Proč vaše tělo potřebuje stravu bohatou na cholesterol

Když se řekne cholesterol, automaticky se vám vybaví zdravotní problémy, srdeční choroby a podobně. S tímto slovem se vám nevybaví mnoho dobrých myšlenek, že? Ano, vysoká hladina cholesterolu skutečně zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Ale to není důvod, proč se vyhýbat zdravým, dobře míněným potravinám!

Je to známý a rozšířený mýtus, že potraviny s vysokým obsahem cholesterolu nejsou dobré. Ačkoli z každého pravidla existují výjimky, obecně platí, že se cholesterolu ve stravě nemusíte obávat.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Jak funguje cholesterol v těle?

Cholesterol pomáhá tělu produkovat hormony, vitamin D a udržovat rovnováhu v těle. Tělo sice cholesterol produkuje přirozeně, ale jeho malé množství přijímáme také z potravin, jako jsou mléčné výrobky, vejce a maso.

Cholesterol jako takový však nezpůsobuje žádné zdravotní problémy – na vině mohou být lipoproteiny. Lipoproteiny přenášejí cholesterol krevním řečištěm do různých částí. A zdraví našeho srdce se týkají dva typy lipoproteinů: lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) a lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL).

Dobré a špatné vlastnosti LDL a HDL

Mezi krevními lipoproteiny je LDL vyšší množství a přenáší cholesterol do různých částí těla. LDL je považován za špatný, protože vyšší obsah LDL zvyšuje pravděpodobnost vzniku aterosklerózy a riziko srdečních onemocnění.

HDL je většinou považován za dobrý, protože odvádí veškerý přebytečný cholesterol v těle do jater, kde je z těla vyloučen. Může také snižovat pravděpodobnost aterosklerózy a souvisí se sníženým rizikem srdečních onemocnění.

Škodí cholesterol ve stravě vašemu srdci?

Důležité je si uvědomit následující: cholesterol v potravě a cholesterol v krvi nejsou totéž. Možná si myslíte, že když budete jíst více této látky, zvýší se její hladina v krvi, ale není tomu tak. Je to proto, že vaše tělo je mnohem chytřejší, než si dokážete představit.

Když se hladina cholesterolu zvýší, vaše tělo ji automaticky reguluje tím, že přebytek pošle dál do jater. Pokud máte cholesterolu nedostatek, tělo ho produkuje více. Podle této rovnice, pokud jíte potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, vaše tělo ho jednoduše produkuje méně. Potraviny ve stravě jsou tedy neškodné.

Nyní se dostáváme k výjimce. Někteří lidé jsou náchylní ke zvýšení LDL cholesterolu při příjmu cholesterolu v potravě. Takoví lidé, tzv. hyperrespondéři, tvoří jen asi 25 procent populace a tuto tendenci mají geneticky danou. Přestože se LDL při příjmu takové potravy skutečně zvyšuje, studie nezaznamenaly žádné zvýšené riziko srdečních onemocnění. Je to dáno především tím, jak tělo vylučováním vyrovnává poměr HDL a LDL.

Mohou existovat další výjimky! Diabetici, kteří konzumují cholesterol v potravě, mají vyšší pravděpodobnost srdečních onemocnění. A je zcela možné, že někteří z vás mohou mít při příjmu cholesterolu v potravě nežádoucí vedlejší účinky, ale jedná se o velmi malé procento.

Proč byste měli jíst potraviny bohaté na cholesterol

Vysoká hladina cholesterolu je jen jednou z mnoha hlavních příčin srdečních onemocnění. Mezi ně patří i další onemocnění, oxidační stres, kouření a vysoký krevní tlak.

Když se vyhýbáte potravinám s vysokým obsahem cholesterolu, vyhýbáte se potravinám, jako jsou vejce, korýši, rybí tuk a maso, které jsou vysoce výživné. Nedávné studie prokázaly, že tyto produkty nemají žádnou souvislost s rizikem srdečních onemocnění. Tyto potraviny jsou tedy pro vaše tělo skutečně zdravé a mohou dokonce bojovat proti dalším příčinám.

Místo extrémů tedy jezte všechny potraviny s mírou. Změňte také svůj životní styl, zůstaňte aktivní a zhubněte, abyste přirozeně snížili hladinu cholesterolu. Potraviny, jako jsou luštěniny, avokádo a některé druhy ovoce a zeleniny, vám skutečně sníží hladinu cholesterolu.