Nejlepší potraviny, které zmírňují bolest kolene

Pokud trpíte chronickou bolestí kolene, měli byste věnovat více pozornosti svému jídelníčku.

Bolest kolene může být způsobena různými faktory, včetně artritidy, bursitidy, pekařské cysty (Bakerova cysta) a vykloubení. Intenzita bolesti kolene se může pohybovat od mírného nepohodlí až po úplnou nehybnost. Zatímco léky a cviky pomáhají zmírnit bolest kolene, úprava jídelníčku je pro vás jedním z nejjednodušších způsobů, jak ji zmírnit.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Potraviny, které zmírňují bolest kolen

Ryby

Je známo, že ryby a rybí tuk díky obsahu vitaminu D zmírňují bolest a ztuhlost kolen způsobenou revmatoidní artritidou. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které zmírňují bolest kloubů tím, že blokují chemické látky, které způsobují zánět při osteoartritidě. Ryby jsou potravinou bez chemických látek a na rozdíl od moderních forem léků nezpůsobují žádné vedlejší účinky. Zdrojem omega-3 mastných kyselin jsou losos, tuňák, sardinky, sleď, treska a makrela.

Pomeranče

Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitaminu C, což je živina nezbytná pro fungování organismu. Zprávy uvádějí, že jedinci, kteří konzumují nízké množství vitaminu C, jsou náchylní ke vzniku osteoartrózy. Studie provedená organizací Arthritis Research And Therapy zkoumala 293 zdravých dospělých osob středního věku. O 10 let později byly na magnetické rezonanci kolen u osob, které konzumovaly méně citrusových plodů, zjištěny kostní tkáně, které naznačovaly osteoartrózu.

Listová zelenina

Přidání špenátu do jídelníčku pomůže zmírnit bolesti kolen způsobené osteoartrózou. Špenát obsahuje lutein a zeaxantin, což jsou antioxidanty, o nichž je známo, že zabraňují bolesti kloubů a artritidě. Kromě špenátu přináší úlevu od bolesti kolen také listová zelenina, jako je brokolice, kapusta, tuřín, hořčice a listy zeleného salátu.

Mandle

Důležitou živinou obsaženou v mandlích je vitamin E, který má silné antioxidační vlastnosti. Vitamin E poskytuje ochranu kolenním kloubům a posiluje kosti. Studie provedená na pacientech s osteoartrózou, kteří podstoupili operaci kolenního kloubu, ukázala, že jejich kosti obsahují nízké množství vitaminu E, což znamená, že se jim nedostává ochranných účinků tohoto vitaminu. Před pravidelnou konzumací mandlí se však ujistěte, že nejste alergičtí na ořechy.

Zázvor

Zázvor je známý tím, že zmírňuje nejen potíže související s trávením, ale také bolesti kolen. Je známo, že potraviny obsahující zázvor snižují zánět a zmírňují mírnou až extrémní bolest, zejména při stání a chůzi.

Odtučněné mléko

Pro zmírnění bolesti kolen je důležité pravidelně konzumovat tekutiny. Odtučněné mléko je bohaté na vápník, který nejen posiluje kosti, ale také obnovuje natržené a roztřepené chrupavky, čímž přináší úlevu od bolesti kolen.

Co nejíst

Při změně jídelníčku tak, aby obsahoval těchto 6 potravin, je důležité, abyste se vyhýbali potravinám, které by mohly bolest zhoršit. Všimněte si, že jedinci trpící bolestmi kolen se musí vyhýbat rafinovaným sacharidům, protože mohou bolest zesílit. Dobrým nápadem je vyřadit z jídelníčku těstoviny, pečivo a bílý chléb.

Pravidelnou konzumací výše uvedených potravin překonáte bolest kolen. Koneckonců, jste to, co jíte.