Natto: Co to je a jak prospívá vašemu zdraví

Natto je v Japonsku oblíbeným pokrmem. Přestože je mezi japonskou populací poměrně rozšířené, málokdo o této výživné potravině u nás slyšel.

Natto jsou fermentované sójové boby. Kvašení je proces, při kterém se cukry pomocí mikroorganismů, jako jsou bakterie a kvasinky, přeměňují na kyselinu nebo alkohol. Mikroorganismem, který pomáhá při fermentaci sójových bobů, je bakterie Bacillus subtilis. Natto má jedinečnou štiplavou vůni a oříškovou chuť.

V Japonsku se natto obvykle zdobí sójovou omáčkou, pažitkou, hořčicí nebo jiným kořením a podává se s vařenou rýží. Natto se jí k snídani nebo i jako svačina.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Výživové údaje o natto

Natto obsahuje řadu živin, které jsou pro naše tělo nezbytné. Stogramová porce natto obsahuje následující živiny:

Proximáty

Kalorie – 211 kcal
Bílkoviny – 19 g
Tuky – 11 g
Sacharidy – 13 g
Vláknina – 5 g

Minerální látky

Hořčík – 115 mg
Fosfor – 174 mg
Draslík – 729 mg
Sodík – 7 mg
Zinek – 3 mg

Vitamíny

Vitamin C – 13 mg
Thiamin – 0,160 mg
Riboflavin – 0,190 mg
Vitamin B6 – 0,130 mg

Kromě těchto živin obsahuje natto také stopy kyseliny listové a pantotenové a má také antioxidační vlastnosti.

Protože je natto fermentované, podporuje také růst probiotik, což jsou prospěšné bakterie. Jednou z výhod je, že pomáhají lepšímu trávení, což zase napomáhá lepšímu vstřebávání živin v žaludku. Obsahují také méně antinutrientů – sloučenin, které brání vstřebávání živin – a dalších toxických složek.

Zdravotní přínosy Natto

Zlepšuje trávení

Jak již bylo zmíněno, fermentace poskytuje vašemu tělu mnoho zdravotních výhod. Díky přítomnosti užitečných bakterií přispívá ke zdravé střevní flóře. Ta napomáhá lepšímu trávení přijímané potravy.

Výsledky studie na zvířatech ukazují, jak Bacillus subtilis pozitivně ovlivňuje zánět sliznice tlustého střeva a hladinu cytokinů v plazmě při zánětlivém onemocnění střev.

Kromě toho sója přirozeně obsahuje antinutrienty (sloučeniny, které brání procesu vstřebávání živin). Fermentace sójových bobů však hladinu antinutrientů snižuje, čímž zlepšuje trávení.

Zvyšuje pevnost kostí

Natto je dobrým zdrojem vápníku, jednoho z nejdůležitějších minerálů potřebných k posílení kostí. Natto je také jedním ze zdrojů vitaminu K2. Vitamin K2 je pro vaše kosti důležitý, protože pomáhá přivádět vápník do kostí.

Výsledky studie ukazují, jak může natto pomoci předcházet vzniku osteoporózy a u žen po menopauze i postmenopauzálnímu úbytku kostní hmoty. Natto obsahuje menachinon-7 nebo jiné biologicky dostupné izoflavony, které pomáhají budovat pevnost kostí.

Podporuje zdraví srdce

Natto může také přispívat k zajištění zdravého srdce. Je totiž dobrým zdrojem vlákniny a probiotik a obojí může snižovat hladinu cholesterolu. Tím se snižuje riziko kardiovaskulárních a koronárních onemocnění srdce.

Při fermentaci natto vzniká enzym zvaný nattokináza, který může pomáhat rozpouštět krevní sraženiny. Enzym nattokináza navíc hraje důležitou roli při udržování krevního tlaku. Výsledky studie ukazují, že užívání doplňků stravy s nattokinázou významně snížilo systolický krevní tlak a diastolický krevní tlak. Proto lze natto používat v prevenci a léčbě hypertenze.

Může posilovat imunitní systém

Díky přítomnosti probiotik může natto posílit imunitní systém. Bylo zjištěno, že díky přítomnosti Bacillus subtilis lze stimulovat imunitní systém starších osob. Kromě toho může u seniorů zajistit odolnost vůči běžným infekčním onemocněním. Je také známo, že probiotika mohou pomáhat při snižování následků akutních infekcí horních cest dýchacích u imunokompetentních dětí.

Kromě toho natto obsahuje živiny, jako je vitamin C, zinek a další, které pomáhají posilovat imunitní systém.

Kromě těchto výhod může natto také pomáhat snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, jako je rakovina jater, prostaty a prsu. Díky přítomnosti vlákniny a probiotik může také pomáhat při hubnutí, což vede k lepšímu trávení. Potraviny bohaté na probiotika mohou přispět ke zlepšení zdraví mozku tím, že snižují příznaky úzkosti, stresu, deprese a dalších stavů. V těchto oblastech však bylo provedeno jen velmi málo výzkumů a k doložení těchto tvrzení je zapotřebí více důkazů.

Natto je obecně bezpečné pro konzumaci. Obsahuje však vitamín K1, který má účinky na ředění krve. Pokud tedy již užíváte léky na ředění krve, je vždy lepší se o zařazení natto do jídelníčku poradit s lékařem. Také přílišná konzumace čehokoli nemůže být dobrá, proto i když přidáváte natto do svého jídelníčku, dělejte to v umírněném množství.