Kvercetin a několik prokázaných výhod tohoto antioxidantu
Přemýšleli jste někdy o tom, co dělá „superpotravinu“ super potravinou? Nebo co mají společného nejlepší superpotraviny, jako je červené víno, zelený čaj, kapusta a borůvky? Odpovědí je kvercetin, přírodní sloučenina spojená s tím, o co všichni usilujeme – lepší dlouhověkost, zdraví srdce, vytrvalost, imunita a další.
Podle přehledu z roku 2018 je kvercetin považován za nejrozšířenější a nejrozsáhleji studovaný flavonoid.
V desítkách studií byly prokázány jeho antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky. Ve skutečnosti toho není mnoho, co by tato silná antioxidační sloučenina nedokázala, zejména v kombinaci se zdraví prospěšným bromelainem, protizánětlivým enzymem.
To vše vysvětluje, proč mnozí odborníci doporučují pravidelně konzumovat zdroje potravin, které obsahují kvercetin.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíJaké potraviny to jsou a kolik byste jich měli konzumovat? Pojďme si je prozkoumat.
Co je kvercetin – Quercetin?
Kvercetin je druh flavonoidního antioxidantu, který se nachází v rostlinných potravinách, včetně listové zeleniny, rajčat, bobulovitých plodů a brokolice. Technicky je považován za „rostlinný pigment“, což je přesně důvod, proč se nachází v sytě zbarveném ovoci a zelenině plných živin.
Kvercetin je považován za jeden z nejhojnějších antioxidantů v lidské stravě a podle mnoha studií hraje důležitou roli v boji proti poškození volnými radikály, účinkům stárnutí a zánětům.
I když ho můžete získat dostatek ze zdravé stravy, někteří lidé tuto sloučeninu užívají také v koncentrované formě doplňků stravy pro ještě silnější protizánětlivé účinky.
K čemu se kvercetin používá? Podle katedry patologie a diagnostiky na univerzitě ve Veroně v Itálii jsou glykosidy kvercetinu a další flavonoidy (jako kaempferol a myricetin) „antivirové, antimikrobiální, protizánětlivé a protialergické látky“.
Mají potenciál pozitivně se projevovat v různých typech buněk u zvířat i lidí.
Flavonoidní polyfenoly jsou nejpřínosnější pro snížení regulace nebo potlačení zánětlivých procesů a funkcí. Kvercetin je považován za nejrozšířenější a nejznámější flavonol přírodního původu, který vykazuje silné účinky na imunitu a zánět způsobený leukocyty a dalšími vnitrobuněčnými signály.
Jak to funguje
Výzkum ukazuje, že protizánětlivé potraviny obsahující kvercetin mohou pomoci zvládnout řadu zánětlivých zdravotních problémů, včetně srdečních onemocnění a problémů s cévami, alergií, infekcí, chronické únavy a příznaků souvisejících s autoimunitními poruchami, jako je artritida. Jak přesně nám flavonoidy prospívají?
Vše spočívá ve schopnosti potravin s vysokým obsahem antioxidantů „vychytávat volné radikály“.
Kvercetin (typ „polyfenolického antioxidantu“) jako hlavní bioflavonoid v naší stravě pomáhá zpomalovat proces stárnutí, protože snižuje účinky oxidačního stresu na organismus. Oxidační stres probíhá v každém z nás, ale zvyšuje se například vlivem špatné stravy, vysoké hladiny stresu, nedostatku spánku a působením chemických toxinů.
Kvercetin hraje roli v regulaci reakce imunitního systému na vnější stresory prostřednictvím buněčných signálních drah zvaných kinázy a fosfatázy, což jsou dva typy enzymů a membránových proteinů potřebných pro správnou funkci buněk.
Hlavní výhody Quercetinu
Snižuje zánět
Flavonoidy (známé také jako bioflavonoidy nebo bioflavonidy), včetně kvercetinu, jsou důležitými protizánětlivými látkami, protože působí jako antioxidanty, což znamená, že doslova bojují proti přirozenému procesu „oxidace“, ke kterému dochází v průběhu času, jak stárneme.
Kvercetin může pomoci zastavit škodlivé částice v těle známé jako volné radikály, které negativně ovlivňují fungování buněk – včetně poškození buněčných membrán, změny způsobu fungování DNA, zvýšení počtu buněčných mutací a odumírání zdravých buněk. Může také snížit expresi zánětlivých genů, jako je interleukin.
