Proč zařadit do jídelníčku meruňky a jejich zdravotní výhody

Pokud jste se někdy procházeli uličkami na farmářských trzích, možná jste narazili na zlatavě oranžové ovoce podobné broskvím. Meruňky jsou podceňovaným výživným ovocem a díky sametové slupce a jemné sladké chuti jsou navíc vynikající. A pokud jste stále skeptičtí ohledně jejich přidání do svého jídelníčku, uvádíme některé zdravotní výhody meruněk, které by mohly změnit váš názor.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Podporují zdraví srdce

Pravidelná konzumace meruněk může udržet vaše srdce zdravé. Studie zjistily, že beta-karoten, který působí jako antioxidant, zabraňuje oxidaci LDL cholesterolu (špatného cholesterolu). Což je proces, při kterém částice LDL cholesterolu v těle reagují s volnými radikály (nestabilními molekulami, které jsou produkty metabolismu, nemoci nebo působení toxinů). Protože oxidace LDL je prvním krokem k srdečním onemocněním, pravidelná konzumace meruněk může pomoci udržet srdeční poruchy na uzdě. Kromě snížení oxidačního stresu beta-karoten také snižuje zánět, který je rovněž zásadní pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční.

Působí proti kožním onemocněním

Studie zjistily, že obsah kyseliny olejové, kyseliny linolové a vitaminu E v meruňkovém oleji bojuje proti akné a při lokální aplikaci zabraňuje vysušování, svědění a drsnosti pokožky. Meruňkový olej může také snižovat poškození způsobené sluncem a zmírňovat ekzémy, které způsobují svědění a suchost pokožky.

Meruňky mohou být dobrou obranou proti kožním onemocněním. Studie zjistily, že pravidelná konzumace může pomoci při léčbě:

erytropoetické protoporfyrie

Toto onemocnění patří do skupiny genetických poruch zvaných porfyrie, které vznikají na základě dědičného nedostatku enzymu ferrochelatázy. Mezi příznaky tohoto onemocnění patří nepříjemný, bolestivý pocit pálení kůže po pobytu na slunci, zejména na horních částech rukou a nohou, v obličeji a na uších. Na těchto místech těla se mohou dokonce objevit puchýře. Bylo zjištěno, že beta-karoten snižuje citlivost na sluneční záření u osob s erytropoetickou protoporfyrií.

Erytém vyvolaný UV zářením (spálení od slunce)

Erytém označuje zarudnutí kůže nebo sliznic a je způsoben zvýšeným průtokem krve v povrchových kapilárách. Pokud je způsoben v důsledku slunečního záření, jedná se o úpal. Studie zjistily, že konzumace beta-karotenu po dobu 12 týdnů vedla ke snížení výskytu spálenin od slunce.

Udržují zdraví trávicího traktu

Pokud máte tendenci trpět gastrointestinálními potížemi, zařaďte do svého jídelníčku meruňky. Výzkumy zjistily, že toto ovoce vám může pomoci v boji proti následujícím poruchám:

Zácpa

Meruňky obsahují 3,1 g vlákniny v jednom šálku. Díky tomu zůstává ve stolici více vody a stolice je měkčí, větší, a tím pádem se snáze propouští střevy. Většina domácích postupů léčby zácpy u dětí zahrnuje konzumaci meruněk nebo meruňkové šťávy (i když s dužinou).

Atrofická gastritida

Tento stav je způsoben v důsledku chronického zánětu žaludeční sliznice (mucosa) a způsobuje neobvyklé hubnutí, zvracení, nechutenství, nevolnost, anémii z nedostatku železa, bolesti žaludku a vředy. Nedávná studie zjistila, že denní konzumace 3 japonských meruněk potlačuje zánět sliznice a bojuje proti chronické atrofické gastritidě.

Rakovina žaludku

Rakovina žaludku vzniká v důsledku růstu rakovinných buněk ve sliznici žaludku. Několik studií zjistilo, že koncentrát ovocné šťávy z japonských meruněk může potlačovat růst rakovinných buněk v žaludku. K dalšímu potvrzení a pochopení tohoto zjištění je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Podporují zdraví kostí

Meruňky obsahují vápník, fosfor a železo. Obsahují také stopové množství manganu a mědi, přesněji 0,03 mg na kus. Tyto minerály přispívají k růstu a vývoji kostí a zabraňují vzniku kostních poruch včetně zlomenin kostí, artritidy a osteoporózy.

