Málo známé vedlejší účinky doplňků stravy s rybím tukem
Doplňky stravy s rybím tukem mají ve světě stravy a výživy jednu z nejlepších pověstí. Rybí tuk je plný omega 3-mastných kyselin, které jsou považovány za nezbytné pro vývoj mozku, a často se předepisuje jako účinný způsob snižování hladiny triglyceridů spolu se zdravou stravou. Je však skutečně tak dobrý, jak se o něm tvrdí? Zde jsou některé málo známé vedlejší účinky rybího tuku, známého také jako rybí olej.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíMírné vedlejší účinky rybího tuku
1. Mírná kožní vyrážka
U některých lidí se při užívání doplňků stravy s rybím tukem objeví kožní vyrážka. Pokud se vám při užívání rybího tuku vytvoří vyrážka, upozorněte svého lékaře, protože může být součástí alergické reakce.
2. Bolesti zad
Lékaři si stále nejsou zcela jisti, proč k tomu dochází, ale pokud se u vás po zahájení užívání doplňků stravy objeví bolesti zad, upozorněte na to svého lékaře. Může to být známka nějakého skrytého zdravotního problému, který je třeba léčit.
3. Nepříjemná pachuť
Lidé si při užívání těchto doplňků často stěžují na rybí pachuť, která je velmi častá. Pokud však lahvička s doplňky stravy po otevření obzvlášť silně zapáchá, je možné, že kapsle mohou být již prošlé či zvětralé. Dbejte na jejich správné skladování a vyhoďte je, jakmile překročí datum spotřeby.
4. Podrážděný žaludek
Při užívání těchto doplňků stravy s rybím tukem se může vyskytnout nevolnost, zvracení a průjem. Obvykle je lze odstranit tím, že se kapsle užívají s jídlem. Stojí za zmínku, že zvracení a průjem se mohou objevit, pokud jsou kapsle již prošlé, proto zkontrolujte datum spotřeby na obalu.
5. Časté říhání
Při užívání těchto doplňků stravy se člověk může cítit nadýmavější a plynatější než obvykle. Vědci si nejsou jisti proč, ale stojí za to, abyste se o tomto zmínili i svému lékaři.
6. Příznaky chřipky
Někteří lidé během užívání tohoto doplňku pociťují horečky, zimnici, nachlazení a bolesti v krku. Je to pravděpodobně proto, že vaše tělo obtížně snáší tento tuk, nebo jste mohli zkonzumovat kontaminovanou kapsli.
Středně závažné až závažné nežádoucí účinky rybího tuku
1. Bolest na hrudi a nerovnoměrný srdeční tep
U některých lidí způsobují doplňky stravy s rybím tukem nepravidelný srdeční tep a bolest na hrudi. Nepravidelný srdeční tep může být velmi nebezpečný a vést k srdečnímu selhání. Pokud po užívání doplňků stravy s rybím tukem pociťujete bolest na hrudi, určitě co nejdříve navštivte svého lékaře.
2. Alergická reakce
Lidé, kteří jsou alergičtí na mořské plody a/nebo korýše, by se měli kapslím s rybím tukem vyhnout, protože mohou vyvolat alergickou reakci, která může zahrnovat kopřivku, potíže s dýcháním nebo otok obličeje, rtů, jazyka nebo hrdla. Zkontrolujte také složení, abyste se ujistili, že neobsahuje žádné další složky, na které byste mohli být alergičtí.
3. Zvyšuje riziko poruch srážlivosti krve
Poruchy srážení krve neboli hemokoagulace jsou stavy, kdy se krev přirozeně nesráží. Může se jednat o vrozený stav nebo může být způsoben některými léky, které ředí krev. Doplňky stravy s rybím tukem podle pozorování zvyšují toto riziko krvácení bez srážlivosti. Může to také způsobit, že se u lidí snadněji tvoří modřiny. Lidé s poruchami srážlivosti krve a ti, kteří užívají léky na ředění krve, by se měli před zahájením užívání doplňku poradit se svým lékařem.
