Oblíbené banány a 14 překvapivých zdravotních výhod banánů
Máte rádi banány? Pokud ne, tak po přečtení těchto překvapivých faktů je budete milovat. Banány, které jsou všestranným ovocem s několika zdraví prospěšnými účinky, můžete jíst zralé i nezralé, samotné nebo s ovesnou kaší, jogurtem a tousty.
Levné a snadno dostupné banány si zaslouží místo ve vašem každodenním jídelníčku. Pojďme se podívat na jejich výhody a zjistit proč.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíSnižuje návaly hladu
Jeden středně velký banán denně – pokud ho budete jíst spolu s dalšími potravinami s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou ovesné vločky, luštěniny a brukvovitá zelenina – vám může pomoci výrazně zhubnout. Banány jsou bohaté na vlákninu, sacharidy, které vaše tělo nestráví. To zpomaluje proces trávení a snižuje návaly hladu mezi jídly. Tím, že vás banány zasytí na delší dobu a zabrání přejídání, vám tedy mohou pomoci kontrolovat vaši hmotnost.
Snižuje svalové křeče
Konzumace banánů udržuje vaše svaly zdravé. Jsou plné draslíku, minerálu potřebného pro svalové kontrakce a nervové signály. Nízká hladina draslíku je spojována se svalovými křečemi. Každý banán obsahuje 422 mg draslíku, a slouží tak jako rychlý a snadný prostředek proti otravným křečím. Pokud jste tedy sportovec, banány by mohly pomoci vašim svalům zotavit se z intenzivních tréninků. To však není jediný způsob, jak mohou banány sportovcům pomoci.
Zvyšuje vytrvalost
Vedle snížení potréninkových křečí mohou banány také pomoci zlepšit váš výkon zvýšením vytrvalosti. Výzkumy ukazují, že konzumace půlky banánu každých 15 minut tréninku může být stejně účinná jako konzumace energetických nápojů během cvičení! Rozhodněte se však pro čerstvé banány, protože jsou zdravější a výživnější než konzervované nebo mražené.
Posiluje imunitu
Všichni víme, že jablko denně drží lékaře daleko od sebe. Ale věděli jste také, že banán může konkurovat mocnému jablku? Vitamin C, který je v banánech obsažen, je silný antioxidant, který dokáže posílit vaši imunitu a snížit délku trvání a závažnost onemocnění.
Zlepšuje trávení
Každodenní konzumace banánů může napomoci trávení. Banány jsou bohaté na fruktooligosacharid (prebiotickou sloučeninu), který zlepšuje trávení tím, že podporuje růst a dobrý stav vašich střevních bakterií. Banány jsou také bohaté na nerozpustnou vlákninu (ve formě rezistentního škrobu) a rozpustnou vlákninu (ve formě pektinu), které jsou nezbytné pro bezproblémové trávení. Vláknina v banánech také zpevňuje stolici, zajišťuje správný pohyb střev a předchází problémům, jako je nepravidelnost střev, zácpa, průjem, úplavice a syndrom dráždivého tračníku.
Některé studie naznačují, že nezralé plody mohou být pro trávení lepší než zralé. Při konzumaci nezralých banánů je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože vláknina v nich obsažená by při nadměrné konzumaci mohla vést k zácpě.
Léčí žaludeční vředy a pálení žáhy
Pokud vás často trápí žaludeční vředy, banán může být přesně to, co potřebujete. Studie na zvířatech z roku 2019 zjistila, že banány mohou nejen zmenšit velikost žaludečních vředů, ale také urychlit jejich hojení. Zásluhu na banánové aktivitě proti vředům má leukoyanidin – flavonoid obsažený v banánech.
Studie také prokázaly, že jednoduchá směs banánů a mléka může potlačit nadměrnou kyselost v žaludku, a tím snížit riziko pálení žáhy.
Udržuje vaše srdce zdravé
Výhody banánů se neomezují pouze na správné trávení. Mohou také udržet vaše srdce zdravé! Banány mají vysoký poměr draslíku a sodíku – 422 mg draslíku a pouze 1 mg sodíku. Když sníte více banánů, přijatý draslík vyplavuje z vašeho těla sodík. A vysoký příjem draslíku ve stravě je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a předčasného úmrtí. Kromě toho banány udržují zdraví srdce také tím, že snižují vysoký krevní tlak a vysokou hladinu cholesterolu, což nás přivádí k dalšímu bodu.
