Recept na skvělý a letní okurkový salát s rajčaty a cibulí
Máte chuť udělat si skvělý okurkový salát s rajčaty, bazalkou a cibulí? Když jde o salát, musíte ho dělat zajímavě. Nudný salát bez chuti vás neuspokojí a brzy po něm budete hledat další jídlo. Proto ráda experimentuji s použitím různých ingrediencí v salátech, a přesně to jsem udělala u tohoto chuťově výrazného a snadného receptu na okurkový salát s rajčaty.
Nejenže je tento recept skvělou alternativou letního salátu, ale je také zcela bezlepkový a vhodný i pro paleo, vegany a vegetariány. Okurka přirozeně ochlazuje, takže konzumace tohoto salátu nebo jiných okurkových receptů v horkých letních měsících je skvělým způsobem, jak zabránit dehydrataci a přejídání, a zároveň podporuje detoxikaci a zdravé trávení.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíOsvěžující alternativa letního salátu
Léto je ideální dobou pro osvěžující, chladivý a lehký salát. Ráda ho občas obměním a rozhodnu se pro salát, který je trochu jiný než standardní verze ze zelených listů.
Miluji strukturu okurkového salátu – má příjemnou křupavost a přidáním ingrediencí, jako jsou rajčata, bazalka, zelená a červená cibule mu dodává řadu chutí, takže okurkový salát s rajčaty opravdu uspokojí.
Zde je stručný přehled některých hlavních zdravotních přínosů spojených se složkami v mém receptu na okurkový salát:
Okurka: Víte, že okurka má detoxikační a očistné účinky na organismus? Okurky pomáhají čistit játra a jsou přirozenou močopudnou potravinou. Okurka ve výživě obsahuje antioxidanty, které bojují proti nemocem a rakovině. Tato zelenina má navíc velmi nízký obsah kalorií a zároveň poskytuje vitaminy a minerály, jako je vitamin K, vitamin C, hořčík a draslík.
Rajčata: Rajčata jsou bohatá na důležité antioxidanty, vitamíny a minerály, včetně lykopenu, beta-karotenu, flavonoidů, kyseliny listové, draslíku, vitamínu C a vitamínu E. Výživa z rajčat podporuje zdraví srdce, snižuje záněty, prospívá pokožce a očím a chrání kosti.
Bazalka: Bazalka má mnoho prospěšných účinků, které jsou z velké části způsobeny obsahem antioxidantů. Bazalka pomáhá snižovat záněty, předcházet cukrovce, posilovat imunitní systém, chránit játra a bojovat proti rakovině.
Jablečný ocet: Jablečný ocet má spoustu využití, včetně jeho role jako přírodního detoxikačního prostředku, prostředku proti refluxu a prostředku podporujícího hubnutí. Jablečný ocet se používá k přípravě zálivky pro tento recept na okurkový salát a v kombinaci s olivovým olejem tvoří mnohem zdravější alternativu než jakákoli zálivka zakoupená v obchodě.
Olivový olej: Pravý, vysoce kvalitní extra panenský olivový olej je plný protizánětlivých látek, antioxidantů a makronutrientů prospěšných pro srdce. Mezi výhody olivového oleje patří jeho schopnost podporovat zdraví mozku, bojovat proti rakovině a poruchám nálady, posilovat zdraví pokožky, vyrovnávat hormony a chránit srdce před nemocemi.
Jak připravit ten nejlepší letní okurkový salát
Chcete-li začít připravovat tento recept na okurkový salát, nejprve si připravte zálivku. Stačí smíchat 2-3 lžíce jablečného octa, 2-3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku růžové himálajské soli a 1 lžičku pepře. Zálivku dejte stranou a vyndejte středně velkou mísu, ve které si připravíte okurkový rajčatovo-cibulový salát.
Budete potřebovat zhruba 12 keříčkových rajčat, které je potřeba rozkrájet na poloviny. Jednu až dvě okurky, které si nakrájejte na kostky a přidejte jednu malou červenou cibuli, samozřejmě nakrájenou.
Přidejte čerstvou bazalku nakrájenou na jemno. Chcete-li bazalku nakrájet na jemno, jednoduše udělejte hromádku listů tak, aby byly jeden na druhém, srolujte listy a nakrájejte je. Poté přidejte nakrájenou zelenou cibulku.
Potom stačí už jen přidat připravenou zálivku a vše pořádně promíchat. A hned máte nízkokalorický letní salát plný živin, antioxidantů a chuti. Dobrou chuť!