Jednoduché tipy pro zlepšení střevních bakterií

Většina lidí se při vyslovení slova bakterie zarazí. Ne všechny bakterie jsou však choroboplodné nebo obecně řečeno špatné.

Naše trávicí soustava využívá asi 100 bilionů bakterií, dobrých i špatných, a souhrnně se nazývají mikrobiom nebo mikrobiota. Je ale logické, že strava ovlivňuje náš mikrobiom, vzhledem k tomu, že oba mají něco společného – trávicí soustavu.

Pojďme se podívat na některé změny v jídelníčku, které můžete udělat, abyste si zajistili více dobrých střevních bakterií a méně těch špatných.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Způsoby, jak zlepšit stav střevních bakterií

Jezte různé druhy potravin

Rozmanitost stravy zvyšuje bohatost vašich střevních bakterií. Více zdravých bakterií znamená více zdraví prospěšných látek.

Bakterie ve střevech jsou vystaveny působení všeho, co přijímáte. Nejzřetelnější složkou je jídlo.

Různé bakterie mají různé nutriční potřeby. To znamená, že čím větší je rozmanitost vaší stravy, tím větší je i rozmanitost vašich střevních bakterií. To je dobré pro váš imunitní systém, protože každá bakterie zlepšuje vaše zdraví jiným způsobem.

Přejděte na ekologické potraviny

Spolu s potravinami vystavujete svůj střevní mikrobiom také působení antibiotik, která mohla být použita jako stimulátory růstu hospodářských zvířat, nebo pesticidů používaných při pěstování rostlin. Ano, váš steak může být kontaminován antibiotiky a váš salát pesticidy. Ty vám sice nemusí způsobit žádnou přímou újmu, ale naruší bohatost vašich střevních bakterií.

Nejlepším řešením je přejít na ekologické zemědělství.

Doplňte vlákninu

Bakterie v tlustém střevě pomáhají fermentovat nestrávenou potravu jako vlákninu a zbytek nechávají odejít jako výkaly. Tato funkce bakterií je důležitější, než si možná uvědomujeme.

Nejenže sama stimuluje růst bakterií tím, že jim dodává energii, ale vede také k produkci vitaminů a mastných kyselin s krátkým řetězcem, které hrají klíčovou roli v naší imunitě. Konzumací ovoce a zeleniny bohatých na vlákninu tak budete moci silnější imunitou bojovat proti bakteriím způsobujícím nemoci.

Konzumujte hodně potravin bohatých na vlákninu, jako jsou luštěniny (hrách, fazole, čočka), celozrnné obiloviny, maliny, brokolice, lněná a chia semínka, oves a ovesné otruby a artyčok.

Jezte přirozeně kvašené potraviny

Konzumace kvašených neboli fermentovaných potravin, které byly součástí stravovacích zvyklostí již ve starověkém Řecku, může podpořit dobrou kondici trávicího traktu. Kvašené potraviny jsou potraviny, které obsahují bakterie a kvasinky, pozůstatky výrobního procesu. Nejde vlastně o nic jiného než o přirozené zásoby probiotik, živých mikroorganismů s prospěšnými účinky.

Zpestřete své střevní obyvatele konzumací různých fermentovaných potravin. Patří mezi ně jogurt, kefír, kombucha, kysané zelí, kimči, miso a tempeh. Liší se typem bakterií, které jsou jejich nositeli, a společně mohou nesmírně obohatit váš střevní mikrobiom.

Svačte obyčejný jogurt

Zvláštní zmínku si zaslouží i jogurt, který je rovněž potravinou bohatou na probiotika. Jogurt zvyšuje počet střevních laktobacilů (dobrých bakterií), ale zároveň omezuje růst enterobakterií způsobujících záněty.

Je důležité věnovat pozornost slovu obyčejný, protože ochucené jogurty často obsahují vysoké množství cukru, který je maskován jako ochucovadlo.

Pokud trpíte intolerancí laktózy a uvažujete o tom, že tento krok vynecháte, vydržte. Bylo prokázáno, že bakterie v jogurtu zlepšují příznaky intolerance laktózy u dětí i dospělých. Nemusíte se tedy zdráhat a každý den si dopřejte asi 200 g obyčejného jogurtu.

Vyhněte se umělým sladidlům

Jak už víme, potraviny, které jíte, určují, jaké bakterie se ve střevech množí. Vaším záměrem by mělo být nejen zvýšit počet zdravých bakterií, ale také odradit od růstu těch bakterií, které způsobují nemoci.

Bylo zjištěno, že umělá sladidla, jako je sukralóza, aspartam a sacharin, mění střevní mikrobiom škodlivým způsobem. Typ bakterií, které tyto látky podporují, může způsobit nesnášenlivost glukózy a zvýšit hladinu cukru v krvi na nebezpečně vysokou úroveň. To zvyšuje riziko cukrovky, obezity a ztukovatění jater.

Vyhýbejte se červenému masu

Je všeobecně známo, že byste měli omezit příjem červeného masa, abyste se vyhnuli srdečním onemocněním. Zatímco dříve se mělo za to, že příčinou je vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu v červeném mase, skutečnými viníky jsou zřejmě střevní bakterie.

V další snaze zabránit růstu špatných bakterií ve střevech je nejlepší vyhnout se červenému masu. Červené maso obsahuje karnitin, malou bílkovinu, která je rozkládána střevními bakteriemi za vzniku sloučenin podílejících se na srážení krve v tepnách.

Strava s vysokým obsahem karnitinu může podporovat růst střevních mikrobů, které mají karnitin rády, což konzumenty červeného masa vystavuje vyššímu riziku aterosklerózy.

Vyzkoušejte potraviny rostlinného původu

Chcete-li dále zlepšit stav střevních bakterií, přejděte na vegetariánskou stravu. Bylo zjištěno, že snižuje střevní záněty tím, že příjemně mění střevní mikrobiom. S touto bakteriální výhodou může mít co do činění i skutečnost, že rostlinné potraviny jsou bohaté na vlákninu.

Kojení kojenců mladších 6 měsíců

Mikrobiota dítěte se rozšiřuje a diverzifikuje především po narození. Kojení dítěte pomůže podpořit růst dobrých bakterií, jako jsou bifidobakterie, které rostou v reakci na cukry v mateřském mléce. Ty pomáhají tyto cukry trávit. Pokud budete zcela závislí na umělém mléce, připravíte své dítě mimo jiné o některé zdravé střevní bakterie.

Doufáme, že už jste přesvědčeni o důležitosti svého mikrobiomu. Tím, že převezmete kontrolu nad svou stravou, se ochráníte před řadou nemocí a zároveň pomůžete svým tělesným orgánům normálně fungovat.