Výzkumy nám nyní ukazují, že zánět je příčinou většiny onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny, úbytku kognitivních funkcí, některých duševních poruch a autoimunitních poruch.
V současné době praktičtí lékaři a pacienti uvádějí, že kvercetin používají k účinnému boji proti stavům souvisejícím se zánětem, včetně:
„kornatění tepen“ (ateroskleróza).
vysoký cholesterol
srdeční choroby a problémy s krevním oběhem
inzulínové rezistence a cukrovky
poruchy související s očima, včetně šedého zákalu
alergie, astma a senná rýma.
žaludeční vředy
kognitivní poruchy
dna
virové infekce
záněty prostaty, močového měchýře a vaječníků
chronický únavový syndrom
rakovina
chronické infekce prostaty
kožní onemocnění, včetně dermatitidy a kopřivky
Bojuje proti alergiím
Je kvercetin antihistaminikum? Někteří ho považují za přírodní antihistaminikum a protizánětlivý prostředek, díky čemuž může být účinný při snižování účinků sezónních a potravinových alergií, astmatu a kožních reakcí.
Většina dosavadních výzkumů však byla provedena na zvířatech, nikoli na lidech.
Histaminy jsou chemické látky, které se uvolňují, když imunitní systém zjistí alergii nebo přecitlivělost, a jsou příčinou nepříjemných příznaků, s nimiž se setkáváme vždy, když má tělo alergickou reakci.
Kvercetin může pomoci stabilizovat uvolňování histaminů z některých imunitních buněk, což vede ke snížení příznaků, jako je kašel, slzení očí, rýma, kopřivka, oteklé rty nebo jazyk a zažívací potíže.
Již dlouho se používá ve starých čínských bylinných recepturách vytvořených k blokování alergií na určité potraviny (např. arašídy). Studie provedené na myších naznačují, že může být v boji proti alergiím rovnocenný jako některé léky na předpis, a to vše s malými nebo žádnými vedlejšími účinky.
Podporuje zdraví srdce
Podle řady studií se zdá, že kvercetin je díky své schopnosti snižovat zánět a oxidační stres prospěšný pro lidi s poruchami srdce a cév.
Například konzumace velkého množství sytě zbarveného ovoce a zeleniny, které obsahují flavonoidy, je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce i úmrtí u starších dospělých, mimo jiné se sníženým rizikem cévních onemocnění.
Souvisí také se sníženým rizikem cukrovky 2. typu a obezity, které mají mnoho stejných rizikových faktorů jako srdeční choroby.
Studie provedené na zvířatech a některých lidských populacích ukazují, že různé druhy flavonoidů (například kvercetin, resveratrol a katechiny) mohou přispět ke snížení rizika aterosklerózy, což je nebezpečný stav způsobený hromaděním plaku v tepnách. Přerušení průtoku krve v tepnách je jedním z hlavních rizikových faktorů pro prožití infarktu nebo mrtvice, a proto je srdeční zástava méně pravděpodobná u lidí, kteří se stravují stravou bohatou na živiny.
Zdá se, že antioxidanty také chrání tělo před tím, aby docházelo ke zvyšování hladiny „špatného“ cholesterolu LDL, a mohou pomáhat regulovat hladinu krevního tlaku. Některé studie ukazují, že kvercetin zabraňuje poškození částic LDL cholesterolu, a zdá se, že lidé, kteří jedí nejvíce potravin bohatých na flavonoidy, mají obvykle zdravější a nižší hladinu cholesterolu a navíc méně případů hypertenze a vysokého krevního tlaku.
Pokud jste někdy slyšeli, že červené víno je dobré pro vaše srdce, je to proto, že je přirozeným zdrojem kvercetinu. Je to jedna z hlavních účinných látek extraktu z červeného vína, která je spojována se zdravější funkcí srdce.
Pomáhá v boji proti bolesti
Užívání doplňků stravy s kvercetinem může pomoci snížit bolest spojenou s autoimunitními stavy, jako je artritida, a také s infekcemi, včetně infekcí prostaty a dýchacích cest.
Studie totiž naznačují, že kvercetin snižuje zánětlivou bolest. Z několika malých studií například vyplývá, že lidé, kteří trpí bolestmi močového měchýře způsobenými infekcemi (způsobujícími naléhavou potřebu močení, otoky a pálení), mají při užívání doplňků stravy s kvercetinem méně příznaků.
