Může vitamín C pomoci předcházet rakovině tlustého střeva?
Přínosy vitamínu C nejsou zdaleka tajné. Nemusíte být ani lékař, abyste se v nich vyznali! Mnozí z nás ho užívají ke zkrácení doby nachlazení, posílení imunitního systému a k udržení celkového zdraví. To je ještě důležitější v období chřipek, kdy všichni kolem nás mají rýmu. Ale co nemoci jako rakovina tlustého střeva, která je druhým nejčastějším onkologickým onemocněním? Podle vědeckých poznatků by nám vitamín C mohl pomoci.
Na rozdíl od rakoviny prsu nebo plic se rakovině tlustého střeva nevěnuje příliš pozornosti. Přesto touto nemocí onemocní přibližně 1 z 21 mužů a 1 z 23 žen. Riziko se navíc zvyšuje po dosažení 50 let života. Právě zde může pomoci vitamín C, jedna z nejúčinnějších přírodních léčivých živin. Tento antioxidant má schopnost působit na procesy potřebné pro vznik rakoviny.
Mnoho lidí ho navíc nemá dostatek. Poté, co se dozvíte o přínosech vitamínu C při rakovině tlustého střeva, budete chtít, aby se stal hlavní součástí vašeho jídelníčku.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíCo je to rakovina tlustého střeva?
Rakovina tlustého střeva postihuje tlusté střevo a konečník, dvě hlavní části tlustého střeva. Mezi rizikové faktory patří výskyt ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby nebo výskyt tohoto onemocnění v rodině. Jíte stravu s vysokým obsahem tuků nebo kouříte? Riziko se tak zvyšuje.
Šanci zvyšují také kolorektální polypy. Pokud jsou však nalezeny dostatečně brzy, lze je odstranit dříve, než se z nich vyvine rakovina. Proto jsou pravidelné kolonoskopie tak důležité. Zde se dozvíte, jak vitamín C působí proti rakovině tlustého střeva.
1. Bojuje proti oxidačnímu stresu
Není překvapením, že lidské nádory tlustého střeva mají vysokou hladinu oxidačního stresu. To vše díky reaktivním formám kyslíku, které „zapínají“ škodlivé enzymy a metabolické procesy. Následně dochází k rozvoji rakovinných buněk, které podporují růst těchto obávaných nádorů.
Vitamín C vám však kryje záda. Jako antioxidant má tato živina schopnost vyhledávat a ničit reaktivní formy kyslíku. Tím chrání normální buňky před nebezpečnými účinky oxidačního stresu, což ztěžuje rozvoj rakoviny.
2. Kontroluje genové mutace
Více než 50% případů rakoviny tlustého střeva je způsobeno jednou ze dvou genových mutací: KRAS nebo BRAF. Podle časopisu Science však vysoké dávky vitamínu C tyto mutace selektivně ničí. To znamená, že dokáže doslova najít provinilé geny a zničit je, aniž by poškodil normální buňky. Vědci se domnívají, že to funguje tak, že narušuje enzymy a řetězce.
3. Snižuje zánět
Stejně jako oxidační stres přispívá k rakovině i zánět. Ve skutečnosti je vysoká hladina C-reaktivního proteinu, zánětlivého markeru, spojena s kolorektálními nádory. Protože však antioxidační vlastnosti vitamínu C zároveň zmírňují zánět, budete schopni tyto vysoké hladiny zvládat.
4. Snižuje pH
I pH má vliv na vznik rakoviny. Ve studii z roku 2017 v časopise Cellular Physiology and Biochemistry vědci zjistili, že vitamín C udržuje nízké intracelulární pH ve střevních buňkách. Rakovinné buňky však ke svému růstu a šíření potřebují vysoké pH. Při nízkém pH navozeném vitamínem C se tvorba nádorů zpomalí nebo zcela zastaví.
5. Posiluje imunitní systém
Prevence rakoviny nekončí u útoku na rakovinu. První obranná linie těla, váš imunitní systém, musí být silný. Může mu vitamín C pomoci? To si pište. Vitamín C působí tak, že moduluje imunitní reakci. Díky regulaci genů budou bílé krvinky pracovat intenzivněji a lépe než kdykoli předtím. Zlepší se také funkce přirozených zabíječů.
Než se vysoké dávky vitamínu C stanou běžnou léčbou rakoviny tlustého střeva, bude zapotřebí ještě mnoho výzkumu. Do té doby nikdy nepodceňujte sílu potravin bohatých na vitamín C! Po dovršení 50 let navíc každých 10 let absolvujte kolonoskopii. Pokud se u vás v rodině vyskytla rakovina tlustého střeva, možná budete potřebovat častější vyšetření.
Zdroje: University Of Maryland Medical Center , American Cancer Society