Jak účinně bojovat proti rakovině pomocí superpotravin

Rakovina nebo též nádorové onemocnění je různorodá skupina chorob, jejichž společným rysem je to, že některá populace vlastních buněk organismu se vymkne kontrole a začne relativně autonomně růst, ačkoli za normálních okolností jsou buňky schopny svou mutaci detekovat a opravit, anebo se případně alespoň seberozložit apoptózou.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Nejčastější příčinou vzniku rakoviny je špatná životospráva, zejména pak kouření, pití piva a konzumace živočišných tuků a uzenin. Ačkoliv má rakovina genetický základ, obvykle se projevuje právě v případech, kdy dochází k aktivaci výše zmíněných rizikových faktorů. To dokazuje skutečnost, že se rakovina častěji vyskytuje u mužů, kteří mají horší obranyschopnost a více než ženy holdují kouření a pití piva.

S určitou nadsázkou lze říci, že tak či onak se s nádorovým onemocněním v průběhu svého života setkáme všichni bez výjimky. Nikdo z nás si nemůže o sobě dovolit říct, že se ho onkologické onemocnění netýká, nemocného zhoubným nádorem najdeme prakticky v každé širší rodině. S prodlužující se délkou lidského života paradoxně narůstá i pravděpodobnost, že nás postihne zhoubný nádor.

Rakovinový nádor se obecně dělí na zhoubný a nezhoubný. Zhoubný nádor je oproti nezhoubnému o poznání agresivnější, rychle roste a rozsévá se po těle tím, že si zakládá vzdálená ložiska, takzvané metastázy.

Člověk by neměl zanedbávat preventivní prohlídky, protože mohou některé skutečnosti odhalit. Důležitá je zdravá strava plná ovoce, zeleniny a vlákniny. Uzené, nasolované a nakládané pokrmy konzumujte pouze výjimečně. Neměl by chybět dostatek pohybu a relaxace. Důležitý je pobyt venku, ale při slunění opatrně. Škodí větší konzumace alkoholu a důležité je i nekouřit.

Zároveň nám mohou pomoci v boji proti rakovině i různé nápoje a potraviny, které bychom měli zahrnout do své stravy. Jsou mimo jiné bohaté na vitamíny, bílkoviny a minerály. Mohou také snížit riziko výskytu řady různých druhů rakoviny nebo je alespoň zpomalit.

Jaké potraviny a nápoje zahrnout do boje proti rakovině

Možná máte pocit, že když jste zdraví a není důvod, proč by tomu tak nemohlo být napořád. Většina prokazatelných nebo pravděpodobných rizik vede ke vzniku rakoviny až po určité době. Jinak řečeno, čím dříve se jim začneme vyhýbat, tím větší máme šanci, že jejich vliv na náš život nebude fatální.

Zázračnou pilulku nám lékaři bohužel zatím nenabízejí, něco na ten způsob ale v přírodě přece jen existuje. Chemické látky, které poškozují buňky a zvyšují riziko nádorového bujení, se nazývají volné radikály. Skupinou látek, které tyto volné radikály dokážou zneškodnit, jsou antioxidanty.

Hodně jich obsahují například rajčata, hroznové víno, ale také třeba zelený čaj a většina druhů ovoce. Zároveň i ořechy, které jsou nejen zdravé a chutné, ale obsahují i spousty minerálu a vitamínu. Ale hlavně nesmíme zapomenout na všelék zvaný česnek, který nám dokáže pomoci proti mnoha nemocem.

Kvalitní a nejlépe český česnek

Česnek je jednou z nejpoužívanějších potravin. Používá se k boji proti jakémukoli typu onemocnění od běžné chřipky po rakovinu. Je to proto, že česnek je bohatý na výživné vitamíny, vlákninu a další zdravé prvky, jako je hořčík, fosfor a alicin, což je zvláště dobré pro boj s rakovinovými buňkami. Přesněji řečeno, česnek lze použít mimo jiné na rakovinu tlustého střeva, jícnu nebo žaludku.

Je velmi snadné přidat si ho do svého jídelníčku, ať už jíte česnek samostatně nebo ho použijete jako přísadu do jídla. Samozřejmě jíst čerstvý česnek je zdravější, než tepelně upravený, nebo dokonce sušený. Navíc pomáhá i proti různým zánětům a dalším nemocem.

Skvělá čerstvá rajčata

Rajčata jsou mimo jiné vynikající pro vaši pokožku, srdce, krev a kosti. Jsou plné minerálů a vitamínů i antioxidantů. Další skvělou věcí v rajčatech je lykopen. Je to antioxidant, který bojuje proti volným radikálům, které mají destruktivní účinek na buňky. Rajčata jsou proto užitečná proti některým formám rakoviny, jako je rakovina prostaty nebo žaludku. Naštěstí můžete rajče konzumovat v různých formách, ať už je jíte čerstvé nebo je pijete jako džus.