4. Nespavost a úzkost
Ačkoli se jedná o velmi vzácné případy, u některých lidí dochází ke zvýšení příznaků nespavosti, úzkosti a celkového rozrušení. Tyto příznaky obvykle ustanou, když se užívání doplňků stravy s rybím tukem ukončí.
Možné dlouhodobé nežádoucí účinky rybího tuku
1. Zvyšuje oxidační poškození
Omega 3 jsou extrémně náchylné k oxidačnímu poškození. To znamená, že mohou rozšířit tentýž účinek do zbytku těla, čímž zvyšují zánět, a tím i pravděpodobnost vzniku chronických onemocnění. Několik studií prokázalo, že konzumace doplňků stravy s rybím tukem zvyšuje hladinu oxidačního stresu a zánětu již během krátké doby.
2. Zvyšuje hladinu LDL a inzulinovou rezistenci
Zdá se, že rybí tuk způsobuje zvýšení hladiny LDL neboli „špatného cholesterolu“ u lidí s metabolickým syndromem. Lidé s metabolickým syndromem jsou ti, kteří trpí řadou onemocnění, jako je zvýšený krevní tlak, nadbytek břišního tuku, zvýšená hladina cukru a cholesterolu v krvi. Vykazují také zvýšenou inzulinovou rezistenci. Některé studie ukazují, že u lidí s vysokou hladinou cholesterolu rybí tuk skutečně nepříznivě ovlivňuje poměr LDL a HDL, a v některých případech je pokles triglyceridů zanedbatelný.
3. Zvyšuje riziko rakoviny prostaty
Některé studie ukazují, že omega-3 mastné kyseliny chrání před rakovinou prostaty, jiné studie zase prokazují opak. Vědci zjistili, že u mužů s vyšším nasycením omega 3 v krvi je vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty vysokého stupně.
4. Snižuje imunitu
V malém množství jsou omega 3 protizánětlivou látkou, která zabraňuje onemocnění a zhoršení stavu. Někteří vědci pozorovali, že vysoké množství omega 3 má nepříznivý vliv na imunitní systém. To může vést k abnormální imunitní reakci při boji s bakteriální nebo virovou infekcí. Člověk tak může být náchylnější k onemocnění.
Opravdu je potřebujete?
Doplňky stravy s rybím tukem jsou často uváděny jako jeden z nejlepších způsobů, jak udržet a zlepšit zdraví srdce, ale studie ukazují, že ve skutečnosti nemají zásadní vliv u osob, které skutečně mají rizikové faktory spojené se srdečními chorobami. Mnozí spekulují, že přínosy doplňků stravy s rybím tukem byly v dřívějších studiích přehnané.
Pokud vám lékař předepsal užívání těchto doplňků ke snížení hladiny triglyceridů, rozhodně je užívejte v doporučené dávce i nadále, ale hlavním nebezpečím těchto doplňků je předávkování omega-3, přestože je ve skutečnosti nepotřebujete. V současné době jsou potraviny, jako jsou vejce, mléko a další mléčné výrobky, často obohaceny o omega-3. Pokud spolu s těmito potravinami užíváte doplňky stravy s rybím tukem, můžete se omega-3 předávkovat, aniž byste si to uvědomovali.
Kde získat omega 3
Pokud stále uvažujete o užívání doplňků stravy s rybím tukem, zkuste nejprve získávat omega-3 z potravin, ve kterých se přirozeně vyskytují. Asociace pro zdraví srdce doporučuje v rámci zdravé stravy dvě porce ryb týdně, aby se udrželo zdraví srdce. Skvělou volbou je losos, makrela a tuňák. Pokud nejste příznivci ryb, vyzkoušejte lněná semínka, lněný olej, chia semínka, vlašské ořechy, dýňová semínka, sóju a řepkový olej. Tyto potraviny obsahují také další důležité vitamíny a minerály, které podporují vstřebávání a celkové fungování. Jedná se o mnohem lepší výživovou hodnotu než při užívání kapslí. Jedna nebo dvě porce těchto potravin denně by měly pokrýt vaši výživovou potřebu.
Foto: Pixabay.com
Zdroje: Healthline , WebMD