Snadný trik jak kontrolovat hladinu cukru v krvi během jídla

Nejběžnějším způsobem, jakým většina z nás jí, je jíst sacharidy současně se zeleninou a bílkovinami. O pořadí, v jakém jídlo jíme, příliš nepřemýšlíme, protože tak jíme celý život. Pokud však máte cukrovku, zejména cukrovku 2. typu, musíte toto pořadí trochu upravit. Nový výzkum ukázal, že jíst nejdříve bílkoviny a zeleninu, a jako poslední sacharidy, může ve skutečnosti lépe regulovat hladinu cukru v krvi.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Jak mohou jídla ovlivnit hladinu cukru v krvi

Když jste diabetik, hraje to, jak chytře se stravujete, velkou roli v tom, jak dobře dokážete regulovat hladinu cukru v krvi. Diabetici mají problém s rafinovanými sacharidy, protože ty velmi rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Pokud jste rezistentní na inzulín, vaše tělo nedokáže zvládnout jakékoliv náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Proto je tak důležité řídit konzumaci sacharidů, protože jinak bude vaše hladina cukru zcela neregulovatelná. Omezení konzumace rafinovaných cukrů a škrobnatých sacharidů je důležitým prvním krokem, když máte cukrovku. Stejně prospěšná však může být i změna pořadí, v jakém sacharidy konzumujete.

Experiment

Tým vědců z Weill Cornell Medical College v New Yorku vedl studii, která zkoumala vliv pořadí konzumace sacharidů u diabetiků. Vybrali 16 osob trpících cukrovkou 2. typu, na kterých provedli studii. Tito lidé museli po tři dny jíst stejné jídlo, přičemž sacharidovou složku jídla tvořil chléb ciabatta a pomerančový džus. Bílkovinnou složku tvořila kuřecí prsa bez kůže, zatímco zeleninu, kterou během jídla jedli, tvořil hlávkový salát, rajčata a okurka. Zatímco jídla byla v průběhu studie stejná, tak jediné, co se měnilo, bylo pořadí konzumace sacharidů. Ty byly konzumovány buď na začátku jídla společně s bílkovinami a zeleninou, nebo až po konzumaci bílkovin a zeleniny.

Výsledky experimentu

Po každém jídle byla účastníkům změřena hladina cukru v krvi. Vědci porovnávali vliv pořadí jídla porovnáním grafů ploch pod křivkou (AUC) glukózy a inzulinu na konci každého jídla. Zjistili, že konzumace sacharidů na konci jídla měla významný vliv na hladinu cukru v krvi. Když účastníci jedli sacharidy po konzumaci zeleniny a kuřecího masa, měli o 53% nižší AUC pro glukózu. Jejich hladina inzulinu se také výrazně zlepšila ve srovnání s tím, když jedli sacharidy spolu s bílkovinami a zeleninou. Hladiny glukagonu podobného peptidu 1 (GLP-1) také vykazovaly výrazné zvýšení, když jídla jedli v tomto pořadí. Tento střevní hormon je důležitý pro sekreci inzulinu. Výzkumníci také zjistili, že nejhorší doba pro konzumaci sacharidů byla na začátku jídla, tedy na lačno. Bylo zjištěno, že konzumace sacharidů na začátku jídla nejvíce způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi.

Lze tato zjištění aplikovat na reálný život?

Hlavním omezením této studie bylo, že vzorek byl velmi malý, a že zkoumala účinky pouze tří druhů skupin potravin. Než to bude možné jednoznačně prokázat, je třeba provést další výzkum. Pokud však trpíte cukrovkou, může být změna pořadí, v jakém jíte svá jídla, malou, ale vlivnou změnou. Mohla by vám pomoci k lepšímu zvládání hladiny cukru v krvi a zabránit náhlým výkyvům. Můžete zkusit sledovat hladinu cukru v krvi po konzumaci jídla tímto způsobem, abyste zjistili, zda došlo ke zlepšení.

Studie také zjistila, že snížení celkové spotřeby sacharidů za den má podobný účinek na snížení hladiny cukru v krvi. Snažte se ze svého jídelníčku vyloučit rafinovaný cukr a sacharidy, protože ty jsou pro hladinu cukru v krvi nejhorší. Místo těchto sacharidů konzumujte zdravé sacharidy, jako je zelenina a nerafinované komplexní sacharidy, například hnědou rýži. Mají nízký glykemický index a nezvyšují hladinu cukru.

Foto: Pixabay.com
Zdroje: Medical News Today , WebMD