Vědci prokázali, že jídla bohatá na rajčata či domácí kečup mají příznivý vliv především na snížení rizika rakoviny prostaty. Důvodem je zřejmě vysoká hladina antioxidantů v rajčatech. Byla v nich zjištěna substance lykopen, která zřetelně zpomaluje stárnutí prostatických buněk, a tím oddaluje vznik rakoviny. Lykopen je jedním z řady karotenoidů, známých svými antioxidačními vlastnostmi.

Kvalitní zelený čaj

Zelený čaj může být náhražkou kávy pokud hledáte zdravější způsob, jak získat dávku kofeinu. Může také pomoci při hubnutí, protože pomáhá rychleji spalovat tuky. A nakonec je prospěšný, pokud bojujete s rakovinou prsu, prostaty nebo kolorektálního karcinomu. Pokud pravidelně pijete zelený čaj, zvyšuje se vaše šance na snížení počtu rakovinných buněk.

Zelené čaje mnozí odborníci označují za tzv. zázrak v hrnku. Svým složením totiž prospívají v mnoha ohledech lidskému zdraví. Kromě jiného posilují organismus a chrání nás před nachlazením. I přes mnohé zdravotní výhody ale i zde platí pravidlo, že se nemá nic přehánět.

Zdravé ořechy a semínka

Jíst ořechy několikrát týdně může pomoci snížit množství rakovinných buněk v těle. Například díky minerálům uvnitř vlašských ořechů a mandlí jsou mimořádně prospěšné pro jakékoli zdravotní problémy, včetně rakoviny. Nejen, že jsou zdravé, ale jsou také chutné. Pokud jde o semena, jsou také super zdravá. Můžete vyzkoušet slunečnicová nebo dýňová semínka, protože jsou nejběžnější.

Vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky, pistácie, podzemnice olejná (burské oříšky) a některé další druhy jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin. Ořechy obsahují velké množství bílkovin, jsou zdrojem manganu a důležitého minerálu při prevenci.

Je dobré zmínit, že zastoupení ořechů v jídelníčku se ukázalo být důležité i při jiných onemocněních než rakovině. Pravidelná konzumace ořechů, zejména vlašských ořechů a mandlí, je například spojena se sníženým výskytem cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních nemocí.

Šťáva z granátového jablka

Granátové jablko je jedním z nejzdravějších druhů ovoce, a zároveň má úžasné výhody pro vaše tělo i mysl. Je nejen výživné, bohaté na vitamíny, draslík a různé kyseliny, ale je také účinným nástrojem v boji proti rakovině prostaty. Má schopnost zastavit růst rakovinných buněk. Navíc je toto super ovoce také užitečné proti rakovině prsu.

Výtažky z granátového jablka obsahují polyfenoly a další sloučeniny, které mají protizánětlivé účinky a působí jako ochránce proti rakovině prostaty, plic, prsu a vzniku nádorů. Granátové jablko a látky v něm obsažené dokáží inhibovat šíření rakovinných buněk a chrání před vznikem zánětů v těle. Granátová šťáva je zvláště účinná jako prevence rakoviny prostaty.

Které potraviny mohou zvyšovat riziko rakoviny

Jen málokdo si při pochutnávání na křupavé bagetě, sušence nebo voňavém řízku vzpomene na karcinogeny, které tyto potraviny obsahují. Příčinou rakoviny může být kromě genetických dispozic nebo špatného životního prostředí také nevhodné stravování.

Nekvalitní nebio ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina, které nebyly vypěstovány v rámci ekologického zemědělství, mohou obsahovat velmi nebezpečné pesticidy, jako jsou atrazin, thiodicarb a organofosfáty stejně jako vysoce dusíkatá hnojiva.

Potraviny a rajčata v konzervě
Nejen rajčata, ale všechny potraviny v konzervě jsou hrozbou pro zdraví kvůli vnitřnímu ochrannému povrchu konzerv. Ta obsahuje nebezpečnou chemikálii bisfenol A (BPA), toxickou látku, která narušuje funkci hormonů.

Rafinovaný cukr
Bílý rafinovaný cukr nejenže zvyšuje hladinu inzulínu, ale také je nejvýživnější potravou pro rakovinové buňky, takže podporuje jejich růst. Tento fakt je známý už mnoho let.

Různé masné produkty a salámy
Dlouhý seznam nezdravých výrobků z masa zahrnuje párky, klobásy, salámy či slaninu. Všechny masné produkty obsahují chemické látky a konzervanty včetně dusičnanu sodného. Nejhorší jsou uzeniny, jelikož obsahují dehet z kouře.

Bramborové lupínky a chipsy
Křupavá pochoutka je levná a skvěle chutná, ale za ten negativní účinek na naše tělo ta trocha potěšení nestojí. Brambůrky obsahují velké množství tuků a hodně kalorií, což prakticky zaručuje nárůst hmotnosti.

Alkoholické nápoje
Alkohol je hned po tabáku druhou hlavní příčinou vzniku rakoviny. Nadměrné pití alkoholu také způsobuje srdeční selhání, mrtvici a náhlou smrt.