Jak se může nesnášenlivost lepku projevit v pozdějším věku

Alergie, přecitlivělost a nesnášenlivost mohou pro postiženého jedince často znamenat celoživotní bolest a utrpení. Nejenže se musí pečlivě vyhýbat spouštěčům, ale musí mít také připravený plán, co dělat, když se s nimi setká. Jedním z takových stavů, který vyžaduje velkou péči, je nesnášenlivost lepku. Jedná se o široký pojem označující celiakii a citlivost na lepek.

Při celiakii může být konzumace lepku smrtelná. Při citlivosti na lepek mohou nemocní při konzumaci lepku trpět plynatostí, nadýmáním a zácpou. Obvykle se nesnášenlivost lepku projeví v dětství a pak trvá po celý život. U některých lidí se však projeví mnohem později v životě a pokračuje i poté. Zde je několik způsobů, jak k tomu může dojít, a jak upravit svůj životní styl, abyste se s tím vypořádali.

Dr.Max.cz  *  Lekarna.cz  *  Moje Lékárna.cz

Jak vzniká nesnášenlivost lepku

Přechodná nesnášenlivost lepku

Běžně pozorovaný jev po akutní úplavici nebo gastritidě, kdy bakterie, které onemocnění způsobují, způsobují také zploštění střevních klků, a tím ztrátu důležité střevní plochy pro vstřebávání živin. Konzumace lepku u těchto lidí může problém ještě zhoršit.

Pokud máte pocit, že se po epizodě gastritidy nedostáváte zpět do zdravého stavu, může vám lékař doporučit, abyste několik měsíců drželi bezlepkovou dietu. Po uplynutí dané doby bude vaše tenké střevo znovu vyšetřeno na vývoj klků. Váš lékař pak může pomalu znovu zavést lepek do vaší stravy a sledovat změny. Jak již název napovídá, tento stav je často přechodný a většina lidí se nakonec může vrátit ke konzumaci lepku.

Diagnóza v pozdějším věku

Musíme si uvědomit, že testování nesnášenlivosti lepku se v poslední době stalo velmi sofistikovaným. Před několika desetiletími však byla jediným způsobem diagnostiky této poruchy eliminační dieta. Proto se může stát, že ačkoli jste citlivostí na lepek trpěli po celý život, nikdy vám nebyla stanovena správná diagnóza.

V důsledku toho můžete při jedné z pravidelných návštěv lékaře zjistit, že jste na lepek necitliví. A přizpůsobit se bezlepkové dietě v pozdějším věku může být trochu problém. Jednak to znamená změnu stravovacích návyků. Na druhou stranu musíte také zajistit, abyste přijímali dostatečné množství živin z různých potravin.

Viníky mohou být rafinované obiloviny

Ve studii z roku 2018, která očekávala pouze úměrný nárůst počtu osob s nesnášenlivostí lepku, se náhle ukázalo, že lidé, kteří nikdy neměli stanovenou diagnózu, trpí nesnášenlivostí lepku. Tento výzkum rozbil přesvědčení, že nesnášenlivost lepku se projevuje pouze v dětství.

Mezi několika vysvětleními, která vědci pro tento jev nabídli, bylo i to, že rafinované obiloviny obsahují více lepku a mohou vyvolávat reakci. Dalším vysvětlením bylo, že naše životní prostředí přispívá ke změně složení střevní flóry, což vede ke vzniku spouštěčů alergií, které dříve neexistovaly.

Pokud jde o nesnášenlivost lepku, neexistuje nic takového, jako být zcela mimo hru. K rozvoji nesnášenlivosti lepku v pozdějším věku může vést několik faktorů, jako je životní prostředí, naše stravovací návyky a samotná povaha potravin, které jíme.