Flavonoidy jsou také spojovány se snížením příznaků prostatitidy (zánětu prostaty) a revmatoidní artritidy (RA). Existují důkazy, že když pacienti s RA přejdou z „typické západní stravy“ na stravu s vyšším obsahem potravin bohatých na antioxidanty (jako jsou tepelně neupravené bobuloviny, ovoce, zelenina, ořechy, kořeny, semena a klíčky), pociťují méně bolesti a opakujících se příznaků.
Může pomoci zlepšit výkon a vytrvalost
Kvercetin se přidává do některých doplňků stravy pro sportovce, protože se předpokládá, že pomáhá zvyšovat sportovní výkonnost a vytrvalost, pravděpodobně díky svým pozitivním účinkům na průtok krve.
Výzkumníci ze School of Applied Physiology na Georgia Institute of Technology zjistili, že v průměru „kvercetin poskytuje statisticky významný přínos v oblasti vytrvalostní výkonnosti člověka (VO2 max) a vytrvalostního výkonu.“
I když zlepšení bylo někdy malé, dává smysl, že antioxidanty by mohly zvýšit fyzickou výkonnost, protože pomáhají zlepšit stav cév, které přenášejí kyslík a živiny do svalové a kloubní tkáně.
Další studie také ukazují, že pomáhají zvyšovat imunitní funkce a zabraňují náchylnosti k nemocem, které mohou nastat, když někdo intenzivně trénuje a zažívá vyčerpání. Jedna studie prokázala, že užívání 500 miligramů kvercetinu dvakrát denně pomáhá chránit cyklisty před vznikem infekcí dýchacích cest vyvolaných cvičením po období intenzivního tréninku.
Protože může zvýšit hladinu energie, ovlivňuje kvercetin spánek? Existuje například souvislost mezi kvercetinem a nespavostí?
Jedna studie našla důkazy, že může měnit cyklus spánku a bdění částečně prostřednictvím aktivace receptorů GABA. Obecně se však nepředpokládá, že by nespavost byla běžným vedlejším účinkem jeho užívání ve formě doplňku stravy.
Může pomoci v boji proti rakovině
Studie Boston University School of Medicine publikovaná v časopise Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents ukazuje souvislost mezi výživově bohatou stravou obsahující kvercetin a další antioxidanty a nižším rizikem vzniku rakoviny.
Zdá se, že kvercetin má potenciální chemopreventivní účinek a může mít jedinečný antiproliferační účinek na rakovinné buňky, což z něj činí účinný doplněk jakéhokoli přírodního přístupu k léčbě rakoviny. Výzkum ukazuje, že to může být důsledkem modulace buď EGFR, nebo estrogen-receptorové dráhy.
Nedávné studie zjistily, že kvercetin může pomoci zastavit procesy podílející se na proliferaci a mutaci buněk, růstu nádorů a příznaků spojených s typickou léčbou rakoviny, jako je ozařování nebo chemoterapie.
V současné době se většina provedených studií o účincích kvercetinu na fungování buněk týkala zvířat, takže k odhalení konkrétních účinků na lidské rakovinné buňky je ještě zapotřebí dalšího výzkumu. To platí zejména v případě, že je užíván ve vysokých dávkách přesahujících množství, které by člověk získal ze zdravé stravy.
Pomáhá chránit zdraví pokožky
Výzkumy ukazují, že kvercetin, který je schopen blokovat žírné buňky, což jsou imunitní buňky, které jsou rozhodující pro spuštění alergických reakcí, zánětlivých onemocnění a autoimunitních onemocnění, pomáhá chránit pokožku před účinky poruch, jako je dermatitida a fotosenzitivita.
Flavonoidy, jako je kvercetin, blokují uvolňování mnoha prozánětlivých cytokinů, jako jsou IL-8 a TNF, což pomáhá zastavit příznaky související se záněty kůže, a to i u lidí, kteří nenacházejí úlevu při jiné běžné léčbě nebo předepisování léků.
Studie zjistily, že tato sloučenina má antioxidační a protizánětlivé účinky, které pomáhají v boji proti alergickým a zánětlivým onemocněním i některým lékům na předpis, pokud se užívá ve formě perorálního doplňku stravy. Někteří lidé například užívají kvercetin na ekzémy, protože dokáže potlačit vylučování histaminu a prozánětlivých markerů.
