Jezte denně tři slepičí vejce a nemusíte k lékaři
Vajíčka jsou jedny z nejvíce nutričně hodnotných potravin. Jedno vejce obsahuje 13 základních živin, které jsou vesměs ve žloutku.
Žloutky vajec obsahují velké množství jak luteinu a zeaxanthinu, tak antioxidanty, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a mnoho dalších živin. Takže není žádný důvod omezovat spotřebu vajec, naopak bychom měli konzumovat alespoň 3 vejce denně. Vejce jsou skutečně jedny ze super potravin a podpoří naše zdraví a ochranu proti chorobám.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíVejce jsou výborným zdrojem vitamínu B, který je potřebný pro životně důležité funkce těla. Také nám poskytnou dostatečné množství vitamínu A, který je nezbytný pro normální růst a vývoj.
Vitamín E obsažený ve vejcích nás chrání před onemocněním srdce a některých druhů rakoviny. Vejce také obsahují vitamín D, který podporuje vstřebání minerálu a pevnost kosti. Jsou taky bohaté na jód, který je důležitý k regulaci hormonů a štítné žlázy. Vejce obsahují i fosfor, který je nezbytný pro zdravé kosti a zuby.
Vajíčka jsou dobrým zdrojem antioxidantů a luteinu, který zlepšuje zrak. Lutein a zeaxantin jsou karotenoidy s významnými antioxidačními vlastnostmi, takže mohou významně pomoci proti vzniku makulární degenerace a šedého zákalu.
Cholin je další úžasná živina obsažena ve vejcích a navíc je cholin oficiálně uznán, jako základní živina. Cholin pomáhá v řadě komplexních funkcí v těle, ale nejvíce pomáhá našemu mozku. Podílí se buď přímo, nebo nepřímo, taky na metabolismu a detoxikaci v našem těle. Cholin má zásadní vliv na snížení rizika výskytu vad nervové soustavy, malformace mozku, páteře a míchy. Cholin snižuje zánět a má příznivé účinky na diabetes, Alzheimerovy a dalších nemocí.
Samozřejmě je důležité odkud vajíčka pochází, není totiž vejce jako vejce. Nejlepší jsou vajíčka ze soukromých chovů, nebo bio chovů. Ale nezoufejte, i vejce ze supermarketů obsahují množství bílkovin a živin, ale nemusí být natolik kvalitní.
A ještě jeden bonusový přínos vajec, díky jejich vysokému obsahu bílkovin jsou pomocníky i při hubnutí a držení různých diet. Pomáhají snižovat příjem potravin tím, že udržují delší dobu pocit sytosti, který v dlouhodobém horizontu může skutečně vést k hubnutí.