Jednoduchá a zdravá výživa během korona krize COVID-19

Nejen správná výživa, ale hlavně zdravá výživa a hydratace jsou životně důležité v boji proti koronaviru. Lidé, kteří jedí vyváženě, tak mají tendenci být zdravější se silnějším imunitním systémem a nižším rizikem chronických a infekčních onemocnění. Každý den byste tedy měli jíst různé čerstvé a nezpracované potraviny, abyste získali vitamíny, minerály, vlákninu, bílkoviny a antioxidanty, které vaše tělo potřebuje. Pijte hlavně dostatek čisté vody, protože to je pro zdravou výživu velmi důležité. Vyvarujte se cukru, tuků a solí, aby jste výrazně snížili riziko nadváhy, obezity, srdečních chorob, cévní mozkové příhody, cukrovky a některých druhů rakoviny.

Nebo jak co nejlépe přežít COVID 19 a udržet si zdraví v těžké době korona krize plné různých opatření. Zvládejte co nejlépe příznaky koronaviru covid 19 a hlídejte takzvaný semafor covid pro své zdraví. Zcela určitě není dobré podceňovat tento novodobý a celosvětový korona virus covid 19.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Jezte čerstvé a nezpracované potraviny každý den

Jezte ovoce, zeleninu, luštěniny (např. čočku, fazole), ořechy a celozrnné výrobky (např. nezpracovanou kukuřici, proso, oves, pšenici, hnědou rýži nebo škrobové hlízy. Nebo kořeny, jako jsou brambory, sladké brambory, taro nebo maniok) a živočisné potraviny (např. maso, mořské plody, vejce a mléko).

Denně jezte: 2 misky ovoce (4 porce), 2,5 misky zeleniny (5 porcí), 180 g zrn a 160 g masa a fazolí (červené maso lze konzumovat 1-2krát týdně a drůbež 2-3krát týdně).

K občerstvení a na chuť si raději zvolte syrovou zeleninu a čerstvé ovoce než potraviny s vysokým obsahem cukru, tuku nebo soli.

Nepřevařujte zeleninu a ovoce, protože by to mohlo vést ke ztrátě důležitých vitamínů.

Pokud používáte konzervovanou nebo sušenou zeleninu a ovoce, vybírejte raději bez přídavku soli nebo cukru.

Pijte dostatek vody každý den

Voda je pro život nezbytná. Přenáší živiny a sloučeniny v krvi, reguluje tělesnou teplotu, zbavuje tělo odpadu a maže klouby.

Pijte 8–10 sklenic vody každý den.

Voda je nejlepší volbou, ale můžete také konzumovat potraviny, jako jsou ovoce a zelenina, které obsahují vodu. Dejte si k pití například citronovou šťávu (zředěnou ve vodě a neslazenou), čaj a kávu. Dávejte však pozor, aby jste nekonzumovali příliš mnoho kofeinu, a vyhýbejte se slazeným ovocným džusům, sirupům, koncentrátům ovocných šťáv, šumivým a neperlivým nápojům, protože všechny obsahují cukr.

Jezte přiměřené množství tuku a oleje

Konzumujte nenasycené tuky (např. ryby, avokádo, ořechy, olivový olej, sóju, řepkový, slunečnicový a kukuřičný olej) místo nasycených tuků (např. mastné maso, máslo, kokosový olej, smetana, sýr a sádlo).

Vyberte si raději bílé maso – například drůbež a ryby, které mají obecně nízký obsah tuku, namísto červeného masa.

Vyvarujte se zpracovaného masa, protože obsahuje vysoký obsah tuku a solí.

Pokud je to možné, tak se rozhodněte pro mléko a mléčné výrobky s nízkým nebo minimálním obsahem tuku.

Vyvarujte se průmyslově vyráběných tuků. Ty se často nacházejí ve zpracovaných potravinách, rychlém občerstvení, smažených jídlech, mražené pizze, koláčích, sušenkách, margarínech a pomazánkách.

Jezte méně soli a cukru

Při vaření a přípravě jídla omezte množství soli a přísad s vysokým obsahem sodíku (např. sójová omáčka a rybí omáčka).

Omezte denní příjem soli na méně než 5 g (přibližně 1 čajovou lžičku) a použijte jodovanou sůl.

Vyvarujte se potravin, které obsahují vysoký obsah solí a cukru.

Omezte příjem nealkoholických nápojů nebo limonád a jiných nápojů s vysokým obsahem cukru (např. ovocné džusy, koncentráty a sirupy z ovocných šťáv, ochucená mléka a jogurtové nápoje).

Vyberte si čerstvé ovoce místo sladkého občerstvení, jako jsou sušenky, koláče a čokoláda.

Vyvarujte se jídla v restauraci

Jezte raději doma, aby jste snížili míru kontaktu s jinými lidmi a snížili svou šanci být nakaženi virem COVID-19. Doporučujeme udržovat vzdálenost nejméně 2 metry mezi vámi a každým, který kašle nebo kýchá. To ale není vždy možné v přeplněných jídelnách, rychlých občerstveních, restauracích nebo kavárnách. Kapky infikovaných lidí mohou zůstat kdekoliv na zařízení a na rukou lidí. A to při pohybu spousty lidí nemůžete zjistit, zda si ruce umývají dostatečně pravidelně a povrchy zařízení se čistí a dezinfikují dostatečně rychle.

Poradenství a psychosociální podpora

I když zdravá výživa a hydratace zlepšují zdraví a imunitu, nejsou to kouzelné věci na všechno. Lidé žijící s chronickými nemocemi, kteří mají podezření a nebo pozitivní test na koronavirus COVID-19, tak mohou potřebovat podporu svého duševního zdraví a stravy. Vyhledejte poradenství a psychosociální podporu od náležitě vyškolených zdravotnických pracovníků a také komunitních laických poradců.