Chrání zdraví jater
Nedávný výzkum ukázal, že tento antioxidant má ochranné účinky při podávání potkanům s akutním poškozením jater způsobeným etanolem. Výzkumníci dospěli k závěru, že „kvercetin díky souhře několika mechanismů vykazuje hepatoprotektivní účinek na poškození jater vyvolané alkoholem, a to zvýšením aktivity enzymů metabolizujících etanol, zvýšením aktivity antioxidačního systému proti oxidačnímu stresu a snížením exprese prozánětlivých cytokinů“.
Ve studii z roku 2017 byly nalezeny důkazy naznačující, že kvercetin tlumí zánět jater a fibrózu u myší prostřednictvím inhibice infiltrace makrofágy. Výzkumníci se domnívají, že „je příslibem jako potenciální terapeutický prostředek pro fibrotické onemocnění lidských jater“, což je stav vyvolaný poškozením jater a zánětem.
Chrání před neurologickými poruchami
Přibývá důkazů, že kvercetin má neuroprotektivní účinky díky své schopnosti chránit mozek před oxidativním stresem a zánětem, což může vést k menšímu riziku kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a demence.
Studie z roku 2018 dospěla k závěru, že „zjištění naznačují možnou novou ochrannou roli flavonoidů ve stravě u alzheimerovy choroby (AD)“. Studie zjistila, že podávání kvercetinu v časných a středních stadiích patologie AD zlepšuje kognitivní dysfunkce a zvyšuje ochranu související především se zvýšeným odstraňováním Aß a snížením astrogliózy, která souvisí s destrukcí neuronů.
Jaké potraviny obsahují nejvíce kvercetinu?
Kvercetinem jsou nabité všechny druhy chutných červeně, zeleně a fialově zbarvených rostlin – mezi nejlepší zdroje patří například červené víno, borůvky, jablka, červená cibule a dokonce i zelený čaj.
Kvercetin je ve skutečnosti považován za nejhojněji zastoupený flavonoid v lidské stravě. Množství obsažené v rostlinných potravinách se však může velmi lišit v závislosti na tom, kde byly vypěstovány, jak jsou čerstvé, jak jsou připraveny atd.
Mezi nejvýznamnější zdroje kvercetinu, které můžete přidat do svého jídelníčku, patří např:
Jablka
Papriky
Červené víno
Tmavé třešně a bobuloviny (borůvky, borůvky, ostružiny a další)
Rajčata
Brukvovitá zelenina, včetně brokolice, zelí a kapusty
Zelená listová zelenina, včetně špenátu a kapusty
Citrusové plody
Kakao
Brusinky
Celozrnné obiloviny, včetně pohanky
Syrový chřest
Kapary
Syrová červená cibule
Olivový olej
Černý a zelený čaj
Fazole/luštěniny
Bylinky, včetně šalvěje, amerického bezu, třezalky a ginkgo biloby
Doplňky stravy a dávkování
Mezi nejběžnější typy doplňků stravy patří: kvercetin 3, kvercetin 3 glukosid, kvercetin aglykon, isokvercetin, kvercetin 7 rutinosid a kvercetin 3 0 rhamnosid. Některé doplňky stravy s kvercetinem jsou označeny také jako dihydrát kvercetinu, který je většinou nerozpustný ve vodě a nemusí se vstřebávat tak dobře jako jiné druhy.
Neexistuje doporučené denní množství příjmu kvercetinu, takže doporučení pro dávkování se může lišit v závislosti na vašem zdravotním stavu.
Odhady ukazují, že většina lidí ho obvykle přijímá pět až 40 miligramů denně z konzumace běžných rostlinných potravin. Pokud se však budete celkově držet stravy bohaté na živiny, pravděpodobně ho přijmete mnohem více – podle některých údajů až 500 miligramů denně.
Optimální dávky kvercetinu nebyly v současné době žádným řídícím zdravotnickým orgánem stanoveny pro žádné konkrétní stavy, takže je na vás a vašem lékaři, abyste rozhodli, jaké množství je pro vás nejvhodnější.
Pro lidi, kteří se obracejí na doplňky stravy s kvercetinem, jsou běžné perorální dávky 500 miligramů užívaných dvakrát denně, ale určitě je možné pocítit přínos i při užívání nižších dávek.
