Nejlepší potraviny pro posílení mozku a paměti
Kdo by nechtěl mít bystřejší mozek, než jaký už má? Nikdy není potřeba, abyste více šedých buněk pociťovali tak precizně, jako před zkouškou nebo důležitou schůzkou. Takto však mozek, respektive jeho výživa, nefunguje. Konzumací správných potravin a udržováním mozku v aktivitě můžeme doufat, že se naše duševní zdraví, respektive paměť zvýší i v pozdějším věku. Pokud jde o výživu, zde jsou některé potraviny, které pomáhají při posilování paměti:
Další zajímavé články z kategorie ZdravíMandle
Sloučeniny a minerály dostupné v mandlích prokázaly účinek jako posilovače paměti dokonce i v laboratorních testech. Mandle působí tak, že zvyšují hladinu acetylcholinu v mozku, což dále napomáhá celkově lepšímu udržení paměti. Podobné účinky vykazují i další stromové ořechy. Pravidelná konzumace navíc může zabránit ztrátě paměti spojené s věkem.
Bobuloviny
Již velmi dlouho jsou bobuloviny, jako jsou jahody, borůvky a hroznové víno, doporučovány pro celkové zdraví díky své antioxidační povaze. Studie ukazují, že lidé, kteří konzumují stravu bohatou na ovoce a zeleninu, jsou s věkem méně náchylní k onemocnění mozku. Bobulovité ovoce může zabránit oxidačnímu stresu, který se podílí na nervové signalizaci, a to právě díky již zmíněným antioxidačním vlastnostem. Mohou tedy chránit mozek před poškozením nervových buněk.
Brukvovitá zelenina
Jistě, zelí, bok choy a růžičková kapusta nejsou pro nikoho první volbou mezi zeleninou, částečně kvůli jejich charakteristické nahořklé chuti. Zelenina z čeledi brukvovitých je však skvělá v boji proti rakovině, také má sloučeninu zvanou sulforafan, která zabraňuje poškození nervových buněk a zlepšuje poznávání. Konzumace této zeleniny tedy účinně zvyšuje efektivitu fungování vašeho mozku.
Rybí tuk
Rybí tuk může zlepšit koncentraci u dětí i dospělých. Ve studiích provedených na dětech s poruchou pozornosti bylo zjištěno, že doplnění jejich běžné stravy rybím tukem jim pomohlo cítit se lépe a lépe se soustředit v typickém prostředí. Tento přínos se připisuje omega-3 mastným kyselinám obsaženým v rybím tuku.
Drůbež
Kuřecí maso je výslovně doporučováno v rámci diety „mind“, což je specifická dieta, která pomáhá předcházet poškození nervů a zlepšuje funkci mozku. Nesmí se však konzumovat smažené. Kuřecí maso ve všech ostatních formách, konzumované s mírou, poskytuje dostatek bílkovin, zinku a vitaminů B12, které jsou pro zdravý mozek nezbytné.
Olivový olej
Všichni milujeme kapku extra panenského olivového oleje na saláty a maso. Jsme také vystaveni vzduchu, který je silně znečištěný a může způsobit, že naše plíce přijímají kyslík mnohem méně efektivně, než by měly. V takových případech může olivový olej pomoci zvrátit stres způsobený mozku v důsledku nedostatečného množství kyslíku. Také u lidí, kteří mají postižení mozku v důsledku úrazu, může olivový olej pomoci snížit otok v okolí mozku. V každém případě je to velmi zdravý doplněk stravy, který napomáhá funkci mozku.
Listová zelenina
Je přínosům listové zeleniny nějaký konec? Kapusta je označována za superpotravinu a i další listová zelenina je velmi doporučována ke každodenní konzumaci. Mimochodem, mají také několik výhod pro mozek. Foláty obsažené v listové zelenině zabraňují odumírání nervových buněk. Vysoká hladina homocystenu v těle, způsobená několika faktory prostředí, může způsobit samovolné odumírání nervových buněk. Foláty působí tak, že snižují hladinu těchto škodlivých chemických látek v těle.
Existují také některé potraviny, kterým je třeba se vyhnout, pokud si chcete udržet zdravý mozek, například margarín a červené maso. Jezte je s mírou a doplňte svůj jídelníček čerstvou zeleninou a ovocem, abyste si udrželi zdraví mozku.