím předepisují antibiotika. Pokud však hledáte přírodní způsob boje proti stafylokokovým infekcím, obraťte se na olej z černého pepře. Při dýchacích potížích olej inhalujte a při kožních infekcích jej aplikujte s nosným olejem (například kokosovým) na postižené místo.

Zabraňuje růstu rakovinných buněk

Černý pepř má protirakovinné účinky a zabraňuje růstu rakovinných buněk. Obsahuje také antioxidanty, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály, a tím posiluje imunitní systém. K tomu se přidává piperin, který dodává oleji z černého pepře protinádorové vlastnosti.

Snižuje abstinenční příznaky kouření

Kouření cigaret je jednou z hlavních příčin nemocí a úmrtí, kterým lze předcházet. Jedná se o návyk mimořádně rozšířený mezi mladými dospělými ve věku 18 až 24 let. Pokud chcete přestat kouřit, zkuste inhalovat olej z černého pepře. Jedna studie provedená na univerzitě v USA ukázala, že po inhalaci oleje z černého pepře se chuť na nikotin oddálila. V jiné studii olej z černého pepře snížil u kuřáků hladinu úzkosti (abstinenční příznak).

Detoxikuje organismus

Černý pepř je přírodní diuretikum, což znamená, že zvyšuje močení. Protože tělo odstraňuje většinu toxinů z těla močí, může olej z černého pepře napomáhat detoxikaci organismu. Při lokální aplikaci vyvolává hřejivý pocit a může způsobit pocení těla. Pocení je přirozený proces, který z těla odstraňuje nečistoty a přebytečnou mastnotu, díky čemuž pokožka navenek září a uvnitř se tělo čistí.

Působí jako stimulant chuti k jídlu

Olej z černého pepře se může chovat jako stimulant chuti k jídlu. Zejména osobám s neurologickými poruchami a s nimi spojenými potížemi s polykáním může inhalace nebo požití oleje z černého pepře usnadnit proces přijímání potravy, zejména polykání. Studie zahrnující děti, které byly krmeny pomocí vyživovacích trubiček, uvádí, že čichová stimulace (související s čichem) oleje z černého pepře zvýšila perorální příjem potravy. Proto lze tento esenciální olej používat spolu s dalšími metodami léčby neurologických poruch ke zlepšení procesu polykání a zlepšení chuti k jídlu.

Pomáhá uchovávat potraviny

Maso a masné výrobky jsou náchylnější ke kažení v důsledku působení mikroorganismů než jiné suché potraviny, např. obiloviny. Studie však prokázaly, že olej z černého pepře dokáže potlačit mikroorganismy, které mohou potraviny poškodit. Antibakteriální vlastnosti oleje z černého pepře mohou být přínosem pro masný průmysl, protože se může používat místo synteticky vyráběných konzervačních látek, které mají vedlejší účinky.

Olej z černého pepře využijete maximálně přidáním několika kapek do potravin, inhalací nebo aplikací na pokožku podle potřeby. Pokud trpíte jakýmkoli problémem s dýchacími cestami, vždy se poraďte se svým lékařem, než se pustíte do přírodních možností léčby.