Doplňky stravy s kvercetinem jsou k dispozici ve všech typech tablet nebo kapslí a běžně se používají v přípravcích spolu s dalšími protizánětlivými složkami. Například kvercetin s bromelainem (protizánětlivým enzymem obsaženým v ananasu) lze užívat na pomoc při zvládání alergií.
To může být označeno jako „kvercetinový komplex“, což je synergický vzorec, který má nabídnout další antioxidanty a/nebo podporu proti stárnutí.
Při nákupu kapslí nebo doplňků stravy dbejte na to, abyste nakupovali od renomované značky, a pečlivě si přečtěte složení, protože množství účinné látky se může v závislosti na výrobci značně lišit (což je jeden z důvodů, proč je těžké doporučit konkrétní dávku).
Nežádoucí účinky, rizika a interakce
Jaké jsou nežádoucí účinky kvercetinu?
Protože se kvercetin získává přirozeně z potravin, zdá se, že je bezpečný téměř pro každého a představuje jen malá rizika.
Podle zprávy z roku 2018 většina studií zjistila, že u lidí, kteří jedí stravu bohatou na živiny s vysokým obsahem kvercetinu nebo krátkodobě užívají doplňky stravy ústy, jsou vedlejší účinky malé nebo žádné.
Je užívání kvercetinu denně bezpečné?
Množství do 500 miligramů užívané dvakrát denně po dobu 12 týdnů se zdá být velmi bezpečné. Pokud plánujete užívat tento doplněk po delší dobu, je dobré se nejprve poradit se svým lékařem.
Ve velmi vysokých dávkách však samozřejmě existují určitá rizika. Mezi nežádoucí účinky mohou patřit bolesti hlavy a brnění rukou a nohou.
Velmi vysoké dávky užívané nitrožilně byly také spojeny s případy poškození ledvin, i když se to zdá být velmi vzácné. Je také možné, že doplňky stravy s kvercetinem mohou ovlivňovat účinnost antibiotik, chemoterapie a léků na ředění krve, proto buďte opatrní, pokud v současné době některý z těchto léků užíváte.
U těhotných nebo kojících žen se nezdá, že by měl nějaké negativní účinky, i když u této populace nebylo provedeno mnoho výzkumů, takže je vždy dobré to nejprve probrat s lékařem.
Je kvercetin bezpečný pro psy a domácí zvířata?
Někteří majitelé domácích mazlíčků podávají svým mazlíčkům bromelain a kvercetin, někdy spolu s dalšími složkami, jako je konopný olej, aby podpořili zdraví kůže a bojovali proti alergiím a účinkům stárnutí. U psů může pomoci snížit svědění, dýchací potíže a/nebo gastrointestinální problémy a navíc pomáhá chránit před rakovinou.
Vezměte hmotnost vašeho zvířete a vynásobte ji 1000 mg, pak ji vydělte 150, abyste získali miligramovou dávku, kterou vaše zvíře potřebuje na den (ideálně rozdělte do dvou dávek).
Závěrečné myšlenky
Co je kvercetin? Je to druh flavonoidního antioxidantu, který se nachází v rostlinných potravinách, včetně listové zeleniny, rajčat, bobulovin a brokolice.
Technicky je považován za „rostlinný pigment“, což je přesně důvod, proč se nachází v sytě zbarveném ovoci a zelenině plných živin.
Spolu s dalšími flavonoidy má prokazatelně antivirové, antimikrobiální, protizánětlivé a protialergické účinky. Užívání kvercetinu při alergiích je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé tuto sloučeninu užívají ve formě doplňků stravy.
Doplňky stravy a potraviny s kvercetinem mohou pomáhat snižovat záněty, bojovat proti alergiím, podporovat zdraví srdce, bojovat proti bolesti, potenciálně zlepšovat vytrvalost, bojovat proti rakovině a chránit zdraví kůže a jater.
Mezi nejvýznamnější potraviny obsahující kvercetin patří jablka, papriky, červené víno, tmavé třešně, rajčata, brukvovitá a zelená listová zelenina, citrusové plody, celozrnné obiloviny, luštěniny, bylinky a další.
Mezi možné nežádoucí účinky kvercetinu mohou patřit bolesti hlavy a brnění rukou a nohou, i když jsou vzácné.