Je káva bez kofeinu vhodná pro diabetiky
Pro diabetiky je strava vším. Vše, co jíte a pijete, je třeba pečlivě vybírat. Jinak se váš stav může zhoršit, ať už máte diabetes 1. nebo 2. typu.
Možná dokonce pochybujete o tom, zda si dáte kávu. Ta s kofeinem může představovat určitý problém, ale co káva bez kofeinu? Šálek o objemu 250 ml obsahuje pouze 7 mg kofeinu. To je výrazně méně než u běžné kávy, která může mít 85 až 350 mg.
Takto nízký obsah kofeinu může naštěstí cukrovce skutečně pomoci. Zde jsou tři hlavní důvody, proč je káva bez kofeinu pro diabetiky vhodná.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíUpravuje krevní tlak
Káva vás dokáže povzbudit. Právě proto je tak oblíbená! Kofein vám sice dodá elán do kroku, ale zároveň zvyšuje krevní tlak. To je pro diabetiky špatná zpráva.
Káva bez kofeinu tento problém nepředstavuje. Nezvyšuje krevní tlak, takže máte nižší riziko srdečních onemocnění. Toto riziko je už tak vysoké, pokud jste diabetik.
Cukrovka je totiž jedním z hlavních rizikových faktorů srdečních onemocnění. Umírá na ně asi 68 % diabetiků ve věku 65 let a starších. Navíc ve srovnání s dospělými bez diabetu je u dospělých s cukrovkou dvakrát až čtyřikrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění.
Vysoký krevní tlak výrazně zvyšuje vaše riziko. Přidejte cukrovku a máte recept na katastrofu. Vliv kofeinu na krevní tlak může být dočasný, ale není dobrý. Jen tento stav zhorší.
Pokud máte cukrovku, pijte kávu bez kofeinu. Budete si moci vychutnat chuť kávy bez dalšího rizika.
Kontroluje hladinu glukózy
Kontrola glykémie je nejdůležitější součástí léčby diabetu. Je středobodem vaší stravy, životního stylu a všeho mezi tím. Pití kávy bez kofeinu však může zlepšit hladinu glukózy v krvi a regulovat váš stav.
Podle studie v časopise Journal of Nutrition může káva bez kofeinu skutečně snížit hladinu glukózy. Tyto pozitivní účinky se projeví i u lidí, kteří obvykle konzumují velké množství kofeinu.
A co se týče běžné kávy? Metabolismus glukózy má větší šanci, že se zhorší. Nezáleží ani na tom, zda se jedná o kávu mletou nebo instantní, protože oba druhy budou mít tento vliv.
Káva bez kofeinu je navíc spojována se zvýšenou citlivostí na inzulin, takže je vhodnou volbou pro diabetiky.
Poskytuje prospěšné živiny
Kofein má tendenci zastiňovat překvapivé přínosy kávy. Obsahuje totiž kyselinu 5-kofeinovou, což je druh kyseliny chlorogenové. Tato sloučenina snižuje produkci glukózy v játrech a zároveň zlepšuje celkový metabolismus glukózy. Kyselina chlorogenová může také pomoci buňkám slinivky břišní, tzv. beta buňkám neboli β-buňkám, lépe reagovat na hladinu glukózy v krvi.
To vše nemá nic společného s kofeinem. Proto bude mít tyto pozitivní účinky i káva bez kofeinu! Diabetikům může být velmi prospěšná.
Stejně jako normální káva obsahuje káva bez kofeinu sloučeniny, které chrání před inzulinovou rezistencí, jako je hořčík, fytochemikálie a chinidy. Všechny tyto látky jsou spojovány s nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu.
Bezpečnostní poznámky
Pokud jste těhotná nebo kojíte, nekonzumujte více než 300 mg kofeinu denně. Káva bez kofeinu je v pořádku, protože má nízký obsah kofeinu.
Přesto mějte na paměti, že i jiné potraviny obsahují určité množství kofeinu. Najdete ho v čaji, čokoládě, limonádě a některých volně prodejných lécích.
Je-li součástí zdravé stravy, je káva bez kofeinu pro diabetiky bezpečná. Jen nezapomeňte vynechat cukr a používat nízkotučné mléko nebo smetanu.
Voda, neslazený čaj, nízkotučné mléko a dietní limonády jsou také v pořádku. Vyhněte se „ovocným“ džusům, limonádám a alkoholu. Pokud se rozhodnete pít ovocný džus, ujistěte se, že je na etiketě uvedeno „100 % džus“ nebo „bez přidaného cukru“.