Sledujte hodnoty glykemického indexu potravin
Glykemický index GI je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny.
Naše tělo je malou chemickou laboratoří. Vše, co přes den zkonzumujeme přemění na užitečnou energii. U některých potravin je však přeměna náročnější, a to představuje vysokou zátěž. Tato zátěž se pak může projevit pocity podrážděnosti a nervozity.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíCo udává hodnota glykemického indexu
Rychlost, s jakou využije naše tělo přijímanou potravinu a přemění ji na glukózu v krevním oběhu, je hodnota glykemického indexu. Porovnává se s hodnotou 100, která je stanovena pro čistou glukózu. V praxi to znamená, že potravina, která má glykemický index 50 se bude do krevního oběhu vstřebávat dvakrát déle než čistá glukóza. Hodnota sto však není nejvyšším číslem.
Můžeme se setkat s mnoha potravinami, které mají dokonce vyšší glykemický index než čistá glukóza. Složení potravin je prvním, co ovlivňuje glykemický index, vliv má ale i zvolený způsob úpravy, délka vaření a potraviny, které zkonzumujeme společně s daným jídlem.
Přeměna na glukózu uvnitř našeho těla
Potravina s vysokým glykemickým indexem je pro tělo velkou zátěží. Vyrazí hned do útoku a snaží se potravinu co nejdříve zpracovat. Signálem pro nutné zpracování takové potraviny je hyperglykemie. Tedy rychlý nárůst hladiny cukru v krvi. Začíná okamžitá produkce inzulinu a potlačení vysoké hladiny cukru.
Rychlé změny glukózy v krvi a její prudký pokles vede k hypoglykemii. Ta může za pocity nervozity, podrážděnosti a špatné nálady. Zároveň vede k chuti na sladkosti a rychlému pocitu hladu. Nutí nás konzumovat velké množství potravin, především těch nezdravých.
Sledování hodnoty GI pomůže
Při redukční dietě a zdravém stravování se doporučuje konzumovat co nejvíce potravin s glykemickým indexem okolo čísla 50. Nemusí to znamenat, že se hned vzdáte všech oblíbených jídel. Často stačí, když změníte způsob úpravy nebo je doplníte o zeleninu a jiné potraviny. Věděli jste, že běžně uvařené brambory mají glykemický index 87, zatímco ty uvařené se slupkou mají jen 50?
Stejný typ těstovin stačí jen vařit kratší dobu a glykemický index hned poklesne. Předvařená rýže znamená GI 85, ale natural rýže 50. Při hubnutí je glykemický index dobrou pomůckou, jak být zasyceni po delší dobu a bez nutkání rozbalit tabulku čokolády.
Glykemický index – zajímavost
Odborníci na výživu jsou přesvědčeni, že všechny rychle stravitelné jednoduché cukry způsobí rychlý nárůst hladiny krevního cukru, ale u „komplexních sacharidů“ to nemusí platit. Zatímco mnoho sladkostí má vysoký GI, některé škrobové potraviny jako jsou brambory nebo bílý chléb, mají hodnotu ještě vyšší než med nebo stolní cukr ( sacharóza )