Pět jarních potravin které podpoří Vaše hubnutí
Pořád přemýšlíte jak co nejrychleji zhubnout a mít štíhlou postavu, tak zkuste potraviny, které podpoří hubnutí.
Chcete být fit do plavkové sezony? Nezoufejte, teď je ten pravý čas zdravě shodit přebytečných pár kilo. Využijte jaro jako období, kdy jdou věci tak nějak snáze. Slunce Vám dodá dostatek energie pro změnu a příroda nabídne potraviny lokální produkce.
Nevěřte však v zázraky a nedávejte si za cíl úbytek 5 kg za týden. I takové hubnutí je samozřejmě možné, avšak s příchodem plavkové sezony budete mít 5 kg zpátky a nejspíš i něco navrch. Soustřeďte se na změnu životního stylu, zapojte pohyb a především se zdravě stravujte.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíCo můžeme na jaře v přírodě nalézt za potraviny:
MLADÉ KOPŘIVY
Příroda vycítila naši potřebu jarní detoxikace a odlehčení jídelníčku, a proto přišla s touto potravinou. Kopřiva, kromě svých detoxikačních účinků, slibuje také například snížení krevního cukru. Lze použít i na zastavení krvácení či v kosmetice. Využití v kuchyni je rozmanité, známý je kopřivový čaj či nádivka.
Tip: Přidejte kopřivy do snídaňových vajíček, dostanou ten správný říz.
CHŘEST
Chřest je oblíbenou jarní potravinou. Přispívá ke snížení cholesterolu a úpravě krevního tlaku. Mimo jiné je také afrodiziakem. Obsahuje vlákninu, minimum kalorií a tuku, čímž se stává potravinou vhodnou k hubnutí. Mezi oblíbené úpravy chřestu patří polévka či zapečený chřest se šunkou a sýrem.
Tip: Vyzkoušejte uvařený chřest přelitý holandskou omáčkou. Rychlé a chutné.
MEDVĚDÍ ČESNEK
Medvědí česnek má, podobně jako kopřiva, čistící účinky. Mezi pozitiva dále patří vysoký obsah železa a podpora krvetvorby. Pro rostlinu je typická česneková vůně a chuť, která však není dominantní a snadno se kombinuje s dalšími potravinami. Můžete použít do zálivky na salát, zpracovat jako špenát či uvařit polévku.
Tip: Smíchejte s olivovým olejem a piniovými či kešu oříšky. Přidejte parmezán a rozmixuje. Podávejte s těstovinami a máte zdravý oběd.
NOVÉ BRAMBORY
Nové brambory jsou chutnou jarní potravinou plnou vitaminů. Není je třeba loupat, čímž si při vaření udrží nízký glykemický index a déle zasytí. Lze využít jako přílohu či samostatné jídlo. Pečené v troubě se skvěle doplňují s tymiánem.
Tip: K uvařeným novým bramborám servírujte osolený tvaroh smíchaný s pažitkou (další jarní potravina). Dodáte tím jídlu bílkoviny.
JAHODY
Jahody jsou skvělým dezertem, který si můžete při hubnutí bez obav dovolit. Jsou z 90 % tvořeny vodou, mají nízký glykemický index a dostatek vlákniny. Jezte jen tak, s jogurtem či využijte v sladkém pečení.
Tip: Vyzkoušejte jahodové smoothie. Můžete přidat například grep a kus salátové okurky.