Jak se bránit virům přírodními zdroji
Chvilku zima, pak se oteplí – letošní začátek zimy přímo nahrává virovým onemocněním. K posílení imunity ale nemusíte hned běžet do lékárny.
Další zajímavé články z kategorie ZdravíPatero pro posílení imunity
- Hýbejte se. Udržujte své tělo v dobré kondici, tím posílíte i imunitu. Stačí víc chodit pěšky, přestat jezdit výtahem nebo si dopřát krátké procházky.
- Otužujte se. Správné otužování účinně posiluje obranyschopnost organizmu. Jedním z vhodných způsobů je například finská sauna, ale stačí se jen denně cca 2 minuty sprchovat studenou vodou a každý den snižovat její teplotu o jeden stupeň celsia až na 20° C.
- Dobře spěte. Kvalitní a vydatný spánek je klíčem ke zdraví, jeho nedostatek naopak tělo výrazně oslabuje. Odtud je k nachlazení, rýmě nebo jiným onemocněním už jen krůček.
- Dobře jezte. Začněte den vydatnou snídaní, jezte bez stresu, menší porce v pravidelných intervalech a nezapomeňte ani na druhou večeři. Hladovět na noc, je to nejhorší, co lze tělu v oblasti stravování provést. Volte kvalitní a čerstvé suroviny, bohaté na vitamíny a minerální látky, které nám pomáhají posilovat obranyschopnost.
- Smějte se. Při smíchu se do těla vyplavují endorfiny (hormony štěstí), které pozitivně působí nejen na psychický stav člověka, ale také na jeho stav fyzický. Jste-li v pohodě, i váš fyzický stav a imunita je lepší.
Silná čtyřka pro zdraví – své účinky neztrácí ani sušením
Kustovnice čínská (Goji, Lycium chinensis)
Obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků (také draslík, vápník, železo, zinek, selen) a spoustu vitamínů (zejména vitamín C, B1, B2, B3 a B5), které přispívají k normální funkci imunitního systému i ke snížení únavy.
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides)
Má 10x více vitamínu C, než najdete v pomeranči, vysoký obsah vitamínu E, množství karotenu srovnatelné s mrkví, vitamíny skupiny B a stopové prvky. Konzumací plodu rakytníku se zlepšuje celkový zdravotní stav, zvyšuje se pracovní výkonnost a aktivita.
Moruše bílá (Morus alba)
Má vysoký obsah vitamínu C, obsahuje vitamin K a řadu minerálů – železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík a také vlákninu, bílkoviny a přírodní cukry, zejména glukózu a fruktózu.
Šípek (lat. pometum)
Pro svůj vysoký obsah vitamínu C ho využívaly už naše babičky. Navíc je plný i vitamínů B1 a B2, karotenu (z něj se tvoří vitamín A), vitamínu P, K a kyseliny nikotinové. Sušené plody spotřebujte během jedné sezóny – v dalším roce ztratí až 50 % vitamínu C.