Snižuje vysoký krevní tlak
Vysoký krevní tlak může vést k ucpání tepen, špatnému krevnímu oběhu, a dokonce k infarktu. Draslík obsažený v banánech může snížit vysoký krevní tlak tím, že zmírňuje tlak na stěny cév. Protože jedním z viníků vysokého krevního tlaku je také nadbytek soli, pomáhá konzumace banánů neutralizovat škodlivé účinky sodíku na vaše srdce. Některé studie totiž dospěly k závěru, že konzumace dvou banánů denně může snížit vysoký krevní tlak až o 10 %.
Reguluje cukrovku
Držet se dál od cukru je něco, s čím se potýká většina diabetiků. Protože jsou banány sladké, uspokojí vaši chuť na sladké a zabrání vám sáhnout po jiných nezdravých potravinách plných cukru.
Syrové banány mají navíc nízký glykemický index, což znamená, že nezvyšují hladinu cukru v krvi. Banány mají také vysoký obsah rozpustné vlákniny, která zpomaluje trávení. Pomalé trávení zabraňuje přejídání mezi jídly, čímž zabraňuje dalšímu zvyšování hladiny cukru v krvi. Zajímavé je, že nezralé banány – díky vysokému obsahu škrobu – mohou mít ještě nižší glykemický index než ty zralé nebo přezrálé.
Předchází rakovině
Všimli jste si tmavých skvrn na zralých banánech? Podle japonské studie tyto tmavě hnědočerné skvrny produkují látku zvanou tumor nekrotizující faktor, která likviduje rakovinné buňky. Faktor nádorové nekrózy také stimuluje tvorbu zdravých bílých krvinek a zabraňuje progresi rakoviny.
Banány obsahují lektin, skupinu bílkovin, o nichž se předpokládá, že zabraňují množení a způsobují smrt rakovinných buněk. Banány jsou navíc bohaté na antioxidanty, jako je vitamin C a flavonoidy, které mohou zastavit rakovinu v jejím raném stádiu.
Zabraňuje vzniku ledvinových kamenů
Zjistilo se, že draslík obsažený v banánech snižuje výskyt ledvinových kamenů. Tím, že banány zabraňují ukládání vápníku v ledvinách a močových cestách, mohou pomoci těm, kteří mají ledvinové kameny. Pro podporu této teorie však není k dispozici dostatek výzkumů.
Je také důležité si uvědomit, že několik jedinců s ledvinovými kameny může trpět také onemocněním ledvin. A potraviny s vysokým obsahem draslíku jsou v případě, že trpíte tímto onemocněním nevhodné. Proto je lepší se banánům vyhnout, pokud také trpíte onemocněním ledvin.
Zlepšuje náladu
Cítíte se sklesle? Využijte vitamin B6 obsažený v banánech. Tento vitamin je zodpovědný za produkci serotoninu, chemické látky, která ovlivňuje náladu. Nízká hladina serotoninu v těle souvisí s depresemi a dalšími psychickými poruchami. Neexistuje však žádný zásadní výzkum, který by tvrdil, že banány mohou výrazně snížit příznaky deprese.
Snižuje riziko Alzheimerovy choroby
Banány jsou nositeli fenolů, což jsou antioxidanty, které zpomalují stárnutí a zabraňují degeneraci vašich nervů. Studie odhalily, že fenoly v čerstvých banánech zabraňují toxicitě nervových buněk, a proto mohou hrát roli při snižování rizika poruch, jako je Alzheimerova choroba.
Udržuje vaši pokožku zdravou
Když sníte banán, nevyhazujte slupky. Banánové slupky jsou bohaté na alfa-hydroxykyseliny. Jedná se o stejné sloučeniny, které se běžně vyskytují v chemickém kosmetickém peelingu pro vaši pleť. Na rozdíl od komerčních kosmetických přípravků však slupka naštěstí neobsahuje škodlivé chemické látky. I když peeling může chvíli trvat, než začne působit, je relativně neškodný a může pomoci v boji proti pigmentaci a stárnutí pleti. Stačí, když si vnitřek banánové slupky rozetřete po celém obličeji a krku a po několika minutách opláchnete. Tento postup můžete provádět každý den.
Kdo by řekl, že tak nenápadné ovoce může mít tolik výhod? Je čas zařadit banány do svého jídelníčku. Přidejte je do koktejlů nebo do těsta na palačinky. Máte chuť na sladkou svačinku? Rozmixujte je a dejte si je zamrazit, abyste si mohli dopřát zdravou banánovou zmrzlinu.