Jednoduchý recept na skvělý domácí kečup a hlavně bez cukru
Naše nejoblíbenější dochucovadlo, kečup, vypadá jako nevinný doplněk k hamburgeru nebo ke sladkým bramborovým hranolkům, že? Jenže tento kupovaný kečup je docela dost plný cukru a sodíku. V jedné polévkové lžíci kečupu jsou 4 gramy cukru a 190 miligramů sodíku. Čtyři gramy cukru se nemusí zdát mnoho, ale všechen pochází z přidaného cukru, nikoli z přírodního cukru obsaženého v rajčatech.
Velmi často se zapomíná na to, že kečup je velmi zdravý, vědci prokázali, že pravidelná konzumace kečupu vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Kečup tak může pomoci v prevenci srdečních infarktů a mrtvic, navíc lykopen, barvivo, které rajčatům dává jejich barvu, přispívá k prevenci rakoviny prostaty.
Místo toho si vyrobte vlastní a zdravý kečup! Když se pustíte do výroby domácího kečupu, tak přesně víte, co všechno obsahuje a získáte kvalitní zdravou pochutinu. Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný a nejsou v něm žádné konzervanty, a zároveň bude mít naprosto jinou a lepší chuť. Tento recept na domácí kečup je překvapivě snadný, chutný a plný výživových hodnot.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíHlavní ingredience obsažené v kečupu
Sušená rajčata: stejně jako klasická rajčata jsou plná silného antioxidantu lykopenu.
Jablečný ocet: dokáže udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou a dokonce podpořit hubnutí.
Rozinky: když se to s nimi nepřehání, jsou koncentrovaným zdrojem energie, elektrolytů, vitamínů a minerálů.
Mořská sůl: bohatá na stopové minerály (v dnešní době je obtížné získat dostatek stopových minerálů z potravin, které jíme, kvůli nedostatku půdy bohaté na živiny).
Jak si vyrobit domácí kečup
Budete šokováni, když zjistíte, jak snadné je vyrobit si vlastní kečup. Nejprve namočte sušená rajčata na slunci alespoň na dvě hodiny, aby změkla. Po uplynutí tohoto času je sceďte.
Poté jednoduše přidejte okapaná rajčata, jablečný ocet, rozinky, cibulový prášek a sůl do výkonného mixéru nebo kuchyňského robotu. Mixujte na nejvyšší výkon a přidejte trochu vody, abyste usnadnili mixování a zvýšili krémovitost textury.
Podávejte ihned nebo uchovávejte v chladničce. Vydrží nejméně týden, ale většinou ho spotřebujete dříve.
Co budete potřebovat na výrobu domácího kečupu
1 hrnek namočených sušených rajčat, namočených po dobu 2 hodin
čtvrt hrnku jablečného octa
čtvrt hrnku rozinek
čtvrt malé lžičky cibulového prášku
1 a půl malé lžičky mořské soli
voda, podle potřeby pro usnadnění mixování