Správná strava a výživa při roztroušené skleróze
Roztroušená skleróza (RS) je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní buňky začnou rozežírat myelinovou pochvu kolem neuronů. Při absenci tohoto vnějšího obalu nervové buňky postupně ztrácejí schopnost vést impulzy do svalů a orgánů. To vede k příznakům, jako jsou potíže s chůzí, pohybem střev a močového měchýře, rozmazané vidění, pocit brnění, bolest, deprese a demence.
V průběhu let bylo několika vědeckými studiemi zjištěno, že pokud je tělo podporováno v obnově myelinových pochev, lze zabránit progresi roztroušené sklerózy. Neexistuje žádná jistá forma stravování, kterou byste mohli za tímto účelem dodržovat, ale zařazení určitých potravin může pomoci lépe se s nemocí vyrovnat.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíZměny ve stravování, které je třeba provést při roztroušené skleróze
Swanková, ketogenní, půst napodobující a paleo dieta si získaly velkou pozornost, protože jsou prospěšné při roztroušené skleróze. Vzhledem k nedostatku solidních vědeckých důkazů na jejich podporu je však v pořádku přijmout jakoukoli dietu, pokud obsahuje následující.
Vsaďte na zdravé tuky
Nahraďte potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků a transmastných kyselin těmi, které obsahují zdravé, nenasycené tuky. Mezi tučné potraviny patří hovězí maso, drůbež, sádlo, sýry, jehněčí, vepřové maso a drůbež s kůží. Zdravější variantou jsou potraviny s nenasycenými tuky a omega-3 a 6 mastnými kyselinami. Jedná se o olivový a slunečnicový olej, avokádo, mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, dýňová semínka a mořské plody.
Studie odhalily, že lidé s roztroušenou sklerózou mají vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění. Dobré tuky zvyšují hladinu dobrého cholesterolu a snižují hladinu špatného cholesterolu. Tím zabraňují aterosklerotickým změnám v cévách, které mohou způsobit kardiovaskulární onemocnění.
Zvyšte příjem vlákniny prostřednictvím celozrnných obilovin
Lidé postižení roztroušenou sklerózou jsou již náchylní k problémům s trávením. Proto je pro ně důležité přijímat potraviny, které nedráždí střeva a neovlivňují pohyb střev. Dbejte na to, abyste měli co nejvíce celozrnných výrobků, protože obsahují velké množství vlákniny.
Pokud jste již citliví na lepek, může se to při roztroušené skleróze ještě zhoršit. V takovém případě se vyhýbejte lepkovým obilovinám, jako je pšenice, a vybírejte si bezlepkové, jako je amarant, pohanka, rýže (hnědá, bílá, divoká), proso, quinoa, čirok a teff.
Dejte si hodně čerstvého ovoce a zeleniny
Bylo zjištěno, že rostlinná strava s velkým množstvím citrusových plodů, bobulovin, listové zeleniny a luštěnin výborně snižuje zánět v těle. Antioxidanty, vitaminy B12, C a D mají schopnost zabránit poškození tělesných buněk volnými radikály.
Vědci zjistili, že vitamin D může pomoci zejména při regeneraci myelinové pochvy kolem nervových buněk. Jedinci s roztroušenou sklerózou by se proto měli denně vystavovat slunci, aby předešli jeho nedostatku.
Vybírejte si libové bílkoviny
Konzumace libových bílkovin v podobě bílého kuřecího a krůtího masa, nízkotučných mléčných výrobků, ryb, quinoy, fazolí, vajec a luštěnin může tělu dodat nezbytné bílkoviny. Dostatečný příjem bílkovin je nezbytný pro budování svalů a posilování kostí.
U mnoha jedinců s roztroušenou sklerózou dochází s postupujícím onemocněním k úbytku svalové hmoty, pro kterou je vysoký obsah bílkovin a každodenní cvičení povinné.
Omezte příjem cukru a soli
Rafinovaný cukr a sůl s vysokým obsahem sodíku jsou pro osoby s roztroušenou sklerózou přísně zakázané. Dlouhodobé studie odhalily, že vysoký příjem sodíku a rafinovaného cukru může zhoršit příznaky roztroušené sklerózy.
Nezdravé a zpracované potraviny mají vysoký obsah sodíku i rafinovaného cukru. Doporučuje se jejich příjem co nejvíce omezit, aby se předešlo život ohrožujícím komplikacím roztroušené sklerózy.
V konečném důsledku je správné stravování a každodenní pohybový režim zásadní pro prevenci jakéhokoli chronického onemocnění včetně roztroušené sklerózy. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná speciální strava pro roztroušenou sklerózu, je nejlepší, aby výběr potravin byl co nejvýživnější. To vám pomůže lépe zvládat příznaky, aniž by se nemoc prohlubovala a ovlivňovala kvalitu vašeho života.