Proces a význam trávení a důležité tipy na jeho zlepšení
Lidskou trávicí soustavu znáte, i když ne zevnitř. Trávení začíná, když si vložíte potravu do úst, rozžvýkáte ji a spolknete. Kompletní trávení potravy probíhá někde mezi 24 a 72 hodinami. Tato doba se však u jednotlivých lidí liší v závislosti na různých faktorech.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíFaktory ovlivňující délku trávení
Všechny trávicí soustavy procházejí stejným procesem – potrava se rozmělní v ústech, projde jícnem a dostane se do žaludku. Potrava se dále štěpí, aby ji tělo vstřebalo, přičemž většina z toho probíhá v tenkém střevě. Nevstřebané látky směřují do tlustého střeva a nestrávené látky jsou vyloučeny. Liší se pouze doba, která závisí na následujících faktorech:
Množství a druh potravy: Doba potřebná k trávení potravy závisí na množství a druhu snědené potravy. Například bílkovinné a tučné potraviny, jako je maso a ryby, se tráví déle než potraviny bohaté na vlákninu, jako je zelenina a ovoce.
Pohlaví a věk: S přibývajícím věkem se trávení a metabolismus mohou zpomalovat. Jak se trávicí systém zpomaluje, tělo nemusí dostávat dostatek živin, což zvyšuje náchylnost k zažívacím problémům.
Teplota: Při zvýšené teplotě (až 40 °C) probíhají chemické procesy spojené s trávením rychleji.
Stávající zažívací problémy: Stávající zažívací potíže, jako je Crohnova choroba, přirozeně ovlivňují způsob, jakým se potrava zpracovává ve vašem systému.
Proč je trávení důležité?
Trávení je důležité, protože rozkládá potravu, která se dostává do úst, a zpřístupňuje ji tělu pro energii, růst a obnovu buněk. Potraviny a nápoje obsahují složité molekuly, které je třeba rozložit na jednodušší, aby je tělo mohlo využít. Tělo tedy rozkládá živiny z potravin a nápojů na sacharidy, bílkoviny, tuky a vitamíny.
Sacharidy: Sacharidy jsou cukry, škroby a vláknina obsažené v potravinách a lze je rozdělit na dva typy: jednoduché (cukry) a složené (škroby a vláknina) sacharidy. Jednoduché sacharidy se přirozeně vyskytují v potravinách, jako je ovoce, zelenina, mléko a mléčné výrobky. Složené sacharidy se nacházejí v celozrnném pečivu a obilovinách, škrobnaté zelenině a luštěninách.
Bílkoviny: Potraviny, jako je maso, vejce a fazole, se skládají z velkých molekul bílkovin, které tělo tráví a vstřebává jako aminokyseliny.
Tuky: Tuky jsou obsaženy v ovoci, jako je avokádo, a v olejích, jako je řepkový a olivový olej. Jedná se o zdravé a tělu prospěšné tuky, které se během trávení rozkládají na mastné kyseliny a glycerol. Pomáhají také při vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, jako jsou A, D, E a K.
Vitamíny: Vitamíny se dělí na rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E a K) a rozpustné ve vodě (vitamíny B a C). Vitamíny rozpustné v tucích se ukládají v játrech a tukových tkáních a vitamíny rozpustné ve vodě tělo nesnadno ukládá – jejich přebytek se odstraňuje močí.
Všechny živiny, které tělo potřebuje, jsou tedy k dispozici díky trávení. Jakýkoli proces ovlivňující trávení následně ovlivňuje dostupnost živin a vede k mírným až závažným zdravotním problémům.
Tipy pro zlepšení trávení
Aby trávicí systém fungoval bez problémů a abyste předcházeli poruchám trávení, uvádíme několik tipů, které je třeba mít na paměti:
1. Jezte plnohodnotné potraviny
Celé potraviny, jako je čerstvá zelenina, ovoce a celozrnné výrobky, jsou bohaté na vlákninu a umožňují hladký pohyb potravy v trávicím systému. Potraviny bohaté na vlákninu také udržují pocit sytosti po delší dobu, čímž udržují pod kontrolou zbytečné chutě na jídlo.
2. Vyhněte se zpracovaným potravinám
Zpracované potraviny mají nízkou výživovou hodnotu a většina z nich obsahuje přídavné látky, které zlepšují jejich barvu, chuť a strukturu. Některé z těchto přísad mohou způsobovat zažívací potíže, například průjem. Proto je vždy dobré zpracované potraviny omezit nebo se jim zcela vyhnout, aby se zlepšilo trávení a celkové zdraví.
3. Udržujte své střevo zdravé
Zdravá střeva můžete udržovat přidáváním probiotik do svého jídelníčku. Ta zvyšují počet dobrých bakterií ve vašem trávicím traktu a bojují proti těm škodlivým. Fermentované potraviny, jako je jogurt, kefír, natto a tempeh, jsou vhodné k udržení zdravých střev a následně i trávicího traktu.
4. Po jídle se projděte
Vždycky čekáte, až přijdete domů, abyste se mohli věnovat nějaké fyzické aktivitě? Změňte to na krátkou desetiminutovou procházku po každém jídle. Výzkum ukázal, že procházka po obědě nebo večeři může snížit hladinu cukru v krvi. Ve skutečnosti je chůze těsně po těžkém jídle pro hubnutí účinnější než čekání hodinu po něm. Pravidelné cvičení může posílit i trávicí trakt.
5. Udržujte se hydratovaní
Pití velkého množství vody je pro trávení nezbytné. Je však důležité si uvědomit, že pití vody během jídla není zdravým zvykem. Doporučuje se pít vodu alespoň 30 minut před jídlem.
6. Zvládejte hladinu stresu
Když jste natolik vystresovaní, že se u vás spustí reakce „útěk nebo boj“ (reakce těla na něco nebezpečného), může se trávení zpomalit nebo dokonce zastavit, takže veškerá energie se přesměruje na to, abyste čelili vnímané hrozbě. Proto je důležité řídit úroveň stresu, aby trávení probíhalo bez problémů. Pomoci může jóga a další formy relaxační terapie.
7. Dopřejte si dostatek spánku
Když jsou vaše spánkové cykly narušeny, je narušen i váš trávicí systém. Nepřetržitý spánek v délce 8 hodin zajistí, že trávicí systém bude mít mezi jídly čas na odpočinek a obnovu. Nedostatek spánku způsobuje náchylnost ke stresu, který zvyšuje výskyt trávicích poruch, jako jsou zažívací potíže a pálení žáhy.
Správné trávení a vylučování potravy jsou klíčem k dobrému zdraví. Dobrý trávicí systém zajišťuje, že tělo dostane všechny živiny potřebné pro svůj vývoj a růst, a posiluje také imunitní systém.