Potravinové zdroje kyseliny alfa-lipoové co byste měli znát
Kyselina alfa-lipoová neboli kyselina thioktová je antioxidant s dalekosáhlými zdravotními účinky, takže není překvapivé, pokud se snažíte zvýšit příjem kyseliny alfa-lipoové. Dobrou zprávou je, že mnoho přírodních zdrojů potravin tuto živinu obsahuje a budou zajímavým doplňkem vašeho jídelníčku. Nejdříve si však shrňme, co pro vás tento antioxidant může udělat:
Kyselina alfa-lipoová se podílí na fyziologických funkcích i na produkci energie v těle.
Pomáhá také recyklovat další antioxidanty, jako je vitamin C a E a také glutathion. Hladiny glutathionu mají tendenci klesat zejména s věkem a kyselina alfa-lipoová může skutečně nabídnout způsob, jak tomu čelit.
Může tělu pomoci v boji proti oxidačnímu stresu a může být prospěšná při stavech, jako je cukrovka, neurodegenerativní stavy, šedý zákal, a dokonce i poškození zářením.
Dokonce by mohla mít potenciál chránit vás před kardiovaskulárními chorobami tím, že pomáhá řídit rizikové faktory, jako je hladina krevních lipidů a hypertenze.
Může pomoci zlepšit citlivost na inzulin a snížit riziko poškození nervů u diabetiků.
Je známo, že pomáhá snižovat četnost záchvatů migrény u osob, které jsou k nim náchylné.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíPři zvažování potravinových zdrojů této živiny je třeba vědět, že kyselina alfa-lipoová je v potravinových zdrojích obvykle vázána na molekuly bílkovin a není dostupná ve volné formě. Díky tomu je pro vaše tělo hůře dostupná. Jak se tyto formy kyseliny alfa-lipoové vázané na bílkoviny, které se nacházejí v potravinách, vstřebávají do těla – a kolik je tělo schopno vstřebat – je něco, co věda stále zkoumá. Následující potraviny však kyselinu alfa-lipoovou obsahují a jsou jejími přirozenými zdroji. Některé z nich se již možná objevují ve vašem jídelníčku, tak proč nevyužít výhod kyseliny alfa-lipoové také při této příležitosti! Všimněte si, že dietní forma kyseliny alfa-lipoové je vázána na bílkoviny, proto je v následujícím seznamu uvedena jako obsah lipoyllysinu.
Červené maso
Červené maso, zejména hovězí svalovina, je dobrým zdrojem kyseliny alfa-lipoové. Obvykle obsahuje 1-3 mcg/g sušiny kyseliny lipoové ve formě lipoyllysinu. Dejte si maso grilované, pečené nebo dušené a dostanete do sebe i kyselinu alfa-lipoovou!
Špenát
Další důvod, proč jíst zeleninu! Ve špenátu je 3,2 mcg/g sušiny lipoyllysinu. Vychutnejte si ho v polévce nebo ve smoothie, pokud jste na cestách. Pokud však chuť špenátu opravdu oceníte, můžete ho vyzkoušet ve smažených pokrmech, v kari, s masem nebo fazolemi v nákypu, nebo dokonce v těstovinách. Velmi oblíbený je i špenátový quiche se sýrem.
Ledvinky
Orgánová masa jsou dobrým způsobem, jak získat kyselinu alfa-lipoovou, pokud jste otevřeni experimentování. Například hovězí ledvina obsahuje asi 2,64 mcg/g sušiny lipoyllysinu. Zkuste ledvinový koláč nebo je pomalu uvařte. Při dušení jsou ledvinky opravdu šťavnaté a možná se stanete jejich fanoušky! Nebo je můžete spojit s omáčkou z červeného vína či rajčat a máte dokonalé jídlo.
Srdce
Srdce může být opět vynikající, pokud ho správně použijete. Hovězí srdce obsahuje asi 1,51 mcg/g sušiny lipoyllysinu. K vaření hovězího srdce s cibulí, kořením a bylinkami použijte pomalý hrnec. Nebo zkuste ořezané kostky srdce před restováním na másle zaprášit moukou a poté pomalu povařit s dušenou zeleninou. Jakmile se stanete veteránem v práci s těmito vnitřnostmi, možná jim dokonce přijdete na chuť. Pak si ho můžete jednoduše ugrilovat na pánvi, dokud se na něm nevytvoří sytě zlatavá kůrčička, nebo ho opéct v tuku na vaření.
Játra
Dalším dobrým zdrojem kyseliny alfa-lipoové jsou játra, která nabízejí 0,86 mcg/g sušiny lipoyllysinu. Vychutnejte si játra v pikantní smaženici s exotickým kořením nebo je jednoduše uvařte se spoustou zavařené karamelizované cibule.
Brokolice
Tady je skvělá zelenina, která funguje kouzelně sama o sobě nebo s dalšími ingrediencemi. Jednoduše ji osmahněte, opečte nebo dokonce lehce blanšírujte a podávejte s dresinkem nebo s limetkou. Brokolice obsahuje 0,9 mcg/g sušiny lipoyllysinu. Pro vegetariány může být základem jídla, ať už v receptu na lahodnou rýži, krémovou polévku nebo vydatný salát.
Rajčata
Rajčata obsahují asi 0,6 mcg/g sušiny lipoyllysinu. Jsou skvělým základem omáček na těstoviny, nákypů a dušených fazolí nebo masa. Můžete je také použít do salátů nebo je grilovat jako přílohu. Nebo je můžete naplnit podobně jako brambory a zapéct je posypané sýrem – to by bylo požitkářské jídlo!
Další zdroje kyseliny alfa-lipoové
Nižší množství lipoyllysinu přibližně 0,5 mcg/g sušiny se nachází v hrachu a růžičkové kapustě. Dalšími zdroji tohoto antioxidantu jsou droždí, batáty, řepa, brambory a mrkev.