Jak vám mohou tuky omega-3 pomoci k elegantnímu stárnutí

Život je plný nejistot, ale jedno je jisté: stárnutí se zastavit nedá. Ale nenechte se tím vyvést z míry a začněte žít naplno! Stárnutí může být dvakrát půvabnější, pokud se rozhodnete pro chytrý životní styl. Pro začátek jezte více tuků omega-3, které jsou jednou z nejlepších živin pro úspěšné stárnutí.

Možná se divíte špatné pověsti tuků. Odsuňte své soudy stranou, protože jde o hlavní makronutrient. Tělo potřebuje tuk ke svému fungování a je na vás, abyste si vybrali ten správný druh. Koneckonců žijeme déle než kdykoli předtím.

Abyste si toto stáří co nejvíce užívali, zaměřte se na výživu. Je hlavním faktorem nezávislosti, kvality života a zdravotního stavu.

Další zajímavé články z kategorie Zdraví

Přínosy omega-3 tuků pro stárnutí

S omega-3 mastnými kyselinami nemůžete udělat chybu. Zde se dozvíte, jak mohou pomoci tělu prospívat ve stáří.

Podporují kognitivní funkce

Mírná zapomnětlivost je normální součástí stárnutí. Na druhou stranu demence nikoliv! Protože se však časem rozvíjí, máte šanci jíst pro duševní zdraví.

Mozek totiž ke svému fungování potřebuje omega-3. Konkrétně se jedná o kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která je nejhojněji zastoupeným tukem v mozku. Podle studie z roku 2010 má totiž schopnost zlepšovat paměť a kognitivní funkce u starších lidí.

Zmírňují depresi

Depresivní stavy se mohou podepsat na těle každého člověka, ale u starších lidí jsou jejich účinky ještě horší. Zkracuji délku života, zhoršuji kvalitu života a prohlubuji nemoci. Naštěstí přínosy omega-3 nekončí jen u paměti. Tento tuk také zahání deprese tím, že působí na neurotransmitery a záněty. Pro stárnoucí osoby je to vynikající způsob, jak zlepšit náladu bez léků.

Snižují záněty

Zánět stojí téměř za každým zdravotním problémem. Bohužel s věkem se tento proces jen prohlubuje a způsobuje zpomalení normálních tělesných funkcí. Někteří vědci jej dokonce nazývají „zanícením“.

Proto jsou tuky omega-3 tak důležité. Jako protizánětlivé živiny zpomalují omega-3 zánět vyvolaný věkem. V některých případech mohou tento proces dokonce kontrolovat nebo zvrátit.

Snižují rizikové faktory srdečních onemocnění

Srdeční choroby jsou hlavní příčinou úmrtí mužů i žen, a proto byste je měli mít stále pod kontrolou. Mezi dva hlavní rizikové faktory patří věk a vysoká hladina cholesterolu v krvi. A zatímco věk ovlivnit nemůžete, cholesterolu můžete díky omega-3 prospět.

Podle článku v časopise Future Science OA z roku 2017 snižuje DHA „špatný“ cholesterol a triglyceridy. Dokonce i zánět, další rizikový faktor, se tak dostane do pozadí.

Potraviny bohaté na tuky omega-3

Ořechy

Místo slaných pochutin sáhněte po stromových ořeších, jako jsou mandle a kešu. Tyto potraviny jsou plné omega-3 a čistých bílkovin! Studie navíc zjistily, že konzumace ořechů je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění, nárůstu hmotnosti a předčasného úmrtí. Dbejte jen na to, abyste jedli nesolené druhy. Jinak vám konzumace ořechů spíše uškodí než pomůže.

Avokádo

Potřebujete důvod, proč naskočit na avokádový trend? Kromě toho, že obsahuje omega-3, obsahuje také lutein, karotenoid, který zvyšuje pozornost. Tyto živiny dohromady udrží vaši hlavu pod kontrolou. Avokádo také obsahuje antioxidanty, takže je užitečné při prevenci neurodegenerativních onemocnění.

Tučné ryby

Nejbohatším zdrojem kyseliny eikosapentaenové (EPA) a DHA jsou tučné ryby, jako je losos, tuňák a sardinky. Tyto tuky poskytují ochranu před srdečními chorobami, a to i v případě, že je již máte. Konzumace ryb také zlepšuje faktory, jako je funkce cév a zánět. Chcete-li využít jejich výhod, odborníci doporučují konzumovat dvě jídla z tučných ryb týdně.