Neuvěřitelné přínosy chřestu pro zdraví a zvýšení imunity
Chřest lékařský oficiálně známý jako Asparagus officinalis je řazen do čeledi liliovité. Jedná se o vytrvalou asi 40 až 150 cm vysokou bylinu s krátkým dřevnatým oddenkem. Tato nízkokalorická potravina je velmi oblíbená, protože obsahuje mnoho živin, ale málo kalorií.
Čerstvý chřest je nízkokalorická zelenina, která je vynikajícím a bohatým zdrojem základních vitamínů a minerálů, zejména folátů a vitamínů A, C a K. Chřest také obsahuje malé množství dalších mikroživin, včetně železa, zinku a riboflavinu. Chřest má navíc vysoký obsah folátu, což je živina nezbytná pro zdravé těhotenství a mnoho důležitých procesů v těle. Jeho stonky obsahují vysoké procento přírodních antioxidantů.
Dr.Max.cz * Lekarna.cz * Moje Lékárna.czJaké máme druhy a barvy chřestu
V zásadě rozlišujeme u této oblíbené zeleniny tři druhy, respektive tři barvy. Jedná se o mladé zelené výhonky chřestu, které se pěstují nad zemi. Jejich zelená barva je vlivem světla při fotosyntéze, které vzniká ze slunečního záření.
Dalším je chřest bílý, který vyrůstá zahrnutý v zemi, případně pod fólii bez přístupu světla. Bílý chřest je křehký, má velmi jemnou a lahodnou chuť. Poslední variantou je fialový chřest, který má výrazně nahořklou chuť a roste podobně jako zelený na světle. Vlastně se ani tak nejedná o tři druhy chřestu, ale o barvy a o způsobu jeho pěstování a sběru.
Jaké jsou přínosy chřestu pro naše zdraví
Chřest má obzvláště vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která dodává stolici objem a podporuje pravidelné vyprazdňování. Obsahuje také malé množství rozpustné vlákniny, která se rozpouští ve vodě a tvoří v trávicím traktu gelovitou látku. Rozpustná vláknina krmí přátelské bakterie ve střevě, jako jsou Bifidobacteria a Lactobacillus.
Uvařený chřest a šťáva z něj vymačkaná velmi dobře rozpouštějí močovou kyselinu, která je usazena v končetinách. Chřest se používá zejména při vysokém tlaku, kdy podíl sodíku v krvi zdaleka převyšuje obsah draslíku. Jíst chřest jako součást stravy bohaté na vlákninu je vynikající způsob, jak pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a cukrovky.
Chřest má řadu vlastností, které z něj činí zároveň vhodné jídlo pro hubnutí. Má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vody a bohatou vlákninu. Voda, ve které se chřest vařil, může krom toho fungovat také na čištění pleti, pokud se používá pravidelně každé ráno a večer.
Zároveň má pozitivní vliv na kocoviny způsobené nemírnou konzumací alkoholu. Extrakty vytažené z listů a výhonků zvyšují podíly klíčových enzymů odbourávajících zbytky alkoholu v těle.
Jak tedy využít chřest v kuchyni
Tuto gurmánskou zeleninu lze připravit na mnoho způsobů. Chřest je lahodná a všestranná zdravá zelenina, kterou lze snadno začlenit do svého jídelníčku. Konzumace chřestu má řadu potenciálních přínosů pro zdraví, včetně hubnutí, zlepšení trávení, zdravého těhotenství a snížení krevního tlaku. Navíc je levný a chutný, snadno se připravuje a je vynikajícím doplňkem řady receptů.
Lze jej upravit různými způsoby, včetně vaření, grilování, vaření v páře, pečení a restování. Můžete si také zakoupit konzervovaný chřest, který je předvařený a připravený k jídlu. Chřest lze použít do řady pokrmů jako vynikající přílohu, jako jsou saláty, hranolky, omelety a těstoviny, k rybě nebo bílému masu. Velmi oblíbené jsou chřestové polévky. Jeho využití při přípravě pokrmů je opravdu všestranné a skvělé pro naše zdraví a lepší imunitu.