Proč zařadit do jídelníčku citrony a jejich zdravotní výhody

Když vám život nadělí citrony, přidejte je do marinády na jehněčí maso, zakápněte jimi moučník, upečte z nich sušenky nebo je klasicky vymačkejte do limonády. A přestože jejich pikantní citrusová chuť dokáže pozvednout chuť většiny pokrmů, citrony jsou víc než jen to. Odborníci zjistili, že tyto citrusové plody jsou také velmi výživově hodnotné. Zde je přehled jejich zdraví prospěšných účinků:

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Snižují riziko mrtvice a srdečních onemocnění

Přidání citronu do jídelníčku může snížit riziko ischemické mrtvice, která je způsobena krevní sraženinou blokující průtok krve do mozku. Nedávné studie zjistily, že ženy, které jedly více citrusových plodů po dobu 14 let, měly nižší riziko ischemické mrtvice na rozdíl od žen, které jich jedly méně. To lze přičíst obsahu vitaminu C (jeden citron poskytuje 31 mg vitaminu C, což je 51 % denní dávky) a flavonoidů (antioxidantů) v ovoci, které zlepšují funkci cév a snižují zánět.

Kromě toho bylo zjištěno, že vláknina a rostlinné sloučeniny v citronech, jako je hesperidin a diosmin, snižují hladinu cholesterolu po pravidelné konzumaci citronů po dobu 4 týdnů.

Posiluje imunitu a zkracuje dobu trvání nachlazení

Studie naznačují, že vitamin C snižuje riziko vzniku astmatu a prospívá lidem s astmatem a bronchiální přecitlivělostí, pokud jsou zároveň nachlazeni.

Když se cítíte pod psa, zásobte se citrony. Jedna studie zjistila, že doplňování vitaminu C může snížit příznaky nachlazení a následně i dobu jeho trvání. Kromě toho může tento vitamin také posílit imunitu u lidí, kteří se věnují extrémní fyzické aktivitě. Pro úlevu od rýmy vymačkejte půlku citronu do teplé vody a přidejte med.

Bojuje proti chudokrevnosti způsobené nedostatkem železa

Pokud trpíte anémií z nedostatku železa, přidejte do svého jídelníčku citrony. Nejenže citrony obsahují určité množství železa, ale také zlepšují vstřebávání železa z rostlinných potravin. To je důležité pro vegetariány a vegany, protože rostlinné zdroje železa (nehemové železo) se nevstřebávají tak dobře jako masné zdroje (hemové železo).

Může udržovat zdravou pokožku

Vitamin C je známý svou šetrností k pokožce. Jedna studie zjistila, že konzumace vitaminu C zvyšuje obsah kolagenu a následně redukuje vrásky a zlepšuje celkovou strukturu pleti. Kromě toho může dokonce snižovat poškození způsobené sluncem a okolním znečištěním.

Může pomoci při hubnutí

Citronová voda je oblíbeným ranním nápojem při většině redukčních diet. Jedním z důvodů, proč se předpokládá, že při tom pomáhá, je to, že obsahuje rostlinné sloučeniny, jako jsou polyfenoly, které jsou spojovány se snižováním hmotnosti a tělesného tuku. K plnému potvrzení tohoto přínosu je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Zabraňuje vzniku ledvinových kamenů

Pokud vám byly diagnostikovány ledvinové kameny a trpíte jimi opakovaně, mohla by vám pomoci kyselina citronová obsažená v citronech. Studie zjistily, že kyselina citronová z citrusů zvyšuje objem moči a její pH, čímž vytváří nepříznivé prostředí pro tvorbu ledvinových kamenů. Pokud se u vás již ledvinové kameny vyskytly, je ideálním způsobem konzumace 1/2 šálku citronové šťávy denně. Některé studie zjistily, že citronáda může také zabránit tvorbě kamenů, ale není k dispozici dostatek výzkumů, které by to potvrzovaly.

Může zabránit vzniku rakoviny

Je známo, že strava bohatá na ovoce a zeleninu zabraňuje vzniku některých typů rakoviny. Několik studií zjistilo, že lidé, kteří konzumují větší množství citrusových plodů, mají nižší riziko vzniku rakoviny. Jiné studie zjistily, že sloučeniny v citronech zabíjejí rakovinné buňky, i když se jednalo o studie ve zkumavkách a neurčují, zda by měly stejný účinek i v lidském těle.

Odborníci se domnívají, že limonen, naringenin, D-limonen, beta-kryptoxantin a hesperidin, tedy sloučeniny obsažené v citronech, mohou předcházet rakovině. Jedna studie zjistila, že tyto sloučeniny mohou zabránit vzniku zhoubných nádorů v jazycích, plicích a tlustém střevě hlodavců.