Meruňky chrání zrak

Zařazení meruněk do jídelníčku vám může pomoci udržet si dobrý zrak a zabránit zhoršování zraku souvisejícímu s věkem. Studie zjistily, že konzumace beta-karotenu spolu s vitaminem C, zinkem a mědí může zabránit pokročilé makulární degeneraci související s věkem. Kromě toho lutein a zeaxantin obsažené v meruňkách snižují poškození sítnice způsobené obávaným modrým světlem, do kterého se díváme, když koukáme do telefonu, sledujeme televizi nebo pracujeme na notebooku. To zajišťuje lepší barevné vidění a všestranné vidění až do vysokého věku.

Udržují zdraví vlasů

Beta-karoten obsažený v meruňkách se projevuje i při péči o zdraví vlasů. V těle se přeměňuje na vitamin A, který je nezbytný pro růst buněk, včetně buněk vlasových. Jejich nedostatek může vést k suchým, matným vlasům bez života a také k suché pokožce na hlavě, která může způsobovat lupy. Vitamin B6 obsažený v meruňkách zabraňuje hladovění buněk, které může způsobit pomalý růst nebo slabé vlasy náchylné k lámání.

Mohou podpořit plodnost

Číňané byli první, kdo pěstoval něco, co je dnes považováno za divokého předchůdce dnešní meruňky. Tradičně se meruňky používaly ke zvýšení plodnosti. Neexistují však žádné výzkumy, které by to potvrzovaly.

Mohou zmírnit bolesti uší

V tradiční medicíně se meruňková semena rozemílala a vyráběla se z nich tonika. Toto tonikum se podávalo při bolestech uší a hluchotě. V dnešní době však nejsou k dispozici žádné důkazy, které by to potvrzovaly.

Chrání játra

Studie na zvířatech zjistily, že konzumace meruněk snižuje hromadění tuku u lidí s tukovým onemocněním jater. To by se mohlo přičítat obsahu antioxidantů beta-karotenu. Kromě toho výzkum zjistil, že meruňky mohou urychlit zotavení po částečné hepatektomii (chirurgické resekci jater).

Meruňky jsou dobrou dietní potravinou

S pouhými 133,84 kaloriemi na šálek jsou meruňky velmi vhodné pro dietu. Obsahují také 3,1 g vlákniny na šálek, což zajišťuje, že zůstanete déle sytí. A vzhledem k tomu, jak jsou výživné, byste se neměli cítit provinile, když si k nim čas od času dáte lehkou svačinku.

Kdykoli je to možné, konzumujte meruňky syrové

Meruňky jsou všestranné a můžete je přidávat do salátů, salsy a koktejlů. Lze je také nakrájet na plátky do ovesné kaše, nasekat do palačinkového těsta, dát na vafle, přidat do dušeného masa nebo přimíchat do čerstvých ovocných polévek, sorbetů. Můžete je dokonce přidat do hlavního jídla, když sušené meruňky a špenát přihodíte do nádivky ke kuřeti. Nebo pokud jste líní, nakrájejte si meruňky a dejte si je s řeckým jogurtem. Určitě se vyhněte konzumaci příliš velkého množství dezertů nebo džemů s meruňkami. Mohou vám sice nabídnout živiny, ale obsahují příliš mnoho tuku a cukru.

Meruňky lze skladovat v chladničce až týden

Vzhledem k tomu, že meruňky podléhají rychlé zkáze, prodává se jich jen asi 10 % jako čerstvé ovoce. Zbytek se suší, konzervuje nebo se z nich vyrábí džem. Sušené nebo konzervované meruňky lze v případě potřeby nahradit meruňkami čerstvými.

Sezóna meruněk trvá od poloviny května do poloviny srpna. Pokud si nevíte rady s výběrem meruněk, hledejte baculaté, voňavé, pevné a šťavnaté meruňky, které se poddají mírnému tlaku. Jejich barva by měla být zlatavá s růžovým nádechem. Vyhněte se příliš měkkým a otlačeným plodům, protože ty se rychle kazí. Určitě je snězte co nejdříve nebo je uložte do chladničky na dobu až jednoho týdne.

Vyvarujte se jejich mytí až těsně před konzumací. Pokud jste sklidili tvrdé meruňky, vložte je do papírového sáčku, abyste urychlili jejich zrání. Chcete-li je zmrazit, omyjte je, rozpulte a vložte do mrazničky na plech v jedné vrstvě, dokud nezmrznou, a poté je vložte do sáčku na mrazení. Nebo se rozhodněte pro sušené meruňky, které lze skladovat až rok.